Συνέντευξη: Έρη Χριστοφορίδου
Είστε ο σκηνοθέτης της παράστασης "Το κάστρο της Ωριάς" του Γιώργου Θεοτοκά. Μιλήστε μας για το έργο και πείτε μας τι ήταν αυτό που σας ενθουσίασε περισσότερο και επιλέξατε να το ανεβάσετε σε μία όχι και τόσο εύκολη περίοδο.
Θα ξεκινήσω λέγοντας πως είναι μια ξεκαρδιστική κωμωδία.Έχουμε μεγάλη ανάγκη όλοι μας να γελάσουμε τη συγκεκριμένη περίοδο.Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Κ.Νευροκόπι της Δράμας,όπου εκεί οι χειμώνες ήταν ατέλειωτοι κι έτσι είχα χρόνο να διαβάζω λογοτεχνία. Ήρθα σε επαφή με την λαϊκή μας παράδοση ο Γιώργος Θεοτοκάς ήταν από τους αγαπημένους μου. Το έργο στηρίζεται άλλωστε στη λαϊκή μας παράδοση, την οποία επεξεργάστηκε δραματουργικά ο Θεοτοκάς και μας χάρισε τη δική του εκδοχή. Το κείμενο με αρκετό λυρισμό, με δόσεις ρομαντισμού και σατυρική διάθεση, αφηγείται κωμικά τα τεχνάσματα που εφευρίσκουν ο μουσουλμάνος Αβδουλσαλάμ και ο Τσαούσης προκειμένου να κυριεύσουν «το κάστρο της Ωριάς», αλλά και να κατακτήσει ο πρώτος τον έρωτα της όμορφης Κυρά Μαρούς. Η νέα κόρη που διψά για ζωή, περιπέτειες και έρωτα, ζει στο ακατάλυτο κάστρο από την αυστηρή -πλην όμως τρυφερή- παραμάνα της. Οι δυο μουσουλμάνοι προκειμένου να πετύχουν τον σκοπό τους, αναπαριστούν τους Χριστιανούς, την αρκούδα και τον οργανοπαίχτη της, τις γυναίκες, και κάνουν τα πάντα για να το καταλάβουν. Όταν πια καταφέρνουν να περάσουν την πύλη του κάστρου και αποκαλύπτονται, υποκύπτουν στον έρωτα και εν τέλει αναβαπτίζονται χάρη των ευφυϊών τεχνασμάτων που εφευρίσκει ο προστάτης –φύλακας του κάστρου, η ζουμερή και γραφική παραμάνα της Μαρούς. Στο κείμενο αυτό η κάθε μορφής εξουσία καταρρίπτεται κωμικά και προβάλλεται η επιθυμία της κοινωνικής «συμφιλίωσης», την οποία έχουμε περισσότερη ανάγκη από ποτε στις μέρες που διανύουμε. Εξάλλου η παράσταση κρατάει μια ώρα. Ακριβώς τόσο ώστε να θέλουν όλοι να την ξαναδούν.
Ο όμορφος μουσουλμάνος Αβδουλσαλάμ θα θελήσει να κατακτήσει το κάστρο και φυσικά την ωραία κυρά Μαρού. Για να πετύχει τον σκοπό του, μεταξύ άλλων, μεταμφιέζεται σε διάφορους χαρακτήρες. Πείτε μας για τη μεταμφίεση και τον βαθμό δυσκολίας που μπορεί να έχει ένα τέτοιο εγχείρημα, κατά τη διάρκεια μιας ζωντανής παράστασης, σε εξωτερικό χώρο.
Ένας από τους λόγους που αγαπώ το θέατρο είναι και ότι μπορώ να μεταμφιέζομαι ενσαρκώνοντας διάφορους ήρωες. Είναι μαγικό σήμερα να είσαι ο Αβδουλσαλάμ, χθες ο καπετάνιος, αύριο ο Οδυσσέας και ταυτόχρονα και αγχολυτικό. Τουλάχιστον για μένα. Ο εξωτερικός χώρος δε με δυσκολεύει, έχω συνηθίσει, μη σας πω πως μου αρέσει κιόλας να βγαίνω από την κλειστή σκηνή και να έρχομαι σε επαφή με τη γη.
Αναφερόμενη στον χώρο... Διανύουμε μία δύσκολη περίοδο με αποστάσεις, με αυτοδιαγνωστικά τεστ COVID-19, με εμβολιασμένους και μη. Εσείς ως σκηνοθέτης, ηθοποιός της παράστασης τι σκέφτεστε για όλα αυτά; Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να εφαρμοστούν όλα τα μέτρα που προστάζει η πολιτεία;
Ζούμε μια πρωτόγνωρη και πολύ δύσκολη συνθήκη, η οποία έχει επηρεάσει όλο το φάσμα της ζωής μας. Είμαι, ωστόσο, φύσει αισιόδοξος και πιστεύω πως σύντομα θα ξεπεράσουμε και αυτόν τον σκόπελο, ο οποίος μας έδωσε και πολλά μαθήματα ζωής.
Επιμένω στη… δύσκολη περίοδο, αλλά και στη δική σας επιμονή να παρουσιάσετε κάτι ξεχωριστό και όμορφο. Παράλληλα με την παράσταση βρίσκεστε και σε πρόβες για κάτι άλλο. Αυτός ο οργασμός δημιουργίας από που είναι ορμώμενος;
Είμαι ανήσυχο πνεύμα, κατακλύζομαι απο πολλές ιδέες τις οποίες κοινοποιώ στην Κατερίνα Χατζηκωνσταντίνου και εκείνη πάντα, παρά τις αρχικές ενστάσεις της, αποδεικνύεται ο σταθερός και αλάνθαστος οδηγός μου.
Η πρώτη καραντίνα σας βρήκε όταν κάνατε σχέδια και όνειρα για ένα νέο χώρο στη Θεσσαλονίκη. Ο χώρος αυτός δημιουργήθηκε κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, ωστόσο σήμερα είστε σε θέση να μας μιλήσετε για αυτόν. Sureal, λοιπόν, με ένα ρο…
Αρκετά χρόνια το είχα στο μυαλό μου και έτυχε να το πραγματοποιήσω την περίοδο του Covid. Αυτό ήταν τροχοπέδη, αλλά είμαι βέβαιος πως μόλις τελειώσουν οι απαγορεύσεις και το δει ο κόσμος θα το αγαπήσει. Είναι ένας πολυχώρος τέχνης όπου μπορούν να γίνονται παραστάσεις περιορισμένων ατόμων, πρόβες, εκθέσεις, σεμινάρια τα πάντα. Βρίσκεται στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, Χριστοπούλου 12, και λέγεται Sureal. Το είπαμε έτσι γιατί νομίζω πως κι εμείς (η ομάδα μας), είμαστε surreal. Και είναι με ένα ρο γιατί είναι πιο εύκολο στην αναζήτησή του. Κάποιος μπορεί να μη γνωρίζει τη σωστή ορθογραφία του, αλλά σίγουρα θα καταφέρει να βρει τον χώρο (γελάει).
Γενικά μέσα από τις ενέργειές σας μας δείχνετε πως είστε ένας άνθρωπος αισιόδοξος. Τι είναι αυτό που σας οδηγεί σε αυτή την, με την καλή έννοια, ζηλευτή αισιοδοξία;
Έχει να κάνει με τον τρόπο της ζωής μου. Έχω μάθει να παλεύω για τα ιδανικά μου και τους στόχους μου, δεν περιμένω να μου χαριστεί κάτι. Ωστόσο στο τέλος αισθάνομαι ότι δικαιώνομαι. Βέβαια και η Κατερίνα Χατζηκωνσταντίνου, παίζει πολύ μεγάλο ρόλο σε αυτό γιατί με στηρίζει και τελικά αποδέχεται τη φιλοσοφία μου.
Αναφερθήκατε ήδη δύο φορές στην Κατερίνα Χατζηκωνσταντίνου, την σύζυγό σας, την οποία και έχετε σε όλα σας τα βήματά δίπλα σας, όχι μόνο ως στήριγμα, αλλά και ως μία πολύ στενή συνεργάτιδά σας. Αλήθεια, τελικά ισχύει αυτό που λένε πως πίσω από κάθε πετυχημένο άντρα κρύβεται μία δυναμική γυναίκα;
Ναι, η ιστορία αυτό έχει αποδείξει. Άλλωστε και η Κατερίνα όπως μαρτυρούν συγγενείς, φίλοι και συνεργάτες έχει αποδειχθεί η σταθερή συνοδοιπόρος μου, η οποία με συμβουλεύει και με καθοδηγεί προς το συμφέρον μου και ας διαφωνώ πολλές φορές μαζί της και έχω τις ενστάσεις μου.
Επιστρέφοντας στην παράστασή σας. "Το κάστρο της Ωριάς" θα παρουσιαστεί στη Χρυσαυγή του Λαγκαδά και όπως αναφέρει το Δελτίο Τύπο "σε ένα ειδυλλιακό τοπίο με το φεγγάρι να παίζει κι αυτό στην παράσταση". Είναι στα αλήθεια τόσο όμορφα;
Η παράσταση θα γίνει στη Χρυσαυγή του Λαγκαδά. Είναι 23 χλμ. Θα μπορούσε να είναι και προάστιο της Θεσσαλονίκης. Σε μισή ώρα είσαι εκεί. Νομίζω πως πραγματικά αξίζει τον κόπο γιατί ο χώρος και το τοπίο είναι μαγευτικά. Δεν υπερβάλλω καθόλου όταν το περιγράφω ως ειδυλλιακό. Ακόμη και τα μέτρα τηρούνται πιο ευχάριστα σε ένα τέτοιο μέρος. Περιμένω τις εντυπώσεις σας.
Ένας τόσο δραστήριος άνθρωπος δεν μπορεί να μην έχει και άλλα επαγγελματικά σχέδια... Μιλήστε μας για αυτά.
Θα μπορούσα να μιλάω ώρες για τα σχέδιά μου, αλλά είναι τόσο δύσκολοι καιροί... Συνεχώς γίνονται ακυρώσεις σε παραστάσεις και τα πράγματα είναι πολύ ρευστά. Ας είμαστε γεροί και αισιόδοξοι και απλά να θυμόμαστε πως «η τέχνη δεν είναι καθρέφτης όπου καθρεφτίζεται ο κόσμος, αλλά ένα σφυρί με το οποίο του δίνουμε σχήμα» όπως έχει πει κι ο Μαγιακόφσκι.
Για περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο: "Το κάστρο της Ωριάς" στην Χρυσαυγή Λαγκαδά