ΡΩΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

15/recent/ticker-posts

Τ/κ Τύπος: Eλιές, χαρουπόμελο, σταφύλι στο πλαίσιο Κανονισμού Πράσινης Γραμμής

tk-typos-elies-xaroupomelo-stafyli-sto-plaisio-kanonismou-prasinis-grammis

Την είδηση ότι ο Κανονισμός της Πράσινης Γραμμής εμπλουτίστηκε με νέα προϊόντα μεταδίδει ο σημερινός τουρκοκυπριακός Τύπος.

Όπως μεταδίδει το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών (ΓΤΠ), η «Κίμπρις» γράφει σήμερα ότι ως αποτέλεσμα των συνομιλιών που διεξήγαγε με την Ευρωπαϊκή Ένωση ο τουρκοκυπριακός «συνεργατισμός καταστηματαρχών, τεχνητών και παραγωγών» (EZKOOP), επεξεργασμένα προϊόντα όπως οι ελιές, (πράσινες, τσακιστές και μαύρες), το χαρουπόμελο και το σταφύλι εντάχθηκαν στο πλαίσιο του Κανονισμού για την Πράσινη Γραμμή.

Ο «γενικός γραμματέας» του EZKOOP, Ερσούν Αϊτάτς, υπενθύμισε ότι μετά την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 1994, έστω και αν γινόταν η εξαγωγή προϊόντων από τα κατεχόμενα σε χώρες όπως η Αυστρία και η Αγγλία, τα εν λόγω προϊόντα πωλούνταν με δασμό της τάξης του 16%.

Σημείωσε, επίσης, ότι μέχρι πρόσφατα η εξαγωγή προϊόντων όπως οι ελιές, τα χαρούπια και το σταφύλι δεν ήταν εφικτή μέσω του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής, όμως με την ένταξη των πιο πάνω προϊόντων στο πλαίσιο εν λόγω κανονισμού καταργείται ο τελωνειακός δασμός.

Είπε ότι σε πρώτο στάδιο θα γίνει εξαγωγή ελαιόλαδου, προσθέτοντας ότι τέτοιες πρωτοβουλίες αποτελούν «φως ελπίδας» για τους παραγωγούς. Καταληκτικά, κάλεσε τους παραγωγούς να εργαστούν για ποιοτική παραγωγή, για να μπορούν να εξάγουν τα προϊόντα τους μέσω του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής.

Ο πρόεδρος του EZKOOP, Χουρρέμ Τουλγκά, είπε ότι με την ένταξη των εν λόγω προϊόντων στο πλαίσιο του Κανονισμού για την Πράσινη Γραμμή, από την μια καταργείται ο δασμός και από την άλλη ανοίγουν οι πόρτες για παγκόσμιο εμπόριο και ενθαρρύνονται οι παραγωγοί.

Σημείωσε επίσης ότι μετά την συμπερίληψη των εν λόγω προϊόντων στον Κανονισμό για την Πράσινη Γραμμή άρχισε να υπάρχει ζήτηση γι’ αυτά και από τις ελεύθερες περιοχές.sigmalive.com