ΡΩΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

15/recent/ticker-posts

«Βουλιάζει» η Κύπρος από αυτοσχέδιες χωματερές - Αναστολή λειτουργίας μονάδων

vouliazei-i-kypros-apo-aftosxedies-xomateresanastoli-leitourgias-monadon

«Βουλιάζει» η Κύπρος από αυτοσχέδιες χωματερές.

Αχαρτογράφητο είναι το μέγεθος του προβλήματος, καθώς ουδείς μπορεί να προσδιορίσει τον αριθμό των μη αδειοδοτημένων χώρων συλλογής αποβλήτων.

Ως αδυναμία της Κυβέρνησης να εφαρμόσει τη νομοθεσία, το αντιμετωπίζουν οι νόμιμοι διαχειριστές ανακύκλωσης, οι οποίοι με επιστολή τους προς το υπουργείο Γεωργίας, ενημερώνουν πως προχωρούν σε επ’ αόριστον απεργία, αρχής γενομένης από την 31η Οκτωβρίου.

Στα πλάνα τους και καταγγελία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Σύνδεσμος Διαχειριστών Ανακύκλωσης Αποβλήτων υποστηρίζει ότι οι μεταφορείς πετάνε τα απόβλητα σε μη αδειοδοτημένους χώρους.

Ενδεικτικό παράδειγμα, ο μη αδειοδοτημένος χώρος συλλογής αποβλήτων που βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή στη Λευκωσία. Μπάζα, ξύλα και σακούλες σκουπιδιών συνθέτουν το αποκαρδιωτικό σκηνικό».

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Διαχειριστών Αποβλήτων Αντώνης Λατούρος ανέφερε στο ΣΙΓΜΑ ότι «Αρνούνται να τα πάρουν σε αυτές τις μονάδες ισχυριζόμενοι το υψηλό κόστος ανακύκλωσης και έτσι οι διάφοροι επαγγελματίες θεώρησαν σκόπιμο αντί να τα παίρνουν στις μονάδες ανακύκλωσης να τα πετάνε στην ύπαιθρο και έχει γεμίσει η ύπαιθρος με μικρούς κοτισάτιδες».

Πρακτική εκμεταλλευόμενη το εμφανές έλλειμα ελέγχου από τις αρμόδιες αρχές, με το Τμήμα Περιβάλλοντος να εναποθέτει τις ελπίδες του σε συγκεκριμένα νομοθετημένα.

Ο Διευθυντής του Τμήματος Περιβάλλοντος Κώστας Χατζηπαναγιώτου δήλωσε ότι «Θα υπάρχει αναγκαστική συμφωνία μεταξύ των παραγωγών και των μονάδων διαχείρισης. Οπόταν οι συλλογείς και οι μεταφορείς δεν θα μπορούν να μεταφέρουν τα απόβλητα όπου θέλουν, εκτός και αν οι ίδιοι κατέχουν άδεια διαχείρισης σε εξοπλισμένη μονάδα διαχείρισης αποβλήτων».

Στα πλάνα του Τμήματος Περιβάλλοντος και συγκεκριμένη εκστρατεία με σκοπό την ανατροπή της υπάρχουσας κατάστασης, αλλά και η έκδοση Διατάγματος για την τοποθέτηση συστήματος GPS στους μεταφορείς SKIP.

Δείτε το ρεπορτάζ: sigmalive.com