ΡΩΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

15/recent/ticker-posts

24ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Έρχεται με ποικιλία ταινιών, πρεμιέρες και αναφορές στην σημερινή πραγματικότητα

24o-festival-dokimader-thessalonikis-erhetai-me-poikilia-tainion-premieres-kai-anafores-stin-simerini-pragmatikotita

Ποιες είναι οι πιο σημαντικές στιγμές του φετινού προγράμματος και πως μπορείτε να τις παρακολουθήσετε ζωντανά αλλά και μέσω διαδικτύου

Με ένα πλούσιο πρόγραμμα που περιλαμβάνει 233 συνολικά ντοκιμαντέρ μικρού και μεγάλους μήκους, τρία διεθνή διαγωνιστικά τμήματα, ειδικά αφιερώματα σε καυτά θέματα της παγκόσμιας πραγματικότητας και ξένους δημιουργού, μια δυνατή Αγορά και επιπλέον παράλληλες εκδηλώσεις επιστρέφει 24ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Οι αίθουσες Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας μαζί με αυτές του Λιμανιού, Φρίντα Λιάππα, Τώνια Μαρκετάκη, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές, ανοίγουν και πάλι τις πύλες τους για να υποδεχτούν, από τις 10 έως τις 20 Μαρτίου το κοινό του φεστιβάλ που θα διεξαχθεί φέτος ταυτόχρονα σε φυσικούς χώρους και στο διαδίκτυο.

Η φετινή αυλαία, όπως ανακοίνωσαν οι διοργανωτές σε ταυτόχρόνες συνεντεύξεις τύπου που δόθηκαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, θα ανοίξει την εναρκτήρια ημέρα της διοργάνωσης με μια παγκόσμια πρεμιέρα, την εξαιρετικά επίκαιρη ταινία του Ντέιβιντ Φρανς «Πώς να επιβιώσετε σε μια πανδημία» η οποία αποτελεί παραγωγή του HBO. Οι ζοφερές αλλαγές της εποχής που διανύουμε εξάλλου αποτελούν το κεντρικό θέμα του ειδικού αφιερώματος του φεστιβάλ στο post reality (μετά – πραγματικότητα) στο πλαίσιο του οποίου θα προβληθούν δέκα συνολικά ντοκιμαντέρ.

Στο μεταξύ από αύριο, Τετάρτη, θα προβάλλεται στην ψηφιακή πλατφόρμα του Φεστιβάλ, το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ «Το μακρινό γάβγισμα των σκύλων», με πρωταγωνιστές παιδιά από την Ουκρανία που τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται αντιμέτωπη με τον σκληρό κι απάνθρωπο πρόσωπο του πολέμου. Τα έσοδα που θα συγκεντρωθούν θα διατεθούν στην οργάνωση «Voice for Children» για την στήριξη των παιδιών της δοκιμαζόμενης Ουκρανίας.

Τα διαγωνιστικά τμήματα θα είναι τρία: το Διεθνές Διαγωνιστικό, με τη συμμετοχή 12 ταινιών που θα διεκδικήσουν τον Χρυσό Αλέξανδρο και το Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής, τα οποία συνοδεύονται από χρηματικά έπαθλα ύψους 12.000 ευρώ και 5.000 ευρώ αντίστοιχα, το διαγωνιστικό τμήμα Newcomers με 12 ταινίες νέων δημιουργών που θα συναγωνιστούν για τον Χρυσό Αλέξανδρο – «Δημήτρης Εϊπίδης» (10.000 ευρώ)) και το Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής (4.000 ευρώ) και το >>Film Forward με 12 ριζοσπαστικές ταινίες οι οποίες θα διεκδικήσουν επίσης δύο βραβεία και χρηματικά έπαθλα ύψους 6.000 ευρώ και 3000 ευρώ.

Όσον αφορά στην ελληνική παρουσία στο 24ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, αυτή θα είναι δυναμική μέσα από 93 συνολικά μεγάλου και μικρού μήκους εγχώρια ντοκιμαντέρ. Από αυτές οι 32 συμμετέχουν στο διεθνές διαγωνιστικό πρόγραμμα, οι 38 θα προβληθούν στην Πλατφόρμα ενώ εννιά συμπεριλαμβάνονται στην ενότητα «Από οθόνη σε Οθόνη» και άλλες 12 στο πλαίσιο του αφιερώματος «Χώρα, σε βλέπω». Το ενδιαφέρον του κοινού αναμένεται να προσελκύσει η πρώτη ελληνική παρουσίαση της ταινίας «Η πόλη και η πόλη» των Χρήστου Πασσαλή και Σύλλα Τζουμέρκα, που έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο πλαίσιο της Μπερλινάλε αλλά και το ντοκιμαντέρ « Ο μανάβης» του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου το οποίο θα προβάλλεται τόσο στις αίθουσες όσο και στο διαδίκτυο.

Παράλληλα η φετινή διοργάνωση περιλαμβάνει αφιερώματα στο έργο της auteur από τη Λετονία, Λάιλα Πακάλνινα και στην Φιλανδή δημιουργό Βίρπι Σουούταρι καθώς και ενότητες με ελληνικά και ξένα podcast και ειδικές εκδόσεις.

Τέλος, η Αγορά, που επίσης θα φιλοξενηθεί τόσο σε φυσικούς χώρους όσο και στο διαδίκτυο, θα περιλαμβάνει ενδιαφέρουσες δράσεις και συνεργασίες αλλά και βραβεία συνοδευόμενα από υψηλά χρηματικά έπαθλα.protothema.gr