ΡΩΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

15/recent/ticker-posts

Επτά λόγοι για τους οποίους η γάτα σας νιαουρίζει συνέχεια

epta-logi-gia-tous-opious-i-gata-sas-niaourizi-sinexia

Την απάντηση, δίνει ο Τσίτσος the Cat, η πιο ενημερωμένη σελίδα σχετικά με τις ανάγκες της γάτας. 

Αχ, καημένοι γατολάτρες, υποφέρετε από έντονο νιαούρισμα γάτας; Έχετε να κάνετε με μια ομιλητική γάτα; Aναρωτιέστε “Γιατί η γάτα νιαουρίζει συνέχεια“; Αυτά είναι σημαντικά προβλήματα, φιλομαθές κοινό μου, αλλά γι’ αυτό είναι εδώ ο Τσίτσος: μάθετε τις πιθανές αιτίες για το επίμονο νιαουρίσμα γάτας και κάποιες ιδέες για το πώς να το “γιατρέψετε”.

Γιατί η γάτα νιαουρίζει συνέχεια; Οι αιτίες

Συχνά είναι δύσκολο να εντοπίσουμε τα ακριβή αίτια για διάφορα συμπεριφορικά μοτίβα στον άνθρωπο, πόσο μάλλον στη γάτα. Όμως θα κάνω μια απόπειρα να μοιραστώ μαζί σας μερικές από τις πιθανές αιτίες γιατί η γάτα νιαουρίζει συνέχεια αμέσως παρακάτω και ελπίζω αυτό να αποδειχτεί αρκετό:

1. Η γάτα βρίσκεται σε οίστρο

Ποιος είδε μια γάτα σε οίστρο και δε φοβήθηκε! Και μάλιστα όταν είναι γάτα σε διαμέρισμα ή σε σπίτι! Αυτό είναι ένα μικρό βασανιστήριο γι’ αυτή και εκτός των υπόλοιπων που θα επιχειρήσει, θα είναι φυσικά και ο ασύστολος βερμπαλισμός! Το επίμονο νιαούρισμα γάτας είναι αναπόφευκτο σε αυτή την περίπτωση και η λύση, που προτείνεται σε τέτοιες περιπτώσεις συνήθως, δεν είναι η πιο κομψή, αλλά έχει μια κάποια πρακτικότητα. Πρόκειται για τη στείρωση γάτας (φυσικά υπάρχουν κι άλλοι λόγοι που συνηγορούν υπέρ της στείρωσης, όπως η πιθανότητα πυομήτρας κ.τ.λ., αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα). Μια άλλη επιλογή είναι να αφεθεί η γάτα ελεύθερη να ακολουθήσει τα ένστικτά της, με ομολογουμένως πολύ μεγαλύτερους κινδύνους. 

Σε ετούτο το σημείο βρίσκω αρκετά χρήσιμο να σας πω μερικά τιπς για το πως να ηρεμήσετε μια γάτα που βρίσκεται σε οίστρο!

2. Η γάτα θέλει να προκαλέσει την προσοχή

Μια γάτα, πολύ συχνά, επιδιώκει να τραβήξει την προσοχή του ανθρώπου της και αυτό είναι μια αναμενόμενη, φυσική συμπεριφορά. Ωστόσο, κάποιες γάτες πραγματικά το παρακάνουν. Και ποιος καλύτερος τρόπος για να το κάνουν αυτά από το… νιαούρισμα; 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο γκρινιάρης Μικρουτσέλος, η πιο πολυλογού γάτα της αυλής που έχει καταλάβει ξεκάθαρα ότι αν θέλει να τραβήξει την προσοχή μας, πρέπει να αρχίσει το μπλα μπλα! Η θεραπεία είναι απλή και προφανής! Είτε αδιαφορείτε, είτε της δίνετε τη σημασία που λαχταράει και ως δια μαγείας, το έντονο νιαούρισμα γάτας θα σταματήσει!

3. Πάσχει από υπερθυρεοειδισμό

Συχνά, όταν έχουμε να κάνουμε με μια ομιλητική γάτα, η αιτία κρύβεται σε κάτι αρκετά δυσάρεστο. Οι μεγαλύτερες σε ηλικία γάτες, συχνά, ενώ τρώνε κανονικά και με όρεξη, αρχίζουν σταδιακά να χάνουν βάρος, ενώ γίνονται υπερκινητικές και λαλίστατες, το ρίχνουν στο ακατάσχετο νιαούρισμα και όλα αυτά είναι πολύ πιθανό να οφείλονται στην πάθηση του υπερθυρεοειδισμού, μια πάθηση που είναι πολύ σοβαρή.

Προφανώς, η λύση του προβλήματος κρύβεται στην κατάλληλη αγωγή από τον κτηνίατρό σας. Αν παρατηρήσετε κάποια από αυτά τα σημάδια, μην αμελήσετε να πάτε τη γάτα σας αμέσως στον κτηνίατρό σας!

4. Πάσχει από σύνδρομο υπεραισθησίας

Είναι θολό το πεδίο γύρω από αυτό το κάπως μυστηριώδες σύνδρομο (δεν έχουν εξακριβωθεί τα αίτιά του) που κάνει τη γάτα να κυνηγάει την ουρά της επίμονα, να είναι νευρική, να καλλωπίζεται με μανία και να λειτουργεί σαν να βλέπει .. παραισθήσεις! 

Εκτός από τις υπόλοιπες συμπεριφορές της η γάτα μπορεί να παρουσιάζει και έντονο νιαούρισμα που δεν σταματάει με τίποτα. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να ελεγχθεί κάπως το σύνδρομο (αντικαταθλιπτικά φάρμακα, άριστη διατροφή, αντιφλεγμονώδη φάρμακα), χωρίς να αντιμετωπίζεται πλήρως! 

5. Λόγω σταδιακή απώλεια ακοής ή όρασης

Ο χρόνος στέκεται αμείλικτος όχι μόνο με τον άνθρωπο αλλά και με τη γάτα και έτσι όταν περνάει αφήνει τα σημάδια του πάνω της. Μια γάτα καθώς γερνάει μπορεί σιγά σιγά να χάνει ποσοστό της όρασης (διαβάστε το άρθρο μου ‘Τα πάντα για τα μάτια της γάτας‘) ή της ακοής (μάθετε και για την ακοή της γάτας) της κάτι που μπορεί να την ταράξει τα μάλα και να την οδηγήσει σε επίμονο νιαούρισμα. 

Ένας λοιπόν ακόμη λόγος για το έντονο νιαούρισμα γάτας είναι η απώλεια της ακοής και της όρασης και μάλιστα εδώ δεν υπάρχει γιατρειά!

6. Λόγω στρες

Εμείς οι γάτες είμαστε λιγάκι ευάλωτες στο στρες. Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που μας προκαλούν άγχος, όπως η παρουσία μιας ξένης γάτας, μια απώλεια, μια μετακόμιση και γενικώς ότι αλλάζει τη γνώριμη και ασφαλή ρουτίνα μας!

Ανάμεσα στις πιθανές αντιδράσεις μια στρεσαρισμένης γάτας είναι και το επίμονο νιαούρισμα! Έτσι η απάντηση στο ερώτημα ‘γιατί η γάτα νιαουρίζει συνέχεια’ συχνά είναι αυτή: το στρες! Για να μάθετε πως να διαχειριστείτε το στρες της γάτας διαβάστε το παρακάτω πολύ πολύτιμο άρθρο!

7. Μικρό γατάκι νιαουρίζει συνέχεια

Στην ειδική περίπτωση που ένα μικρό γατάκι νιαουρίζει συνέχεια ο πιο σημαντικός λόγος είναι η πείνα και το κάλεσμα στην μητέρα του για να το πλησιάσει και να το θηλάσει. Αν τώρα πρόκειται για νεογέννητα γατάκια, το έντονο νιαούρισμα μπορεί να έχει ως αποδέκτη εσάς και το μωρό γατάκι απλώς σας ζητάει να το ταϊσετε!


govastileto.gr