ΡΩΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

15/recent/ticker-posts

Τράπεζα της Αγγλίας: Νέα αύξηση επιτοκίων κατά 0,25%

trapeza-tis-agglias-nea-ayksisi-epitokion-kata-0-25

Σε νέα αύξηση των επιτοκίων της προχώρησε η Τράπεζα της Αγγλίας. Η απόφαση έρχεται μία μέρα αφότου ανακοινώθηκε ότι ο πληθωρισμός στη Βρετανία σκαρφάλωσε στο 10,4% τον Φεβρουάριο από 10,1% τον Ιανουάριο.

Ειδικότερα, η κεντρική τράπεζα της Αγγλίας (BoE) αύξησε μεν για 11η διαδοχική συνεδρίαση το κόστος δανεισμού, αλλά κατεβάζοντας ρυθμό με 25 μονάδες βάσης (0,25%) αυτή τη φορά και έφερε έτσι το βασικό της επιτόκιο πλέον στο 4,25% (από το 4%). Πρόκειται για τη χαμηλότερη αύξηση που κάνει από τον περασμένο Ιούνιο.

Οι αγορές είχαν τιμολογήσει το ενδεχόμενο να "παγώσει" η BoE τις αυξήσεις της, εν μέσω των κλυδωνισμών που προκάλεσε στις τράπεζες παγκοσμίως αρχικά η κατάρρευση δύο περιφερειακών δανειστών στις ΗΠΑ και κατόπιν το sell-off στην Credit Suisse, που κατέληξε στην "εξαναγκαστική" εξαγορά της από την UBS.

Ωστόσο, μετά την απροσδόκητη επιτάχυνση του πληθωρισμού στη Βρετανία που έδειξαν τα στοιχεία χτες στο 10,4% τον Φεβρουάριο (από το 10,1% του Ιανουαρίου), οι προβλέψεις των αναλυτών επανήλθαν στα επίπεδα του Δεκεμβρίου, προεξοφλώντας νέα αύξηση 25 μονάδων βάσης, όπως και έγινε.

Όσον αφορά στη σημερινή απόφαση της BoE, 7 μέλη της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της συνηγόρησαν υπέρ της αύξησης κατά 0,25%, ενώ μειοψήφησαν δύο αξιωματούχοι της που τάχθηκαν υπέρ της διατήρησης του προηγούμενου επιπέδου.
newsbomb.gr