ΡΩΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

15/recent/ticker-posts

Εκτός κινδύνου η 8χρονη που νοσηλεύεται με στρεπτόκοκκο στο Μακάρειο

ektos-kindynou-i-8xroni-pou-nosilevetai-me-streptokokko-sto-makareio

Για την κατάσταση του 8χρονου κοριτσιού που διαγνώστηκε με στρεπτόκοκκο Α και νοσηλεύεται στο Μακάρειο Νοσοκομείο, μίλησε στο κρατικό ραδιόφωνο ο Διευθυντής της Παιδιατρικής κλινικής του Μακάρειου, Αβραάμ Ηλία.

Αρχικά ανέφερε ότι το κοριτσάκι προσήλθε σχεδόν άμεσα στο Μακάρειο και έλαβε την ενδεδειγμένη αντιβιοτική αγωγή, σταθεροποιήθηκε η κατάσταση το και βελτιώθηκε. «Το παιδάκι είναι εκτός κινδύνου», είπε.

Συμπλήρωσε ότι ο στρεπτόκοκκος είναι ένα κοινό μικρόβιο το οποίο προκαλεί λοίμωξη στα παιδιά. Προσβάλλει τα παιδιά ηλικίας μεγαλύτερης των τριών ετών και προκαλεί ψηλό πυρετό, δερματικό εξάνθημα, κατάποση και οξεία πυώδη αμυγδαλίτιδα. «Δεν σημαίνει ότι όποιο παιδί εκδηλώσει στρεπτοκοκκική λοίμωξη σημαίνει ότι θα κινδυνεύσει γιατί τα παιδιά που θα κινδυνεύσουν θα είναι αυτά που προσβληθούν από τον διεισδυτικό στρεπτόκοκκό».

Εξήγησε ότι είναι ένα στέλεχος το οποίο ευτυχώς σπάνια εκδηλώνεται με αποτέλεσμα να προκαλεί πιο θορυβώδης συμπτωματολογία στο παιδί. Διευκρίνισε ότι κάποιος μπορεί να κολλήσει με τον βήχα και τη στενή επαφή.

«Ο κόσμος δεν πρέπει να πανικοβάλλεται. Δεν υπάρχει εμβόλιο για πρόληψη της μετάδοσης και μπορεί να θεραπευτεί και με μία απλή αντιβίωση».

Διευκρίνισε ότι μέχρι στιγμής στην Κύπρο εντοπίστηκαν δύο περιστατικά στρεπτόκοκκου. «Δεν πανικοβαλλόμαστε και πρέπει να δείξουμε υπευθυνότητα», είπε.

Προέτρεψε του γονείς να προσέξουν την ηλικιακή ομάδα των παιδιών κάτω των τριών μηνών γιατί δεν έχουν ανάπτυξη του ανοσοποιητικό τους σύστημα με αποτέλεσμα να τίθενται σε κίνδυνο η υγεία τους. «Είναι ευάλωτα και μπορούν να προσβληθούν από οποιοδήποτε παθογόνο οργανισμό».

Τέλος, ανέφερε ότι στο Μακάρειο Νοσοκομείο νοσηλεύονται παιδιά με γρίπη Α’, πνευμονίες και παιδιά με απώτερες επιπλοκές του στρεπτόκοκκου.
sigmalive.com