Τούρτα δούκισσα
ΥΛΙΚΑ
- 1 φλ. (250γρ.) βούτυρο ανάλατο
- 2 συσκευασίες (2Χ200γρ.) κουβερτούρα
- 2 τενεκεδάκια (2Χ397γρ.) γάλα ζαχαρούχο
- 6 κουταλιές (60γρ.) κακάο
- 2 κουταλιές (20ml) κονιάκ
- 1 κουταλιά (8ml) εκχύλισμα βανίλιας
- 1 συσκευασία (2Χ225γρ.) μπισκότα τύπου Marie
Για την επικάλυψη της τούρτας
- 2/3 φλ. (170γρ.) κρέμα γάλακτος
- 1 συσκευασία (170γρ.) κουβερτούρα γάλακτος
- 1 κουταλιά βούτυρο ανάλατο
Για τη λευκή γκανάς
- 1 συσκευασία (180γρ.) λευκή κουβερτούρα
- 1/3 φλ. (85ml) κρέμα γάλακτος
Για το στόλισμα
- μακαρόν σε διάφορες γεύσεις
- χρωματιστή τρούφα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε ένα κατσαρολάκι βάζετε το βούτυρο, τη σοκολάτα, το ζαχαρούχο γάλα, το κακάο, αφού το κοσκινίσετε, το κονιάκ και τη βανίλια.
- Βάζετε το κατσαρολάκι στη φωτιά και βράζετε μέχρι να λιώσει το βούτυρο και η σοκολάτα. Αφήνετε το μίγμα να κρυώσει για να μην μαλακώσουν τα μπισκότα.
- Κόβετε τα μπισκότα σε 5-6 κομμάτια και τα προσθέτετε μέσα στο μπολ. Ανακατεύετε καλά και ρίχνετε το μίγμα της σοκολάτας. Ανακατεύετε καλά να πάει παντού και να καλυφθούν τα μπισκότα. Αφήνετε για 5 λεπτά και ανακατεύετε.
- Ντύνετε με πλαστική μεμβράνη μία φόρμα 20 εκ. Βάζετε μέσα το μίγμα και σκεπάζετε με την πλαστική μεμβράνη. Το βάζετε στο ψυγείο για 3-4 ώρες, να πήξει.
Για την επικάλυψη της τούρτας:
- Κόβετε την κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια. Βράζετε την κρέμα γάλακτος και τη ρίχνετε πάνω από την κουβερτούρα.
- Ανακατεύετε μέσα το βούτυρο. Σκεπάζετε με πλαστική μεμβράνη. Αφήνετε για 5 λεπτά και ανακατεύετε να λιώσει η σοκολάτα. Αφήνετε να κρυώσει καλά.
- Βγάζετε τη δούκισσα από το ψυγείο και τη βάζετε σε μία σχάρα. Απλώνετε από πάνω και γύρω – γύρω την γκανάς. Αφήνετε να στεγνώσει.
Για την γκανάς λευκής κουβερτούρας:
- Ψιλοκόβετε τη κουβερτούρα και τη βάζετε σε ένα γυάλινο μπολ.
- Βάζετε την κρέμα γάλακτος να ζεσταθεί και τη ρίχνετε πάνω από τη σοκολάτα. Αφήνετε 1-2 λεπτά να λιώσει και ανακατεύετε. Αφήνετε να κρυώσει.
- Βάζετε σε κορνέ και ανοίγετε μια μικρή τρύπα. Βάζετε την γκανάζ πάνω από τη δούκισσα και στα πλαϊνά δημιουργώντας σταγόνες (dripping).
- Στολίζετε με μακαρόν και χρωματιστή τρούφα.
xrysessyntages.com