ΡΩΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

15/recent/ticker-posts

Θάνατος τριών παιδιών στην Πάτρα – Καρδιολόγος 9χρονης Τζωρτζίνας

thanatos-trion-paidion-stin-patra-kardiologos-9xronis-tzortzinas

Συγκλονισμένο παρακολουθεί το πανελλήνιο την υπόθεση με τα τρία παιδιά την Πάτρα, τα οποία αν και είχαν διαφορετικό ιατρικό ιστορικό πέθαναν με παρόμοια κλινική εικόνα μέσα σε τρία χρόνια.

Στην περίπτωση της 9χρονης Τζωρτζίνας αναφέρθηκε ο παιδοκαρδιολόγος που την είχε αναλάβει, Γιάννης Παπαγιάννης, μιλώντας το πρωί της Δευτέρας (14.02.2022) στην ΕΡΤ.«Η τοποθέτηση του απινιδωτή έγινε με γνώμονα ότι υπήρχε ένα ανεξήγητο συμβάν στο παιδί, της απώλειας συνείδησης που συνδεόταν με σπασμούς που δεν ξέραμε ακριβώς σε τι οφείλονταν» δήλωσε ο Γιάννης Παπαγιάννης, αναφερόμενος στο ιατρικό ιστορικό του 9χρονου κοριτσιού. «Επιπλέον, είχαμε δύο αιφνίδιους θανάτους στην οικογένεια», πρόσθεσε, μιλώντας για την οικογενειακή τραγωδία στην Πάτρα.

«Εμείς αναλάβαμε το παιδί από το νοσοκομείο του Ρίο, στην Πάτρα, όπου το παιδί είχε εξετασθεί και δεν βρέθηκαν σαφή αίτια», είπε ο παιδοκαρδιολόγος, αναφερόμενος στην 9χρονη Τζωρτζίνα. «Μας ζητήθηκε και από τους γιατρούς και από την οικογένεια να τοποθετήσουμε τον απινιδωτή για να το διασφαλίσουμε από τυχόν αρρυθμιολογικά συμβάντα», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο η εξέταση στο παιδί δεν είχε δείξει κάποιο πρόβλημα αρρυθμιών, ούτε κάποια σχετικά σύνδρομα, αλλά όπως ανέφερε «υπάρχουν καταστάσεις οι οποίες διαφεύγουν ενός βασικού ελέγχου και μπορούν να συμβούν μόνο υπό σπάνιες συνθήκες. Γι’ αυτές τις σπάνιες καταστάσεις τοποθετήσαμε τον απινιδωτή».
Τι είπε για την παρέμβαση στον απινιδωτή

Σχολιάζοντας τις φήμες ότι υπήρξε εξωτερική παρέμβαση στον απινιδωτή ο Γιάννης Παπαγιάννης ξεκαθάρισε ότι η συσκευή που είχε τοποθετηθεί στην 9χρονη «δεν παρουσίασε κανένα πρόβλημα στη λειτουργία της, ούτε κατέγραψε κάποια αρρυθμία που να εξηγεί στα επεισόδια του παιδιού». Διευκρίνισε, ακόμη, ότι ο βηματοδότης περιλαμβάνεται μέσα στον απινιδωτή.

«Επειδή γράφτηκαν στον Τύπο πράγματα που δεν είναι ακριβή, ότι αποδεικνύεται από τα στοιχεία του απινιδωτή ότι υπήρξε εξωτερική παρέμβαση, αυτό είναι απολύτως αναληθές. Δεν υπάρχει δυνατότητα ο απινιδωτής να μας πει αν κάποιος επέδρασε και πώς στην καρδιά. Εκείνο που μπορεί να δείξει είναι αν υπήρχε καλή λειτουργία του μηχανήματος, αν υπήρχαν αυξημένες αντιστάσεις, αν υπήρχε ηλεκτρονική παρεμβολή -που δεν υπήρχε- και αν υπήρχαν αρρυθμίες, τις οποίες δεν ανιχνεύσαμε» είπε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Παπαγιάννης.

Σημείωσε δε ότι ο απινιδωτής και ο βηματοδότης δεν μπορούν να δουλέψουν, αν η καρδιά δεν έχει καλή λειτουργία
Τόνισε, επίσης, ότι «η καρδιά μπορεί να σταματήσει γι’ άλλους λόγους, όπως ένα επεισόδιο επιληψίας, σπασμών, διακοπής της αναπνοής για κάποιο λόγο, μεταβολικές διαταραχές που να μην επιτρέπουν την καλή λειτουργία της καρδιάς. Ο απινιδωτής και ο βηματοδότης δεν μπορούν να δουλέψουν αν η καρδιά δεν έχει καλή λειτουργία».

Ο Γιάννης Παπαγιάννης θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι οι γιατροί δεν βρήκαν κάποιο καρδιολογικό αίτιο προγενέστερο. «Εκείνο που ξέρουμε από ένα καρδιογράφημα που έγινε στο παιδί την ώρα της ανάνηψης είναι ότι ο βηματοδότης λειτουργούσε κανονικά, αλλά μετά από μισή ώρα που γινόταν καρδιοαναπνευστική ανάνηψη στο παιδί, έπαψε πλέον να μπορεί να διεγείρει την καρδιά». Ερωτηθείς τι έδειχνε ο απινιδωτής την ώρα που η μητέρα καλούσε σε βοήθεια, ο γιατρός διευκρίνισε ότι λειτουργούσε ως βηματοδότης.newsit.gr