ΡΩΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

15/recent/ticker-posts

Θέση Κυπριακής Εταιρείας Ψυχιατρικής για «θεραπείες μεταστροφής» ομοφυλοφιλίας

thesi-kypriakis-etaireias-psyxiatrikis-gia-therapeies-metastrofis-omofylofilias

Η Κυπριακή Εταιρεία Ψυχιατρικής (ΚΕΨ) με ανακοίνωση της απορρίπτει κάθε «θεραπεία μεταστροφής». Πρόκειται, όπως σημειώνει για ψευτοθεραπείες που βασίζονται στην παραδοχή ότι η ομοφυλοφιλία είναι ψυχική διαταραχή και ότι οι ομοφυλόφιλοι είναι ασθενείς που πρέπει να αλλάξουν σεξουαλικό προσανατολισμό.

Ακολουθεί η υπόλοιπη ανακοίνωση:

Πράγματι, στο παρελθόν, ο μη - ετερόφυλος σεξουαλικός προσανατολισμός (ομοφυλοφιλία, αμφιφυλοφυλία) και η διαφοροποίηση στην ταυτότητα του φύλου (διεμφυλικότητα) αντιμετωπίζονταν ως ψυχικές διαταραχές. Όμως για την ψυχιατρική από 50 ετίας (από το 1973) δεν αποτελούν πλέον ψυχιατρικές διαταραχές. Παρόλο που η δυσφορία του φύλου (gender dysphoria) συνεχίζει να αποτελεί ψυχική διαταραχή στο DSM-5, που θεραπεύεται στην κατεύθυνση υποστήριξης και ενδυνάμωσης της ψυχολογικής ταυτότητας του φύλου, εντούτοις έχει γίνει κοινωνικά αποδεκτό ότι η ανθρώπινη σεξουαλικότητα και η ταυτότητα του φύλου μπορεί να έχει πολλές φυσιολογικές μορφές.

Οι ψευτοθεραπείες μεταστροφής δεν έχουν επιστημονική ούτε βιοηθική τεκμηρίωση, ενώ αντιθέτως υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση ότι τέτοιες προσπάθειες μπορεί να αποβούν εις βάρος της ψυχικής υγείας του ανθρώπου, ενώ η ιατρική έρευνα σε αυτή την κατεύθυνση έχει αξιολογηθεί ως βιοηθικά μη - αποδεκτή. Επιπλέον δεν υπάρχει τεκμηρίωση ότι η ταυτότητα του φύλου και ο σεξουαλικός προσανατολισμός μπορούν να αλλάξουν με τέτοιου είδους παρεμβάσεις. Αντιθέτως, οι άνθρωποι με διαφορετική ταυτότητα φύλου ή/και σεξουαλικό προσανατολισμό, μπορούν να ωφεληθούν με παρεμβάσεις υποστηρικτικές, επιβεβαιωτικές, ενισχυτικές.

Συμπερασματικά,

η Κυπριακή Εταιρεία Ψυχιατρικής θεωρεί αντιδεοντολογική κάθε προσπάθεια αλλαγής του σεξουαλικού προσανατολισμού.
η Κυπριακή Εταιρεία Ψυχιατρικής θεωρεί αντιδεοντολογική κάθε προσπάθεια αλλαγής της ταυτότητας του φύλου των διεμφυλικών ατόμων
η Κυπριακή Εταιρεία Ψυχιατρικής συνιστά στα μέλη της να σέβονται την ταυτότητα του φύλου και το σεξουαλικό προσανατολισμό και να προβαίνουν σε ψυχοκοινωνικές και ψυχοθεραπευτικές παρεμβάσεις υποστηρικτικής, επιβεβαιωτικής, ενισχυτικής κατεύθυνσης.
η Κυπριακή Εταιρεία Ψυχιατρικής ενθαρρύνει την νομοθεσία ποινικοποίησης των ψευτοθεραπειών μεταστροφής οι οποίες βασίζονται στην παραδοχή ότι ο εναλλακτικός σεξουαλικός προσανατολισμός και η εναλλακτική ταυτότητα του φύλου αποτελούν ψυχικές διαταραχές και κατά συνέπεια χρήζουν θεραπείας.

Δρ. Λάμπρος Σαμαρτζής, Πρόεδρος Κ.Ε.Ψ

Δρ. Λουΐζα Βερεσιέ, Γραμματέας Κ.Ε.Ψ


    sigmalive.com