ΡΩΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

15/recent/ticker-posts

Κύπρος- Eκδήλωση έξω από Κεντρικές Φυλακές για μεταφορά Αγιάς στη Γερμανία

ekdilosi-ekso-apo-kentrikes-fylakes-gia-metafora-agias-sti-germania

Εκδήλωση διαμαρτυρίας μπροστά από τις Κεντρικές Φυλακές οργάνωσε το απόγευμα της Πέμπτης το Πολιτιστικό Κέντρο Κουρδιστάν “Θεόφιλος” για την απόφαση μεταφοράς του Κούρδου Κενάν Αγιάζ στη Γερμανία αύριο Παρασκευή.

Σε ανακοίνωση που στάληκε στα ΜΜΕ εκφράζεται εκ νέου η "απογοήτευση και αγανάκτηση" προς τις κυπριακές αρχές, οι οποίες επικρίνονται για "συμπαιγνία" με τις γερμανικές Αρχές.

Σημειώνεται στην ανακοίνωση πως η υγεία του Κενάν Αγιάς είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση κυρίως ως αποτέλεσμα, όπως υποστηρίζεται, "της απάνθρωπης μεταχείρισης που έτυχε για πάνω από μια δεκαετία στις τουρκικές φυλακές, αλλά και στις συνθήκες κράτησής του στην Κύπρο".

Αναφέρεται περαιτέρω ότι οι γερμανικές αρχές δεν έχουν δώσει πειστικές αποδείξεις ότι δεν πρόκειται να τον παραδώσουν στην Τουρκία.

Στην εκδήλωση παρέστησαν και εκπρόσωποι κομμάτων.

Εξάλλου, η Επίτροπος Διοικήσεως απέστειλε επιστολή στη Διεύθυνση των Κεντρικών Φυλακών και ζητείται να επιτραπεί η εξέτασή του από ανεξάρτητο γιατρό άμεσα, πριν τη μεταφορά του στη Γερμανία. Σχετικό αίτημα υπέβαλε ο δικηγόρος του Κωστής Ευσταθίου.

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο Κυπρο-Κουρδικός Σύνδεσμος ενημέρωσε τα ΜΜΕ ότι ο κ. Ευσταθίου, απέστειλε επιστολή στο ΕΔΑΔ σε σχέση με το αίτημα για να εξεταστεί από ανεξάρτητο γιατρό ο πελάτης του και για το γεγονός ότι ενδεχομένως η υγεία του να επιβαρυνθεί, εάν μετακινηθεί.

Ο κ. Ευσταθίου στην επιστολή, μέρος της οποίας στάληκε στα ΜΜΕ, καταγγέλλει ότι η άρνηση των κυπριακών αρχών να παρέχουν ή να εξασφαλίσουν στον αιτητή το χρόνο και τη δυνατότητα να εξεταστεί από ιατρό της επιλογής του, "συνιστά ταυτόχρονα παραβίαση του άρθρου 3 της Σύμβασης (ανθρωπίνων δικαιωμάτων) και επιτείνει τον κίνδυνο για την υγεία του αιτητή κατά ανεπανόρθωτο τρόπο".

'Οπως ενημερώνει ο Κυπρο-Κουρδικός σύνδεσμος "το ΕΔΑΔ πρόκειται να απαντήσει εντός 24 ωρών"
sigmalive.com