«Πρόκειται για ένα ελαφρύ, εξαιρετικά αποτελεσματικό αμυντικό ένδυμα ενός μεγέθους για όλους τους στρατιώτες ενός στρατού», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης, Πάτρικ Γουέρτμαν, ερευνητής στο Ινστιτούτο Ασιατικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης.
Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, πρόκειται για ένα πρώιμο παράδειγμα βιονικής.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν το δερμάτινο ένδυμα στο νεκροταφείο Γιανγκάι, έναν αρχαιολογικό χώρο κοντά στην πόλη Τουρφάν, η οποία βρίσκεται στο άκρο της ερήμου Τακλαμακάν. Τοπικοί χωρικοί ανακάλυψαν το αρχαίο νεκροταφείο στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Από το 2003, οι αρχαιολόγοι έχουν ανασκάψει περισσότερες από 500 ταφές εκεί, συμπεριλαμβανομένου του τάφου όπου βρέθηκε η δερμάτινη πανοπλία. Τα ευρήματά τους δείχνουν ότι οι αρχαίοι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν το νεκροταφείο για σχεδόν 1.400 χρόνια, από τον 12ο αιώνα π.Χ. έως τον 2ο αιώνα μ.Χ.
Η πανοπλία είναι ένα σπάνιο εύρημα. Η δερμάτινη πανοπλία με λέπια που ανακαλύφθηκε στον αρχαίο αιγυπτιακό τάφο του βασιλιά Τουταγχαμών, από τον 14ο αιώνα π.Χ., είναι η μόνη άλλη καλά διατηρημένη αρχαία δερμάτινη πανοπλία με «λέπια» που έχει ανακαλυφθεί. Μια άλλη καλά διατηρημένη δερμάτινη πανοπλία του ίδιου στυλ που φυλάσσεται στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης στη Νέα Υόρκη, χρονολογείται από τον όγδοο έως τον τρίτο αιώνα π.Χ., αλλά η προέλευσή της είναι άγνωστη.
naftemporiki.gr