ΡΩΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

15/recent/ticker-posts

Το τρόφιμο που προτιμούν όσοι κινδυνεύουν λιγότερο από άνοια και εγκεφαλικό επεισόδιο

to-trofimo-pou-protimoun-osi-kindinevoun-ligotero-apo-ania-ke-egkefaliko-episodio

Μια ισχυρή σχέση ανάμεσα στη συχνή κατανάλωση ψαριού και τον μικρότερο κίνδυνο ανάπτυξης αγγειακών προβλημάτων που ενδεχομένως να οδηγήσουν σε άνοια και εγκεφαλικό επεισόδιο βρήκαν οι επιστήμονες σε νέα τους μελέτη – Ποια είναι η ενδεδειγμένη ποσότητα

Ερευνητές στη Γαλλία βρήκαν μία σύνδεση ανάμεσα στην κατανάλωση μεγαλύτερων ποσοτήτων ψαριού και τον χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλοαγγειακής νόσου, όπως βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία, η οποία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για αγγειακή άνοια και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Bordeaux ανέλυσαν δεδομένα από μια μεγάλη μελέτη για τη σχέση ανάμεσα στις αγγειακές παθήσεις και την άνοια και δημοσίευσαν τα αποτελέσματά τους στο Neurology. Συγκεκριμένα, ανέλυσαν αξονικές τομογραφίες 1.623 ανθρώπων άνω των 65 ετών χωρίς ιατρικό ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιαγγειακών παθήσεων ή άνοιας. Επίσης, κάλεσαν τους συμμετέχοντες να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες, σύμφωνα με τη συχνότητα με την οποία κατανάλωναν ψάρι: λιγότερο από μια φορά την εβδομάδα, περίπου μία φορά την εβδομάδα, δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα ή πάνω από τέσσερις φορές την εβδομάδα. Στη συνέχεια, οι ερευνητές συνέκριναν τον αριθμό των σημαδιών αγγειοπάθειας ανάμεσα στους ανθρώπους της κάθε ομάδας.

Όσοι, λοιπόν, έτρωγαν περισσότερο ψάρι είχαν λιγότερα σημάδια βλάβης στις αξονικές τομογραφίες του εγκεφάλου τους συγκριτικά με όσους έτρωγαν πιο σπάνια ψάρι.

Ο συσχετισμός ανάμεσα στην κατανάλωση ψαριού και της εγκεφαλοαγγειακής νόσου ήταν ισχυρότερος στους ανθρώπους 65-69 ετών, συγκριτικά με τους γηραιότερους της μελέτης, αλλά δεν υπήρξε σημαντική σχέση για τους ανθρώπους άνω των 75 ετών.

«Για τους περισσότερους από εμάς, ο κίνδυνος άνοιας εξαρτάται από την πολύπλοκη αλληλεπίδραση των διάφορων γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Η κατανόηση των πτυχών του τρόπου ζωής μας που έχουν τη σημαντικότερη επίδραση στην εγκεφαλική υγεία είναι το κλειδί για την ενθάρρυνση των ανθρώπων ώστε να παίρνουν ενημερωμένες αποφάσεις για τη ζωή τους», αναφέρει η Δρ. Rosa Sancho, επικεφαλής έρευνας του βρετανικού ερευνητικού κέντρου για τη νόσο Αλτσχάιμερ και καταλήγει:

«Οι παρατηρητικές μελέτες, όπως αυτή, δεν μπορούν να αποδώσουν αίτιο και αποτέλεσμα. Παρόλο που οι ερευνητές προσπάθησαν να ελέγξουν άλλους παράγοντες που θα μπορούν να υποδηλώνουν διαφορές στα σημάδια της εγκεφαλοαγγειακής νόσου, είναι δύσκολο να τα αποδώσουν αποκλειστικά στην ποσότητα του ψαριού που περιλαμβάνει η διατροφή του κάθε ανθρώπου. Από τη στιγμή που οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν μόνο σε μία εξέταση εγκεφάλου και ανέφεραν τις διατροφικές τους συνήθειες σε μία μεμονωμένη στιγμή, δεν είναι σαφές πόσο σχετικά είναι τα ευρήματα με την εγκεφαλική υγεία μακροπρόθεσμα».ygeiamou.gr