ΡΩΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

15/recent/ticker-posts

Ουκρανία: Εννέα ελληνικά πλοία με 66 Έλληνες ναυτικούς βρίσκονται στη Μαύρη Θάλασσα – Η ενημέρωση του υπουργείου Ναυτιλίας

oukrania-ennea-ellinika-ploia-me-66-ellines-naftikous-vriskontai-sti-mavri-thalassa-i-enimerosi-tou-ypourgeiou-naftilias

Πληροφορίες σχετικά με τα πλοία ελληνικής σημαίας και τους Έλληνες ναυτικούς, που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στη θαλάσσια περιοχή της Βόρειας Μαύρης Θάλασσας, εν μέσω της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, δίνει στη δημοσιότητα το υπουργείο Ναυτιλίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, στην περιοχή βρίσκονται οκτώ πλοία με ελληνική σημαία, καθώς και ένα Ελληνόκτητο φορτηγό πλοίο με σημαία Μάλτας. Στα εννέα αυτά πλοία υπηρετούν 66 Έλληνες ναυτικοί.

Από τα οκτώ ελληνικά εμπορικά πλοία τα δύο βρίσκονται στην Οδησσό, τα τρία στο Στενό του Κερτς και τα τρία στο Νοβοροσίσκ. Το Ελληνόκτητο πλοίο βρίσκεται στην Οδησσό.

Σημειώνεται ότι από τα οκτώ πλοία με ελληνική σημαία, τα τρία είναι φορτηγά και τα πέντε δεξαμενόπλοια.

Σε συνεχή επικοινωνία με τους πλοιάρχους το υπουργείο Ναυτιλίας

Από τα ξημερώματα, υπήρξε άμεση κινητοποίηση του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ενώ με εντολή του υπουργού, Γιάννη Πλακιωτάκη, έχει τεθεί σε αυξημένη ετοιμότητα το Κέντρο Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος, το οποίο βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία τόσο με τους πλοιάρχους των εν λόγω πλοίων, όσο και με τους Υπευθύνους Ασφαλείας (DPI), των ναυτιλιακών εταιριών υπό την διαχείριση των οποίων βρίσκονται τα πλοία αυτά.

Η Μικτή Στρατιωτική Επιτροπή του Lloyd’s Market Association (LMA) κατέταξε τα ρωσικά και ουκρανικά ύδατα της Μαύρης και Αζοφικής Θάλασσας στον κατάλογο περιοχών αυξημένων στρατιωτικών, πειρατείας, τρομοκρατίας και συναφών κινδύνων.

Με βάση την ανωτέρω ανακοίνωση της LMA, αλλάζουν οι όροι και οι προϋποθέσεις ασφάλισης των πλοίων κατά κινδύνων πολέμου που βρίσκονται στην υπόψη περιοχή και θα αποτελούν αντικείμενο ειδικής διαπραγμάτευσης μεταξύ πλοιοκτητών και ασφαλιστών.

Όσον αφορά στους ναυτικούς, η ανακοίνωση δεν επηρεάζει προς το παρόν τους όρους ναυτολόγησής τους.

Από το ΥΝΑΝΠ ενημερώθηκε ήδη η ελληνική εφοπλιστική κοινότητα (ΝΕΕ, ΕΕΕ και ΕΕΝΜΑ) και η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία και η ΠΕΠΕΝ για την ανωτέρω εξέλιξη. Επίσης, από πλευράς Κλάδου Ελέγχου Πλοίων εξετάζεται η αύξηση του επιπέδου ασφαλείας των υπό ελληνική σημαία πλοίων κατά Διεθνή Κώδικα Aσφαλείας ISPS, επισημαίνει το υπουργείο Ναυτιλίας.enikos.gr