ΡΩΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

15/recent/ticker-posts

Εκλογές στη Γερμανία: Το 56% προτιμά Σολτς για καγκελάριο – Τον Λάσετ απορρίπτει και η πλειοψηφία του CDU / CSU

ekloges-sti-germania-to-56-protima-solts-gia-kagkelario-ton-laset-aporriptei-kai-i-pleiopsifia-tou-cdu-csu

Πώς τα πήγαν στην κάλπη οι υποψήφιοι για την καγκελαρία και τι έδειξε η πρώτη μετεκλογική δημοσκόπηση

Ούτε καν η πλειοψηφία των ψηφοφόρων Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών (CDU / CSU) θα ήθελε καγκελάριο τον υποψήφιό τους Άρμιν Λάσετ, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Forsa, η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό των δικτύων RTL και ntv.

Πιο συγκεκριμένα μόνο το 44% των ψηφοφόρων Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών θα ήθελε ο Άρμιν Λάσετ να είναι ο επόμενος καγκελάριος, σύμφωνα με την έρευνα αυτή, την οποία επικαλείται το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Η μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) και των Πρασίνων θα ήθελαν τον Όλαφ Σολτς για καγκελάριο, ενώ περισσότεροι από τους μισούς ψηφοφόρους του Φιλελεύθερου κόμματος (FDP) προτιμούν επίσης τον Σολτς.

Το 56% του συνόλου των ερωτηθέντων πολιτών θα προτιμούσε τον Όλαφ Σολτς για καγκελάριο και μόνο το 11% θα προτιμούσε τον Άρμιν Λάσετ.

Το 50% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ ενός «συνασπισμού φανάρι» που να αποτελείται δηλαδή από το SPD, τους Πράσινους και το Φιλελεύθερο κόμμα (FDP).

Το 22% θα προτιμούσε έναν «συνασπισμό Τζαμάικα» που να αποτελείται δηλαδή από το CDU / CSU, τους Πράσινους και το FDP και το 13% θα προτιμούσε έναν νέο μεγάλο συνασπισμό του SPD και του CDU / CSU.

Σχεδόν όλοι οι ψηφοφόροι των Πρασίνων που ερωτήθηκαν θα προτιμούσαν έναν συνασπισμό SPD, Πράσινων και FDP.

Ακόμη και μεταξύ τωνψηφοφόρων του FDP, η πλειοψηφία τάσσεται υπέρ του «συνασπισμού φανάρι».

Η πλειοψηφία των συντηρητικών (CDU / CSU) ψηφοφόρων προτιμά έναν «συνασπισμό Τζαμάικα».

Εάν ο πρόεδρος της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Mάρκους Ζέντερ ήταν υποψήφιος καγκελάριος αντί του Άρμιν Λάσετ, Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές θα τα είχαν πάει καλύτερα στις εκλογές της Κυριακής, κατά την ίδια δημοσκόπηση.

«Χθες, αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης, ρωτήσαμε πάνω από 5.000 ψηφοφόρους. Πάνω από τοένα δέκατο των ψηφοφόρων των άλλων κομμάτων δήλωσαν ότι θα είχαν ψηφίσει Χριστιανοδημοκράτες / Χριστιανοκοινωνιστές (CDU / CSU) εάν ο Ζέντερ ήταν υποψήφιος καγκελάριος. Με τον Ζέντερ θα είχαν ξεπεράσει το 30%», είπε ο επικεφαλής της Forsa Μάνφρεντ Γκιούλνερ στα δίκτυα RTL και ntv.

Εκπλήξεις για πολλούς υποψηφίους στη χθεσινή βραδιά

Αξίζει να αναφερθεί, στο μεταξύ, πως οι χθεσινές εκλογές έκρυβαν εκπλήξεις για αρκετούς υποψήφιους των κομμάτων, καθώς πολλά προβεβλημένα στελέχη απέτυχαν είτε να εκλεγούν είτε να κερδίσουν την «απευθείας εντολή» των ψηφοφόρων της περιφέρειάς τους.

Σύμφωνα με την ανταπόκριση του ΑΠΕ ΜΠΕ από το Βερολίνο, χαρακτηριστικότερη είναι η περίπτωση της υποψήφιας Καγκελάριου των Πρασίνων Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία έχασε στο Πότσνταμ από τον υποψήφιο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Όλαφ Σολτς. Ήταν η πρώτη φορά που δύο υποψήφιοι Καγκελάριοι διεκδικούσαν την ίδια εντολή.

Η κυρία Μπέρμποκ πάντως εξασφαλίζει την είσοδό της στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο μέσω της λίστας του κόμματός της στο κρατίδιο του Βραδεμβούργου.

Ο τρίτος υποψήφιος Καγκελάριος, ο ‘Αρμιν Λάσετ από τη Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) απέφυγε να θέσει υποψηφιότητα για «απευθείας εντολή» και εξελέγη με τη λίστα του CDU στην Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία.

Εκτός Κοινοβουλίου θα μείνει ο Χανς-Γκέοργκ Μάασεν, πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών που ήταν υποψήφιος με το CDU στην Θουριγγία. Ο κ. Μάασεν είχε προκαλέσει την κριτική ακόμη και στελεχών του κόμματός του, λόγω των σχέσεών του με την Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Τη μάχη της «απευθείας εντολής» έχασε και ο προσωπάρχης της Καγκελαρίας Χέλγκε Μπράουν, ο οποίος όμως εκλέγεται με τη λίστα του CDU στην Έσση, αλλά και η υπουργός Αγροτικής Οικονομίας Γιούλια Κλέκνερ (CDU), η οποία θα εκλεγεί μέσω της λίστας στην Ρηνανία – Παλατινάτο.

Η έδρα της απερχόμενης Καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ στο Μεκλεμβούργο – Πομερανία χάθηκε για το CDU, καθώς ο υποψήφιος διάδοχός της Γκέοργκ Γκούντερ έχασε από τον υποψήφιο της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD).

Αντιθέτως, την «απευθείας εντολή» στην Στουτγάρδη κέρδισε με άνεση ο πρώην αρχηγός των Πρασίνων Τζεμ Έτσντεμιρ, αλλά και ο υποψήφιος για την ηγεσία του CDU Φρίντριχ Μερτς στη Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία και ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας (SPD) στο Ζάαρλαντ.


newsbeast.gr