ΡΩΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

15/recent/ticker-posts

Οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης σε όλους τους τομείς της ζωής μας συγκεντρωμένες σε ένα βιβλίο

oi-epiptoseis-tis-klimatikis-krisis-se-olous-tous-tomeis-tis-zois-mas-sygkentromenes-se-ena-vivlio

Κυκλοφόρησε το νέο πόνημα των καθηγητών του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος Θ. Πανάγου και Κ. Κόμνιου με τίτλο «Κλιματική Κρίση-Τομεακές επιπτώσεις»

Την κλιματική κρίση και τις επιπτώσεις που έχει σε μια σειρά από τομείς που ξεκινούν από την οικονομία, την υγεία και την ενεργειακή ασφάλεια και φθάνουν μέχρι τη βιοποικιλότητα, τη μετανάστευση και την έρευνα για τους υδρογονάνθρακες, αναλύουν με απλό και κατανοητό τρόπο οι καθηγητές του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος Θ. Πανάγος και Κ. Κόμνιος στο νέο τους πόνημα υπό τον τίτλο «Κλιματική Κρίση-Τομεακές Επιπτώσεις» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Σάκκουλα.

Στο βιβλίο αναλύεται καταρχάς η αναγκαιότητα της μετάβασης σε μια βιώσιμη οικονομία και της αποθήκευσης της ενέργειας σε συνδυασμό με την όλο και μεγαλύτερη διείσδυση των Α.Π.Ε. (Ανανεώσιμες Πηγών Ενέργειας) στις μέρες μας. Εν συνεχεία, γίνεται αναφορά στην επίπτωση που έχει η κλιματική κρίση στις κοινωνίες (πόλεμοι, συγκρούσεις, κ.λπ.) και την οικονομία.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην ευρωπαϊκή πολιτική για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αναλάβει τα τελευταία είκοσι χρόνια σημαντικές και τολμηρές πρωτοβουλίες, πρωτοβουλίες με υψηλό κόστος, στο πλαίσιο των πολιτικών του ΟΗΕ και έχει λάβει σωρεία μέτρων προς την κατεύθυνση αυτή. Οι σχετικές ενωσιακές πρωτοβουλίες έφεραν μάλιστα σημαντικά αποτελέσματα και καθώς αναπτύχθηκαν βαθμιαίως δεν προκάλεσαν οικονομικό και κοινωνικό «σοκ» στα κράτη – μέλη και τους πολίτες τους, επέφεραν, ωστόσο, πλήθος μεταβολών και επιπτώσεων που αναλύονται στο παρόν.

Σημαντική στο συγκεκριμένο βιβλίο είναι η συνεισφορά των κ.κ. Λ. Καπόλου (της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) για την πυρηνική ενέργεια και Γ. Παπακωνσταντίνου (στελέχους της αγοράς ενέργειας) για την αποθήκευση της ενέργειας.

Κατά τη συγγραφή χρησιμοποιήθηκε ανεπιτήδευτο γλωσσικό ύφος, ώστε το περιεχόμενο να είναι προσιτό και στον μη ειδικό αναγνώστη. Οι πληροφορίες συλλέχθηκαν από δημοσιεύσεις στον ελληνικό και ξένο τύπο, καθώς και από τα άρθρα Ελλήνων και αλλοδαπών επιστημόνων και καταβλήθηκε προσπάθεια να παρατεθούν και αντίθετες απόψεις. Σε κάθε περίπτωση, το βιβλίο προσφέρεται για προβληματισμό και ενημέρωση επί των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης που έχει πολύπλευρες, πολυεπίπεδες και συχνά απρόβλεπτες συνέπειες.

oi-epiptoseis-tis-klimatikis-krisis-se-olous-tous-tomeis-tis-zois-mas-sygkentromenes-se-ena-vivlio

newsbeast.gr