ΡΩΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

15/recent/ticker-posts

Βρογχιολίτιδα και παιδιά - Τι να γνωρίζετε

vrogxiolitida-kai-paidia-ti-na-gnorizete

Βρογχιολίτιδα (RSV και μη RSV αιτιολογίας

)Ποια είναι τα συμπτώματα;
Πώς γίνεται η διάγνωση της βρογχιολίτιδας;
Πότε είναι σε έξαρση; Ποιους μήνες πρέπει να προσέξουν οι γονείς;
Ποια παιδιά είναι επιρρεπή στη βρογχιολίτιδα;
Πώς θα την αντιμετωπίσετε;
Μεταδίδεται ο ιός ή όχι;
Πόσο διαρκεί;

Η βρογχιολίτιδα είναι λοίμωξη του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος που αφορά παιδιά ηλικίας μικρότερης των 2 ετών. Η συχνότερη αιτία είναι ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (respiratory syncytial virus- RSV). Η λοίμωξη προκαλεί φλεγμονή των τελικών (μικρών) αεραγωγών που ονομάζονται βρογχιόλια, γεγονός που εμποδίζει τον αέρα να φτάσει στις κυψελίδες όπου γίνεται η ανταλλαγή αερίων στους πνεύμονες. Η μετάδοση του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού γίνεται με την άμεση επαφή με τις εκκρίσεις ενός μολυσμένου ατόμου, είτε μέσα στην οικογένεια, είτε στους βρεφονηπιακούς σταθμούς , ή σε θαλάμους νοσοκομείων.
Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα συμπτώματα της βρογχιολίτιδας εμφανίζονται συνήθως 1-3 ημέρες μετά την εμφάνιση συμπτωμάτων κοινού κρυολογήματος και περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:Ρινική συμφόρηση (μπούκωμα) και καταρροή
Ήπιο βήχα
Πυρετό
Μειωμένη όρεξη
Γρήγορη αναπνοή (60-80 αναπνοές το λεπτό) ή αναπνοή με δυσκολία
Συρίττουσα αναπνοή
Aφυδάτωση λόγω αδυναμίας σίτισης
Επίμονος βήχας που μπορεί να διαρκέσει για 2 εβδομάδες ή και περισσότερο
Άπνοια (διακοπή της αναπνοής για περισσότερο από 15-20 δευτερόλεπτα) Αυτό συνήθως συμβαίνει πιο συχνά στα βρέφη που γεννιούνται πρόωρα και στα βρέφη που είναι μικρότερα των 2 μηνών.
Πώς γίνεται η διάγνωση της βρογχιολίτιδας;

Η διάγνωση της βρογχιολίτιδας γίνεται με την κλινική εξέταση, το ιστορικό, την ανίχνευση του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού και με ακτινολογικά ευρήματα.
Πότε είναι σε έξαρση; Ποιους μήνες πρέπει να προσέξουν οι γονείς;

Εξάρσεις αυτού του ιού συνήθως παρατηρούνται από τον Νοέμβριο έως και τον Απρίλιο με μία αιχμή τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Άλλοι ιοί που μπορούν να προκαλέσουν τη λοίμωξη είναι ο ιός της παραγρίπης, της γρίπης καθώς και διάφοροι αδενοϊοί.
Ποια παιδιά είναι επιρρεπή στη βρογχιολίτιδα;

Επιρρεπή σε νόσηση με βρογχιολίτιδα είναι τα πολύ μικρά βρέφη ηλικιακά, τα βρέφη με ιστορικό προωρότητας ή και βρέφη/παιδιά έως 2 ετών με υποκείμενα νοσήματα.

Η βρογχιολίτιδα είναι η πιο συχνή αιτία νοσηλείας στο νοσοκομείο στη βρεφική ηλικία.
Πώς θα την αντιμετωπίσετε;

Η θεραπεία είναι κυρίως συμπτωματική. Εάν το παιδί δε χρειάζεται νοσηλεία στο νοσοκομείο η θεραπεία περιλαμβάνει παρακολούθηση, καλή ενυδάτωση και καθαρισμό της μύτης για την αντιμετώπιση της ρινίτιδας. Άλλες θεραπείες όπως αντιβιοτικά, αντιβηχικά και αποσυμφορητικά δε συνιστώνται.

Μεταδίδεται ο ιός ή όχι;

Ναι μεταδίδεται. Η καλύτερη πρόληψη κατά της διασποράς του ιού είναι το προσεκτικό πλύσιμο των χεριών καθώς επίσης και η τήρηση όλων των κανόνων υγιεινής.
Πόσο διαρκεί;

Τα περισσότερα παιδιά με βρογχιολίτιδα που είναι κατά τα άλλα υγιή αρχίζουν να βελτιώνονται μέσα σε 2-5 ημέρες. Ωστόσο, η συρρίτουσα αναπνοή μπορεί να επιμείνει σε μερικά βρέφη για μία εβδομάδα ή και περισσότερο και μπορεί να χρειαστεί διάστημα έως και 4 εβδομάδων για ένα βρέφος να επιστρέψει στην πρότερη του κατάσταση. Η ανάρρωση μπορεί να καθυστερήσει σε μικρότερα βρέφη και σε εκείνα που υπάρχει υποκείμενο νόσημα.

Δρ.Μαριαλένα Κυριακάκου
www.kyriakakou.gr
marialenakyriakakou@gmail.com
mothersblog.gr