ΡΩΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

15/recent/ticker-posts

Θεσσαλονίκη: Διαδικτυακή εκδήλωση για τις αρχαιότητες της Βενιζέλου

thessaloniki-diadiktyaki-ekdilosi-gia-tis-arhaiotites-tis-benizeloy

Με επίκεντρο την in situ παραμονή των αρχαιοτήτων

Οι επτά φορείς που έχουν κάνει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την κατασκευή του Σταθμού Βενιζέλου στο μετρό Θεσσαλονίκης με τη διατήρηση κατά χώραν των αρχαιοτήτων, διοργανώνουν την Τρίτη, 9 Μαρτίου, ώρα 19:00, διαδικτυακή συζήτηση με θέμα: «Μπορεί να κατασκευαστεί ο Σταθμός Βενιζέλου με τις αρχαιότητες αμετακίνητες; Οι ειδικοί απαντούν».

Όπως αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωσή τους: «Ειδικοί επιστήμονες εγνωσμένου κύρους, θα αναπτύξουν θέματα που θέματα που συνδέονται με το εφικτόν της κατασκευής του Σταθμού Βενιζέλου με υπόγεια διάνοιξη κάτω από τις αρχαιότητες και επιπλέον θα παρουσιάσουν παραδείγματα από αντίστοιχες πρακτικές  στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Επίσης θα αναφερθούν στο χρονοδιάγραμμα και στον προϋπολογισμό του έργου, όπως και σε θέματα που συνδέονται με τον αντίκτυπο σε διεθνές επίπεδο στην περίπτωση της απόσπασης των αρχαιοτήτων».               

Στη συζήτηση συμμετέχουν οι:

  • Χρήστος Αναγνωστόπουλος, Καθηγητής Γεωτεχνικής Μηχανικής στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Α.Π.Θ.
  • Κώστας Ζάμπας, δρ Πολιτικός Μηχανικός
  • Μιχαήλ Καββαδάς, Καθηγητής Γεωτεχνικής στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών  Ε.Μ.Π.
  • Γεώργιος Καρνούτσος, Αρχιτέκτων Μηχανικός, Μελετητής-Κατασκευαστής Ιδιωτικών Έργων
  • Αλκιβιάδης Πρέπης, Aρχιτέκτων Μηχανικός, καθηγητής, Πολυτεχνικής Σχολής Δ.Π.Θ.
  • Χρήστος Σκάρλος, Πολιτικός Μηχανικός

Σύντομες παρεμβάσεις θα κάνουν οι:

  • Hermann Parzinger, Καθηγητής Αρχαιολογίας, Πρόεδρος του Ιδρύματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Πρωσίας, Εκτελεστικός Πρόεδρος της Europa Nostra.
  • Paolo Vitti, καθηγητής Ιστορίας Αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης, μέλος του Δ.Σ. της Europa Nostra.
  • Σοφία Αυγερινού-Κολώνια, ομότιμη καθηγήτρια ΕΜΠ, Αντιπρόεδρος ελληνικού τμήματος του International Council on Monuments and Sites - ICOMOS, μέλος της Ακαδημίας του διεθνούς ICOMOS.

Συντονίζει η δημοσιογράφος Μαρίνα Δεμερτζιάν. Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την τεχνική στήριξη της Κοσμητείας της Πολυτεχνικής Σχολής Α.Π.Θ.

Περισσότερες λεπτομέρειες για τον τρόπο παρακολούθησης θα ανακοινωθούν σύντομα.  

Διοργάνωση: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής, Στερεάς και Νήσων, Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων, Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων, Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία.


typosthes.gr