ΡΩΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

15/recent/ticker-posts

Κώστας Γιουτίκας: Καταργούμε την ασυνέχεια του παράκτιου άξονα

kostas-gioytikas

Άρθρο του αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κεντρικής Μακεδονίας στη "ΜτΚ" στο πλαίσιο του αφιερώματος για το Παράκτιο Μέτωπο

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, προχωρά στην υλοποίηση της πιο εμβληματικής πρωτοβουλίας που έχει αναληφθεί μέχρι σήμερα στο πεδίο του παραλιακού μετώπου του Θερμαϊκού Κόλπου.

Επιδιώκουμε να καταργήσουμε την ασυνέχεια του παράκτιου άξονα και να ενισχύσουμε το μητροπολιτικό του χαρακτήρα, βασιζόμενοι στις απαιτήσεις των πολιτών και τις προτάσεις των δήμων. Να κάνουμε γνωστές στο ευρύ κοινό, τοποθεσίες μοναδικής ομορφιάς και ιστορικά σημεία, τόσο στο δυτικό όσο και στο ανατολικό του άκρο, που σήμερα παραμένουν στην αφάνεια, αλλά και να το συνδέσουμε λειτουργικά και αισθητικά με τον υπόλοιπο αστικό ιστό.

Επιπρόσθετα με τη χωροθέτηση Ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, που προβλέπουμε στο Ειδικό Χωρικό Σχέδιο, ανοίγουμε το δρόμο για την ανάπτυξη του κλάδου και την προσέλκυση επενδύσεων.

Εργάστηκα πάνω σε αυτό το οραματικό σχέδιο με μεθοδικότητα και κατέστη δυνατή η ιστορική συμφωνία όλων των παράκτιων δήμων, ώστε σε συνεργασία με το ΤΕΕ/ΤΚΜ να οργανωθεί ενιαία το θαλάσσιο μέτωπο της Θεσσαλονίκης υπό τη μητροπολιτική ομπρέλα συντονισμού της Περιφέρειας Κοινή επιδίωξη είναι η ενοποίηση, ανάπλαση, προστασία, ανάδειξη και αξιοποίηση όλου του θαλάσσιου μετώπου της Θεσσαλονίκης, σε έναν ενιαίο χώρο 40 χιλιομέτρων από το Καλοχώρι μέχρι το Αγγελοχώρι.

Ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων Πάρις Μπίλιας, προωθεί με ταχύτητα τις επόμενες κινήσεις. Στο μεταξύ, η Αντιπεριφέρεια Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, προχωρά στην υλοποίηση της πρώτης φάσης του μάστερ πλαν για την αναγέννηση του δυτικού παράκτιου μετώπου. Ενός νευραλγικού τμήματος της μεγάλης εικόνας, μιας συνεχούς παράκτιας ζώνης από το Καλοχώρι ως την Αγία Τριάδα, με ισόρροπα κατανεμημένη ανάπτυξη, που θα αναδεικνύει και θα προστατεύει το περιβάλλον, ενισχύοντας τη μοναδικότητα του τοπίου και του τόπου.

Τις επόμενες μέρες αρχίζουν οι εργασίες για την εξυγίανση της πλέον υποβαθμισμένης και περιβαλλοντικά επιβαρυμένης περιοχής, αυτής των παλιών βυρσοδεψείων και των εκβολών του Δενδροποτάμου.

Παρεμβαίνουμε σε μια έκταση 600 στρεμμάτων επιβαρυμένη από βαρέα μέταλλα, βιομηχανικά απόβλητα και υγρά λύματα άγνωστης προέλευσης, καταρχήν με επιφανειακό καθαρισμό και στη συνέχεια με καθαρισμό των υπόγειων υδάτων με σύγχρονες μεθόδους και τεχνικό εξοπλισμό. Στόχος μας είναι να αποκαταστήσουμε, να αναδείξουμε, να συνδέσουμε τη συγκεκριμένη περιοχή με τον υπόλοιπο αστικό ιστό της πόλης. Να την καταστήσουμε επισκέψιμη, με ποδηλατόδρομους και ήπιες παρεμβάσεις για τη δημιουργία σημείων αναψυχής, έως τη λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου, και το Δέλτα του Αξιού.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αποδεικνύει έμπρακτα ότι μπορεί να φέρει εξ ολοκλήρου εις πέρας το σχέδιο για μια πόλη πιο φιλική, πιο πράσινη, νέα ταυτότητα και οικονομικό δυναμισμό.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 19-20 Ιουνίου 2021


makthes.gr