ΡΩΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

15/recent/ticker-posts

Επιστρεπτέα προκαταβολή 6: Δείτε πότε πληρώνεται η δεύτερη δόση - Αναλυτικά ποσά & δικαιούχοι

epistreptea-prokatavoli-6-deite-pote-plironetai-i-deyteri-dosi-analytika-posa-dikaioyxoi

Σύμφωνα με τον κ. Αντωνόπουλο, τα ποσά που θα μοιραστούν από την επιστρεπτέα προκαταβολή 6, είναι μειωμένα και αυτό δείχνει ότι το υπουργείο δεν έχει άλλα χρήματα. «Η βοήθεια είναι πολύ μικρή, ενώ πολλοί δεν πήραν τίποτα», είπε χαρακτηριστικά.

Για την επιστρεπτέα προκαταβολή 6 και τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν για την υποβολή της αίτησης, τις συντάξεις αλλά και για το πρόγραμμα επιδότησης δανείων και τα οικογενειακά επιδόματα, μίλησαν η δικηγόρος, Σουζάνα Κλημεντίδη, η δικηγόροος και εεργατοολόγος, Ματίνα Τριανταφύλλη και ο φοροτεχνικός, Μιχάλης Αντωνόπουλος, στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο».

Για τις αναστολές η κυρία Τριανταφύλλη δήλωσε πως για πρώτη φορά τίθενται εισοδηματικά κριτήρια. «Για να περιορίσει τους δικαιούχους, το υπουργείο βάζει περισσότερους κόφτες», σχολίασε.

Αναφορικά με τις συντάξεις, οι συντάξεις ΙΚΑ, τραπεζών και ΟΤΕ καταβάλλονται στις Μαρτίου για όσους ο ΑΜΚΑ λήγει σε μονό αριθμό, ενώ για εκείνους που λήγει σε ζυγό αριθμό, η κατάθεση θα γίνει την Παρασκευή Μαρτίου.

Για τους συνταξιούχους ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ η κατάθεση θα γίνει στις 29 Μαρτίου, ενώ για τους συνταξιούχους του Δημοσίου, ΝΑΤ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ΔΕΗ η κατάθεση θα γίνει στις 30/3.

Για το πρόγραμμα επιδότησης δανείων, η κυρία Κλημεντίδη υποστήριξε ότι οι αιτήσεις γίνονται ηλεκτρονικά χωρίς δικαιολογητικά και η υποβολή τους θα γίνουν εντός Απριλίου. Το πρόγραμμα αφορά ελεύθερους επαγγελματίες, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Εξετάζεται η ένταξη των στεγαστικών στο πρόγραμμα, ενώ, όπως είπε, επιδοτείται το σύνολο της δόσης. Το ποσοστό επιδότησης είναι έως 90% για τους συνεπείς δανειολήπτες και 80% για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που θα ρυθμιστούν.

Για τα οικογενειακά επιδόματα, η κυρία Τριανταφύλλη δήλωσε πως οι αιτήσεις έχουν ξεκινήσει, ενώ ανέλυσε και τα κριτήρια με βάση τα οποία μια οικογένεια δικαιούται το επίδομα.

Πότε πληρώνεται η δεύτερη δόση

Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, η Επιστρεπτέα Προκαταβολή, η επιδότηση των πάγιων δαπανών των επιχειρήσεων και το πρόγραμμα «Γέφυρα 2» για τα επιχειρηματικά δάνεια, θα αποτελέσουν τα βασικά «όπλα» για την ενίσχυση των επιχειρήσεων το επόμενο διάστημα.

Έως τις 16 Μαρτίου θα πρέπει να υποβληθούν οι αιτήσεις για την ένταξη των επαγγελματιών και επιχειρήσεων στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6, όπως προβλέπει η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Σχετικά με την Επιστρεπτέα Προκαταβολή και τις επιχειρήσεις που μένουν εκτός, ο υπουργός είπε ότι «χθες καταβλήθηκε το πρώτο τμήμα της επιστρεπτέας προκαταβολής 6, περίπου 158 εκατ. ευρώ. Μέσα στην εβδομάδα θα γίνει και δεύτερη εκταμίευση. Θέσαμε κάποια κριτήρια για την επιστρεπτέα προκαταβολή, τα οποία πρέπει να τηρούνται ώστε να αποδειχτεί ότι κάποιος πλήττεται. Από όσους έκαναν αιτήσεις, 138 χιλ. επιχειρήσεις δήλωσαν τζίρο τον Ιανουάριο 2021, υψηλότερο του 2020. 188 χιλ. επιχειρήσεις δεν δήλωσαν 200 ευρώ τζίρο αναφοράς τον Ιανουάριο 2020. Όταν δίνεις 500 ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου σε κάποιον που πρέπει να πλήττεται, πρέπει να αποδειχτεί αυτό. Θα υπάρξει και άλλη επιστρεπτέα τον Απρίλιο. Βάλαμε τον τζίρο του 2020 σε σχέση με το 2019. 194 χιλιάδες επιχειρήσεις δήλωσαν ότι πήγαν καλύτερα το 2020 σε σχέση με το 2019. Μέχρι τώρα όλες οι επιστρεπτέες πηγαίνουν με τον τζίρο. Οι πόροι δεν είναι απεριόριστοι. Έχουμε δώσει 7 δισ. σε 550 χιλιάδες επιχειρήσεις μέσω της επιστρεπτέας. Έχουμε μειώσει την προκαταβολή φόρου, έχουμε καλύψει ενοίκια. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να καλύψουμε μέρος της ζημιάς».

Μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής Νο6 θα διατεθούν ενισχύσεις από 500 ευρώ έως 50.000 ευρώ στους δικαιούχους ενώ το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 500 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι για όσες επιχειρήσεις έχουν κλείσει με κρατική εντολή η ενίσχυση δεν μπορεί να είναι μικρότερη από:

  • 1.000 ευρώ για επιχειρήσεις δικαιούχους που δεν απασχολούσαν κανένα εργαζόμενο κατά την 1η Ιανουαρίου 2021,
  • 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις δικαιούχους που απασχολούν έναν έως πέντε εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας την 1η Ιανουαρίου 2021,
  • 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις δικαιούχους που απασχολούν άνω των πέντε εργαζομένων και έως είκοσι εργαζομένους με σχέση εξαρτημένης εργασίας την 1η Ιανουαρίου 2021,
  • 8.000 ευρώ για επιχειρήσεις δικαιούχους που απασχολούν άνω των είκοσι εργαζομένων με σχέση εξαρτημένης εργασίας την 1η Ιανουαρίου 2021.

Ένα από τα βασικά κριτήρια για την καταβολή της ενίσχυσης είναι να καταγράφεται τον Ιανουάριο μείωση τζίρου σε ποσοστό τουλάχιστον 20% και να μην καταγράφεται αύξηση τζίρου μέσα στο 2020.


newsbomb.gr