ΡΩΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

15/recent/ticker-posts

Νοσηλευτής τεχνητής νοημοσύνης φροντίζει βαριά ασθενείς στις ΗΠΑ

nosileutis-texnitis-noimosunis-frontizei-baria-astheneis-stis-ipa

Ονομάζεται Beomni 1.0 και είναι ένα ρομπότ που το τελευταίο χρονικό διάστημα εργάζεται σε μια κλινική του Κολοράντο στην οποία διαμένουν άτομα που δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν και βρίσκονται στο τελικό στάδιο των ασθενειών τους.

Το ρομπότ μπορεί να κάνει θερμομέτρηση των ασθενών, να πραγματοποιεί στοματικούς ελέγχους και άλλους ελέγχους ενώ μπορεί να τους βοηθά να σηκώνονται ακόμη και να χορεύει μαζί τους για να τους φτιάξει την διάθεση. Αρχικά το ρομπότ ελέγχεται από κάποιο χειριστή αλλά σύντομα η τεχνητή του νοημοσύνη του επιτρέπει να μαθαίνει τι πρέπει να κάνει και αυτονομείται.

Η πανδημία και οι αυξημένες ανάγκες σε νοσηλευτικό προσωπικό οδήγησαν στην εμφάνιση διαφόρων ειδών ρομπότ που κάνουν εργασίες σε νοσοκομεία όπως μεταφορά αντικειμένων (π.χ φαγητού ή φαρμάκων σε ασθενείς) ή αποστείρωση δωματίων και άλλων χώρων. Όμως είναι η πρώτη φορά που ένα ρομπότ παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες φροντίδας ασθενών.

Όμως το Beomni μπορεί να προσφέρει και πολλές ακόμη υπηρεσίες. Τα χέρια του μιμούνται τα ανθρώπινα αφού διαθέτει αντιτακτούς αντίχειρες ενώ επίσης έχει εξαιρετικό έλεγχο της δύναμης του με αποτέλεσμα να μπορεί να πιάνει και μεταφέρει εύκολα και με ασφάλεια φορτία βάρους τριάντα κιλών ενώ ταυτόχρονα μπορεί να πιάνει με απαλό τρόπο και να χρησιμοποιεί διαφόρων ειδών μικρά ή εύθραυστα αντικείμενα. Σύμφωνα με τους κατασκευαστές του το ρομπότ μπορεί να εκτελεί δύσκολες και επικίνδυνες για τον άνθρωπο εργασίες ενώ επίσης θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διαστημικές αποστολές αφού θα μπορεί να εκτελεί εργασίες σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας.


naftemporiki.gr