ΡΩΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

15/recent/ticker-posts

Κρίση στον δικηγορικό κόσμο με προπέτασμα το Corona Pass

krisi-ston-dikigoriko-kosmo-me-propetasma-to-corona-pass

Τη θρυαλλίδα, η οποία πυροδότησε κι' εξωτερίκευσε την κρίση που σοβεί στους κόλπους του νομικού κόσμου τους τελευταίους μήνες, αποτελεί η κυβερνητική εξαγγελία για την εφαρμογή του Corona Pass.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Sigmalive, η πλειοψηφία των μελών του Δ.Σ. του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, επικροτεί το Corona Pass, καθώς το θεωρεί κλειδί, το οποίο θα ζωντανέψει ξανά τα δικηγορικά γραφεία, μετά την απονεύρωση που -εκ των πραγμάτων- επέφερε η πανδημία. Η εφαρμογή του μέτρου θα επαναφέρει τη φυσική παρουσία των δικηγόρων στα γραφεία τους και στα Δικαστήρια, τα οποία ειρήσθω εν παρόδω θεωρούνται ουσιώδεις υπηρεσίες.

Τη θέση της πλειοψηφίας του Παγκυπρίου Δικηγορικού Συλλόγου, προκατέλαβε –ωστόσο- η άμεση αντίδραση του Προέδρου στην εξαγγελία του μέτρου, με το επιχείρημα ότι εγείρονται ζητήματα συνταγματικής παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αναλογικότητας του μέτρου. Οι δημόσιες τοποθετήσεις του κ. Χρίστου Κληρίδη, χωρίς την προηγούμενη συνεννόηση με τα μέλη του Συλλόγου, προκάλεσαν αντιδράσεις με έντονες τοποθετήσεις ότι δεν μπορεί να δεσμεύεται ο δικηγορικός κόσμος με δημόσιες δηλώσεις, οι οποίες δεν τον αντιπροσωπεύουν.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, την περασμένη Παρασκευή ηγέρθη θέμα, με αποτέλεσμα να τεθούν ενώπιον των μελών του Δ.Σ. δύο προτάσεις για τις οποίες κλήθηκαν να τοποθετηθούν. Η μεν πρώτη πρόταση, περιλάμβανε σαφή θέση ότι «οι δημόσιες δηλώσεις του προέδρου και μελών του ΠΔΣ για οποιοδήποτε θέμα, χωρίς την εκ των προτέρων λήψη απόφασης από το Συμβούλιο, αποτελούν προσωπικές απόψεις και δεν εκφράζουν το συλλογικό όργανο». Ταυτόχρονα, καλεί την κυβέρνηση να επιτρέψει (από αύριο) τη λειτουργία των Δικηγορικών Γραφείων με τη χρήση του Corona Pass. Η δεύτερη πρόταση, συνηγορεί υπέρ μίας δημόσιας έκκλησης για διευκόλυνση της λειτουργίας των Δικηγορικών Γραφείων, χωρίς όμως τη χρήση του Corona Pass. Ταυτοχρόνως, απαλείφει τη σαφή θέση για εκ των προτέρων συνεννόηση και απόφαση των μελών του Συμβουλίου, προτού εξωτερικεύεται η όποια θέση δημόσια.

Η πλειοψηφία των μελών του Συμβουλίου, υιοθέτησε την πρώτη πρόταση επιμένοντας σε ζητήματα αρχής ως προς τη λήψη αποφάσεων του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου και τάχθηκε υπέρ της χρήσης του Corona Pass, με προϋπόθεση το πλήρες άνοιγμα των Δικηγορικών Γραφείων. Μέχρι στιγμής, η απόφαση της πλειοψηφίας του Συμβουλίου, δεν έχει δημοσιοποιηθεί, γεγονός το οποίο τροφοδότησε νέα εσωστρέφεια στους κόλπους του Παγκυπρίου Δικηγορικού Συλλόγου.

Πηγές του Sigmalive κάνουν λόγο για παραγκωνισμό των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και της άποψης της πλειοψηφίας σε βαθμό, που –όπως υποστηρίζουν- αγγίζει τα όρια του ετσιθελισμού και δεσμεύει το σύνολο του νομικού κόσμου σε τοποθετήσεις, που δεν ενστερνίζεται.

Μιλώντας στο SigmaLive το Μέλος του Συμβουλίου και Εκπρόσωπος Τύπου, Τζώρτζια Κωνσταντίνου-Παναγιώτου, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για τις δύο προτάσεις στη συνεδρία, σημειώνοντας πως οι τοποθετήσεις περί κάθετης αντισυνταγματικότητας που έγιναν, αποτελούν προσωπικές απόψεις του Προέδρου, και του Αντιπροέδρου, και δεν υπήρχε ειλημμένη συλλογική απόφαση. 

Όπως ανέφερε, οι δύο προτάσεις τέθηκαν σε ψηφοφορία και επικράτησε η πρώτη με 13 ψήφους υπέρ, 3 εναντίον και 1 αποχή. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Συμβούλιο απαρτίζεται από 17 μέλη. 

Όσον αφορά για τα επόμενα βήματα του Συλλόγου και ενδεχόμενη έκδοση ανακοίνωσης για την πρόταση, είναι ακόμη άγνωστα στο παρόν στάδιο. 


sigmalive.com