ΡΩΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

15/recent/ticker-posts

Γερμανία: Οι εκλογές της Κυριακής που μπορεί να σπάσουν παράδοση δεκαετιών

germania-oi-ekloges-tis-kyriakis-pou-borei-na-spasoun-paradosi-dekaetion

Το τελευταίο μεγάλο τεστ για τις προθέσεις των Γερμανών

Πολύ κοντά στο να κερδίσει για πρώτη φορά σε κρατιδιακές εκλογές βρίσκεται το ακροδεξιό ξενοφοβικό κόμμα της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD).

Οι εκλογές της Κυριακής στο πρώην ανατολικογερμανικό κρατίδιο της Σαξονίας – Άνχαλτ, στη Γερμανία, απειλούν να σπάσουν μια παράδοση δεκαετιών, ενώ το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) έχει χάσει μόνο μία φορά εκλογές στο κρατίδιο.

Όλα αυτά, λιγότερο από τέσσερις μήνες πριν από τις ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές

Η αναμέτρηση για το Κοινοβούλιο της Σαξονίας – Άνχαλτ αποτελεί το τελευταίο μεγάλο τεστ για τις προθέσεις των Γερμανών έπειτα από ένα παρατεταμένο lockdown και ενόψει των πρώτων εκλογών μετά την «εποχή Μέρκελ», όπως εξηγεί το ΑΜΠΕ.

Η τελευταία δημοσκόπηση, για λογαριασμό του καναλιού ZDF, είναι η πρώτη το τελευταίο διάστημα που δίνει στο CDU καθαρό προβάδισμα με 30% έναντι 23% της ΑfD. Οι υπόλοιπες δημοσκοπήσεις δίνουν οριακή πρωτιά στους Χριστιανοδημοκράτες – στην τελευταία μάλιστα έρευνα της BILD, η AfD προηγείται με 25%, έναντι 24% του CDU. Στις προηγούμενες εκλογές, το 2016, το CDU συγκέντρωσε 30% και σχημάτισε κυβέρνηση με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και τους Πράσινους. Η AfD είχε φτάσει στο 24%.
Γερμανία: Τι θα σημάνει ενδεχόμενη επικράτηση της ακροδεξιάς

Ενδεχόμενη επικράτηση της ακροδεξιάς δεν σημαίνει πιθανότατα και συμμετοχή της στην κυβέρνηση του κρατιδίου, καθώς όλα τα κόμματα απορρίπτουν την προοπτική συνεργασίας. Θα αποτελέσει όμως μια μεγάλη επιτυχία σε επίπεδο συμβολισμών και ασφαλώς σοβαρότατο πλήγμα για τους Χριστιανοδημοκράτες και μάλιστα την πιο κρίσιμη στιγμή, ενώ θα αποδυναμώσει ακόμη περισσότερο τον αρχηγό του κόμματος και υποψήφιο Καγκελάριο, ‘Αρμιν Λάσετ. Το περιοδικό Der Spiegel περιγράφει μια τέτοια προοπτική ως «καταστροφή» για τον Πρόεδρο του CDU, με κάποιους αναλυτές, όπως ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου Χάγιο Φούνκε, να προβλέπουν ότι, εάν μεθαύριο το CDU ηττηθεί, θα ξεκινήσουν στο εσωτερικό του κόμματος συζητήσεις ακόμη και για αλλαγή του υποψήφιου Καγκελάριου.

Τα 16 χρόνια διακυβέρνησης του CDU, ο χειρισμός της πανδημίας από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, τα εσωκομματικά προβλήματα και τα πρόσφατα σκάνδαλα διαφθοράς με βουλευτές να εμπλέκονται σε ύποπτες αγοραπωλησίες υγειονομικού υλικού εν μέσω πανδημίας, έχουν επιβαρύνει ιδιαίτερα την εκλογική θέση του κόμματος της Άνγκελα Μέρκελ. Αντίστοιχα, η AfD, η οποία από την ίδρυσή της στηρίζει την ύπαρξή της στα μεγάλα προβλήματα, όπως η κρίση του ευρώ το 2013 και το προσφυγικό το 2015, έχει βρει τη νέα «χρυσή ευκαιρία» της στην πανδημία και τους περιορισμούς που τη συνοδεύουν, ταυτιζόμενη με τους αρνητές του κορονοϊού. «Αντίσταση στους αντισυνταγματικούς περιορισμούς των ελευθεριών μας», είναι το κεντρικό σύνθημα της προεκλογικής καμπάνιας στην Σαξονία – ‘Ανχαλτ των 2,2 εκατομμυρίων κατοίκων.

Η διαφαινόμενη ενίσχυση της AfD δεν θα έχει όμως αποκλειστικά πολιτικές συνέπειες. «Θα αποδυναμώσει δραματικά την Σαξονία – Άνχαλτ οικονομικά και θα επιδεινώσει τις προοπτικές της. Οι εταιρίες χρειάζονται καλά καταρτισμένους ειδικούς, ανοιχτή διάθεση και ανοχή», εκτιμά ο Πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Έρευνας (DIW) Μαρσέλ Φράτσερ, μιλώντας στην Handelsblatt και πιστεύει ότι οι εταιρίες δεν θα επενδύσουν σε μια περιοχή την οποία εγκαταλείπουν οι νέοι και όπου η κοινωνία γίνεται όλο και πιο διχασμένη. «Όσο μεγαλύτερη είναι η αναλογία ξενοφοβικών φωνών και διακρίσεων στην κοινωνία, τόσο πιο πολύ τα ταλέντα με υψηλή εξειδίκευση δεν θα βρίσκουν ελκυστικό το κρατίδιο και θα διοχετεύονται αλλού», λέει από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικής Έρευνας (IWH) του Λάιμπνιτς Όλιβερ Χολτεμέλερ.

Την ίδια ώρα οι Πράσινοι, παρά την εντυπωσιακά ανοδική πορεία τους σε ομοσπονδιακό επίπεδο, παραδοσιακά δυσκολεύονται στα πρώην ανατολικά κρατίδια. Τώρα όμως, η φόρα που τους συνοδεύει φαίνεται ότι ίσως τους εξασφαλίσει πρώην χριστιανοδημοκρατικές ψήφους. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα διπλασιάσουν το 5,2% που έλαβαν στις προηγούμενες εκλογές. «Το κόμμα ωφελείται από την κατάσταση που διαμορφώνεται σε κεντρικό επίπεδο και με την υποψηφιότητα της Αναλένα Μπέρμποκ για την Καγκελαρία», δήλωσε πριν από λίγες ημέρες ο αρχηγός των Πρασίνων στο κρατίδιο Σεμπάστιαν Στρίγκελ.

Η πρώτη εκτίμηση αποτελέσματος των εκλογών στην Σαξονία – ‘Ανχαλτ αναμένονται αμέσως μόλις κλείσουν οι κάλπες, στις 18:00 (τοπική ώρα).


newsbeast.gr