ΡΩΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

15/recent/ticker-posts

Το αρχαιότερο ελληνικό θέατρο είναι πιο κοντά σου απ’ ό,τι νομίζεις

layrio-archaio-theatro-thorikoy

Συνδύασε το με μια υπέροχη μονοήμερη εκδρομή

Μπορεί ακόμη και δίπλα μας να υπάρχουν αξιοθέατα και σπάνιοι θησαυροί της αρχαιότητας και να μην το γνωρίζουμε. Όπως για παράδειγμα το αρχαιότερο ελληνικό θέατρο το οποίο βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το κέντρο της Αθήνας και πολλοί δεν το γνωρίζουν. Ο λόγος για το Αρχαίο Θέατρο Θορικού που βρίσκεται στην ανατολική Αττική και συγκεκριμένα στο Λαύριο. Εκεί που ξετυλίγεται ένα κουβάρι ιστορίας και στιγμές που έχουν μείνει χαραγμένες στο πέρασμα των αιώνων. Στιγμές πολιτισμού και αρχαίας ελληνικής σκέψης και φιλοσοφίας.

Αρχαίο θέατρο Θορικού: Το αρχαιότερο ελληνικό θέατρο

Το Αρχαίο Θέατρο Θορικού είναι ένα από τα αληθινά διαμάντια που πρέπει να γνωρίσεις με μια επίσκεψή σου στην περιοχή της Λαυρεωτικής. Αν και πολλοί δεν το γνωρίζουν, αποτελεί την αρχαιότερο σωζόμενο ελληνικό θέατρο. Πιο συγκεκριμένα, το αρχαίο θέατρο Θορικού χρονολογείται στα τέλη της Αρχαϊκής Εποχής (δηλαδή μεταξύ 525 – 480 π.Χ.). Είναι χτισμένο σε μια πλαγιά, λίγο πριν τη βόρεια είσοδο της πόλης του Λαυρίου και έχει εύκολη πρόσβαση. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς εύκολα να το εντοπίσεις σε μια βόλτα σου. 

Υπάρχει και κάτι άλλο που το κάνει να ξεχωρίζει από τα άλλα αρχαία θέατρα είναι ότι το συγκεκριμένο δεν έχει κυκλικό σχήμα όπως τα μεταγενέστερα αλλά ελλειψοειδές με ορθογώνια ορχήστρα. Αν κάτσεις σε μια από τις θέσεις του θα απολαύσεις μια ξεχωριστή θέα προς όλη την περιοχή και το βλέμμα σου θα χαθεί στη θάλασσα. Μπορείς να δεις ακόμη και τη Μακρόνησο της οποίας τα βράχια ορθώνονται στο Αιγαίο Πέλαγος. Ένα σκηνικό αρχαίου ελληνικού πολιτισμού που σε ταξιδεύει στο παρελθόν…

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός, ότι ακριβώς νότια της ορχήστρας του θεάτρου και σύγχρονα με αυτό δημιουργήθηκε ένα νεκροταφείο που ήταν σε χρήση από τον 6ο αι. π.Χ. έως τα μέσα του 4ου αι. π.Χ.

Βόλτα στο Λαύριο

layrio-archaio-theatro-thorikoy

Από την άνοιξη και μετά οι βόλτες στο Λαύριο αποκτούν άλλο νόημα. Είναι το κοντινό μέρος της Αττικής που θα πας για βόλτα δίπλα στη θάλασσα, για ψαρομεζέδες και χαλαρές στιγμές. Το Λαύριο αποτελεί ιδανικό προορισμό για μονοήμερες, ειδικά για όσους θέλουν κάτι σε πιο χαλαρούς ρυθμούς. Μια ηλιόλουστη μέρα είναι ιδανική για μια βόλτα στο Λαύριο και τη γύρω περιοχή.


exploringgreece.tv