ΡΩΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

15/recent/ticker-posts

Η αιωνόβια «βελανιδιά των μαγισσών» που ενέπνευσε την ιστορία του Πινόκιο

i-aionovia-velanidia-ton-magisson-pou-enepnefse-tin-istoria-tou-pinokio

Λόγω του μεγέθους και του περίεργου σχήματός της αναφέρεται ακόμη και στους χάρτες του ΝΑΤΟ

Μια άκρως περίεργη και μοναδική στον κόσμο βελανιδιά κρύβεται μέσα στο δάσος της Τοσκάνης, με τον τοπικό θρύλο να τη συνδέει με μάγισσες, αλλά και τον αγαπημένο μικρών και μεγάλων Πινόκιο.

Η 600 χρόνων βελανιδιά με το περίεργο σχήμα, ξεχωρίζει για τα χοντρά, ποώδη κλαδιά της που εκτείνονται οριζόντια, δίνοντάς της μια παράξενα συμπιεσμένη εικόνα. Έχει διάφορα ονόματα, ενώ το περίεργο σχήμα της έχει εμπνεύσει διάφορους θρύλους και ιστορίες της λαογραφίας.

Ένας από τους επικρατέστερους θέλει έναν αρκετά μεγάλο αριθμό μαγισσών να συγκεντρώνονται στη βελανιδιά και να χορεύουν άγρια και επιβλητικά πάνω στα κλαδιά της, μετατρέποντας το δέντρο σε σημείο αναφοράς τους για τα μυστηριακά τραγούδια και τις ανατριχιαστικές τελετές τους. Υποτίθεται ότι τα τελετουργικά τους αναστάτωναν την ανάπτυξη του δέντρου και στρέβλωσαν το σχήμα του, αναγκάζοντάς το να αναπτυχθεί οριζόντια και προς τα έξω και όχι προς τα πάνω, όπως είθισται. Εξ ου και η ονομασία της «βελανιδιά των μαγισσών».

i-aionovia-velanidia-ton-magisson-pou-enepnefse-tin-istoria-tou-pinokio

Η αιωνόβια βελανιδιά, ωστόσο, ενέπνευσε και μια άλλη ιστορία, οικεία και αγαπημένη στα περισσότερα παιδιά, αλλά και ενήλικες, παγκοσμίως. Ο Κάρλο Κολόντι, λοιπόν, κάποτε κάθισε κάτω από τα μεγάλα κλαδιά του δέντρου, γράφοντας αρκετά κεφάλαια του Πινόκιο. Εδώ, ο συγγραφέας εμπνεύστηκε τις σκηνές όπου η διάσημη μαριονέτα συναντά τη γάτα και την αλεπού και όπου αργότερα διασώθηκε από την μπλε νεράιδα αφού κρεμάστηκε. Ως εκ τούτου, ένα από τα άλλα ονόματα του δέντρου είναι το «Quercia di Pinocchio», δηλαδή «βελανιδιά του Πινόκιο».

Η ιταλική κυβέρνηση, σύμφωνα με το atlasobscura.com αναγνωρίζει επίσημα το θρυλικό δέντρο ως Εθνικό Μνημείο, ενώ λόγω του τεράστιου μεγέθους και του διακριτού σχήματός του, εμφανίζεται, επίσης, ως αναφορά και στους χάρτες του ΝΑΤΟ.


newsbeast.gr