ΡΩΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

15/recent/ticker-posts

Ιαπωνία: Οι εργαζόμενοι δεν έχουν δει αύξηση στον μισθό τους εδώ και 30 χρόνια

iaponia-oi-ergazomenoi-den-ehoyn-dei-ayxisi-ston-mistho-toys-edo-kai-30-hronia

Η αύξηση στον μισθό είναι μία ευχάριστη εξέλιξη που οριακά έχουν ξεχάσει πολλοί εργαζόμενοι σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως στην Ιαπωνία που έχουν να δουν αύξηση εδώ και 30 χρόνια.

Πολλοί αναγκάζονται να κάνουν και δεύτερη δουλειά προκειμένου να τα βγάλουν πέρα.
Ο Hideya Tokiyoshi είναι καθηγητής αγγλικών στο Τόκιο εδώ και 30 χρόνια. Όπως δηλώνει στο CNN ο μισθός του όλα αυτά τα χρόνια έχει παραμείνει σχεδόν ίδιος, γεγονός που τον ανάγκασε πριν τρία χρόνια να βρει και δεύτερη ασχολία.

Συγκεκριμένα ξεκίνησε τη συγγραφή βιβλίων. «Αισθάνομαι τυχερός, καθώς η συγγραφή και η πώληση βιβλίων μου δίνει μια πρόσθετη πηγή εισοδήματος. Αν δεν υπήρχε αυτό, θα είχα μείνει κολλημένος στον ίδιο μισθό», δήλωσε στο CNN ο 54χρονος σήμερα Tokiyoshi. «Χάρη σε αυτό μπόρεσα να επιβιώσω», πρόσθεσε.

Ο ίδιος ανήκει σε μία γενιά εργαζομένων που μετά βίας έχουν πάρει αύξηση καθ’ όλη τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου. Η Ιαπωνία είναι μεταξύ των χωρών που ο πληθωρισμός τους ολοένα και αυξάνεται, με αποτέλεσμα οι εταιρείες να δέχονται έντονες πολιτικές πιέσεις για να προβούν σε αυξήσεις. Συγκεκριμένα, το ποσοστό του ανέρχεται στο 4%.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Fumio Kishida κάλεσε τις εταιρείες να αυξήσουν τους μισθούς σε επίπεδο υψηλότερο από τον πληθωρισμό, με ορισμένες ήδη να ανταποκρίνονται.

Το 2021 σύμφωνα με το in.gr, ο μέσος ετήσιος μισθός στην Ιαπωνία ήταν 39.711 δολάρια, σε σύγκριση με 37.866 δολάρια το 1991, σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι έλαβαν αύξηση μισθού μικρότερη από 5%, σε σύγκριση με αύξηση 34% σε άλλες οικονομίες της Ομάδας των Επτά, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, κατά την ίδια περίοδο.

Οι ειδικοί έχουν επισημάνει μια σειρά από λόγους για τη στασιμότητα των μισθών. Βασικός παράγοντας είναι ότι η Ιαπωνία αντιμετώπιζε επί μακρόν αποπληθωρισμό, δηλαδή πτώση των τιμών.
tempo24.news