ΡΩΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

15/recent/ticker-posts

Αυτή είναι η μεγαλύτερη μεσαιωνική πλατεία στην Ευρώπη

afti-einai-i-megalyteri-mesaioniki-plateia-stin-evropi

Απλώνεται σε 40.000 τ.μ. και χρονολογείται από το 1257

Ημεγαλύτερη μεσαιωνική πλατεία στην Ευρώπη συναντάται στην Πολωνία και δεν είναι άλλη από την κεντρική πλατεία, γνωστή και ως Πλατεία της Αγοράς, στην Κρακοβία, η οποία απλώνεται σε 40.000 τ.μ.

Σχεδιάστηκε το 1257, θεωρείται το κέντρο της Κρακοβίας και έχει σημαντική ιστορική, πολιτιστική και κοινωνική σημασία. Κατά τη διάρκεια των αιώνων, οι έμποροι πουλούσαν τα προϊόντα τους εδώ, ενώ υπήρξε, επίσης, μάρτυρας σε πολλές κοινωνικές εκδηλώσεις, τελετές και δημόσιες εκτελέσεις. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής, η πλατεία μετονομάστηκε σε Adolf Hitler Platz.

afti-einai-i-megalyteri-mesaioniki-plateia-stin-evropi

Περιτριγυρισμένη από καλοδιατηρημένα, κομψά αρχοντικά και μεσαιωνικά παλάτια, η πλατεία είναι ένα από τα κύρια σημεία συνάντησης της πόλης τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους τουρίστες, ενώ σφύζει από ζωή καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Στα σημεία αναφοράς της ο πύργος του Δημαρχείου ύψους 70 μέτρων, που χρονολογείται από τον 14ο αιώνα. Πρόκειται για το μοναδικό σωζόμενο τμήμα του πρώην Δημαρχείου, στην κορυφή του οποίου υπάρχει παρατηρητήριο με όμορφη θέα σε όλη την πόλη της Κρακοβίας.

afti-einai-i-megalyteri-mesaioniki-plateia-stin-evropi

Από τα πιο διάσημα αξιοθέατα της Κρακοβίας και η Βασιλική της Αγίας Μαρίας που συναντάται στην πλατεία. Ο ναός του 14ου αιώνα ξεχωρίζει για την επιβλητική πρόσοψή του, που πλαισιώνεται από δύο πύργους διαφορετικού μεγέθους. Τέλος, τα βλέμματα μαγνητίζει και το Cloth Hall (Sukiennice), η μεσαιωνική αγορά υφασμάτων που πρωτολειτούργησε ως είδος «εμπορικού κέντρου» κατά τον 13ο αιώνα. Αργότερα ξαναχτίστηκε σε αναγεννησιακό στιλ ως μια στοά με καμάρες και χρησιμοποιήθηκε ως σημαντικό διεθνές εμπορικό κέντρο.

Τη νύχτα, τα κτίρια που πλαισιώνουν την πλατεία φωτίζονται υπέροχα, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό τοπίο. Από πολλούς, μάλιστα, το συγκεκριμένο σημείο της Κρακοβίας θεωρείται και ως μια από τις πιο ρομαντικές γωνιές της πόλης.


newsbeast.gr