ΡΩΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

15/recent/ticker-posts

Το έγκλημα που καλύφθηκε με email: Ο δολοφόνος έστελνε ηλεκτρονικά μηνύματα στην οικογένειά του, προσποιούμενος το γιο τους, για να μην τον αναζητήσουν

kris-smith-i-dolofnia-toy-diafimisti

«Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010. Πηγαίνω διακοπές. Πιθανότατα μία εκδρομή τριών εβδομάδων στα νησιά Γκαλαπάγκος και την Κόστα Ρίκα. Σας αγαπώ.» 

Αυτό ήταν το πρώτο σύντομο μέιλ που έλαβε η οικογένεια του 31χρονου Κρις Σμιθ. Ένα παρόμοιο μήνυμα έφτασε και στον δικηγόρο του. Τον ενημέρωνε ότι είχε πουλήσει το μερίδιό της επιχείρησής του στον συνεργάτη του, Εντ Σιν, και έφυγε για ένα μεγάλο ταξίδι εξερεύνησης στην Λατινική Αμερική. Οι δικοί του αιφνιδιάστηκαν. Δεν ήταν όμως μία απόφαση που τους παραξένεψε ιδιαίτερα.

Γνώριζαν ότι ο Κρις αναζητούσε διαρκώς την περιπέτεια. Ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό, είχε εκφράσει έντονα την επιθυμία να αφήσει πίσω του τους ιλιγγιώδεις ρυθμούς της πόλης και την αγχωτική ζωή του κόσμου των επιχειρήσεων και να αποσυρθεί σε ένα ήρεμο μέρος κοντά στη φύση. Μάλιστα, για πρώτη φορά αισθανόταν έτοιμος να παντρευτεί και να κάνει οικογένεια. Στο πρόσωπο της κοπέλας με την οποία διατηρούσε σχέση είχε βρει την σύντροφο που ήθελε να έχει δίπλα του για πάντα. 

Έτσι, το πιο παράξενο στα απανωτά μέιλ που έστειλε ο Κρις την ημέρα εκείνη ήταν ότι εμμέσως ανήγγειλε και τον χωρισμό του. Σε δεύτερο μέιλ που προωθήθηκε και στην κοπέλα του, ανέφερε ότι στο μεγάλο του ταξίδι είχε μαζί του μία συνοδοιπόρο: την Τίφανι Τέιλορ, πρώην μοντέλο του PlayBoy.

kris-smith-i-dolofnia-toy-diafimisti

Ο Κρις Σμιθ έμενε στο Orange County της Καλιφόρνια. YouTube


Ποιος ήταν ο Κρις Σμιθ 

Ο Κρις Σμιθ γεννήθηκε και μεγάλωσε σε μία εύπορη οικογένεια της Καλιφόρνια. Δραστήριος, φιλόδοξος και ιδιαίτερα κοινωνικός, από πολύ μικρός έδειξε ότι δε θα δυσκολευόταν να βρει τον δρόμο του. Στο σχολείο ήταν δημοφιλής και αγαπητός, στο κολέγιο ανέπτυξε φιλίες και φρόντισε να κάνει διασυνδέσεις, ενώ ήταν γνωστός και στην κοινότητα των σέρφερ της πόλης του. 

Το προάστιο στο οποίο διέμενε ήταν δημοφιλής τόπος κατοικίας των νεόπλουτων και των πετυχημένων νέων επιχειρηματιών. Ο Κρις, αν και απολάμβανε την οικονομική άνεση της οικογένειάς του, ήθελε να γίνει ένας από αυτούς. 

Ήξερε όμως ότι χρειαζόταν έναν συνεργάτη. Ο ίδιος είχε ακαδημαϊκές γνώσεις και ηγετικές ικανότητες. Του έλειπαν όμως οι καινοτόμες ιδέες και η οργάνωση. Τα χαρακτηριστικά αυτά βρήκε στο πρόσωπο του Έντουαρντ Σιν.

Γνωρίστηκαν το 2008, ενώ εργάζονταν και οι δύο στην LG Technologies. Αν και εκ πρώτης όψεως έμοιαζαν αντίθετες προσωπικότητες, βάσισαν την επιχειρηματική τους συνεργασία στο ότι ο ένας «συμπλήρωνε» τον άλλον και στο ότι είχαν έναν κοινό κώδικα επικοινωνίας. Τέλη του 2008, ο Κρις έφυγε από την LG και ξεκίνησε τις διαδικασίες για την ίδρυση μιας διαφημιστικής εταιρείας. Έτσι γεννήθηκε η 800Xchange LLC.

kris-smith-i-dolofnia-toy-diafimisti

Ο Κρις Σμιθ με τον αδερφό του, που επίσης δούλευε στην 800Xchange. YouTube


Ένας ύποπτος συνεργάτης 

Αυτό που δεν γνώριζε ο Κρις Σμιθ είναι ότι η αποχώρηση του Εντ Σιν από την LG δεν ήταν τόσο ομαλή και φιλική, όσο η δική του. Ο τεχνολογικός κολοσσός κατηγόρησε τον Σιν για υπεξαίρεση χιλιάδων δολαρίων. Αυτό δεν τον εμπόδισε να αφιερωθεί εξ ολοκλήρου στην 800Xchange, προσποιούμενος ότι όλα ήταν υπό έλεγχο. Και πράγματι, φαινομενικά τουλάχιστον, η εταιρεία των δύο νεαρών Καλιφορνέζων πήγαινε πολύ καλά. Οι πελάτες και τα έσοδα αυξάνονταν, τα γραφεία και το εργατικό δυναμικό επεκτεινόταν. 

Ταυτόχρονα, και η ζωή του Κρις έδειχνε να πηγαίνει από το καλό στο καλύτερο. Είχε πετύχει τον στόχο του να δημιουργήσει μία επικερδή επιχείρηση και για πρώτη φορά είχε μία σταθερή σχέση και σκεφτόταν τον γάμο. Λόγω χαρακτήρα, εξέφραζε κατά καιρούς την επιθυμία να τα αφήσει όλα πίσω του και να μετακομίσει κάπου ήρεμα. Ποτέ όμως δεν προχώρησε στην υλοποίηση αυτού του πλάνου.

Εν τω μεταξύ, η υπόθεση του Εντ Σιν με την LG έφτασε στις δικαστικές αίθουσες. Ο 33χρονος κρίθηκε ένοχος τον Μάιο του 2010 και κλήθηκε να πληρώσει 700.000 δολάρια αποζημίωση. Μάλιστα, αν δεν εξοφλούσε το ποσό μέχρι τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, θα έπρεπε να εκτίσει 16μηνη ποινή φυλάκισης. Τότε ήταν που ξεκίνησαν οι ύποπτες κινήσεις στα οικονομικά της εταιρείας. Ο Κρις Σμιθ, που παρατήρησε για πρώτη φορά ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, άρχισε να ψάχνει βαθύτερα το παρελθόν του συνεργάτη του. Ήρθε σε επαφή με έναν δικηγόρο και μαζί ανακάλυψαν το ύποπτο ιστορικό.

Κατάλαβε ότι ο Εντ Σιν ήταν απεγνωσμένος να βρει τα χρήματα. Όμως ο ίδιος δεν προτίθετο να θυσιάσει την 800Xchange για να τον βοηθήσει. Δεν ήταν αρνητικός στο να πουλήσει το μερίδιό του στον Σιν, όμως, όπως είχε συζητήσει με τον δικηγόρο του, ένα τέτοιο σενάριο απαιτούσε ιδιαίτερη μελέτη και προσοχή. 

Στην οικογένεια και τους φίλους του αποφάσισε να μην αποκαλύψει τίποτα μέχρι όλα να πάρουν τον δρόμο τους. Κι ενώ βρισκόταν σε πυρετώδεις συνεννοήσεις με τον δικηγόρο του, μία μέρα, στις αρχές του Ιουνίου του 2010, το κινητό του Κρις έκλεισε και δεν ξανάνοιξε ποτέ. Δύο μέρες αργότερα, οι δικοί του έλαβαν το επίμαχο μέιλ με το οποίο τους ενημέρωνε ότι τα άφηνε όλα πίσω του και πήγαινε διακοπές μακράς διαρκείας. Στον δικηγόρο του έστειλε ένα παρόμοιό μέιλ, αποκαλύπτοντάς του ότι πούλησε το μερίδιό του στον Εντ Σιν έναντι 1 εκατομμυρίου, τιμή πολύ χαμηλότερη από εκείνη που είχαν συζητήσει μεταξύ τους.

kris-smith-i-dolofnia-toy-diafimisti

Ο Εντ Σιν. YouTube


Ταξίδι μακράς διαρκείας 

Οι δικοί του αιφνιδιάστηκαν, όμως προτίμησαν να μην εκφράσουν τις ανησυχίες τους. Κράτησαν υποστηρικτική στάση, όπως άλλωστε έκαναν ανέκαθεν σε ό,τι αφορούσε τις προσωπικές του επιλογές. 

Καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, λάμβαναν περιστασιακά μέιλ από τον Κρις που τους ενημέρωνε για την πορεία του ταξιδιού του και τους περιέγραφε τα μέρη που επισκεπτόταν. Δεν τους έπαιρνε ποτέ τηλέφωνο, προφασιζόμενος κακό σήμα. Γύρισε τα νησιά της Καραϊβικής, επισκέφθηκε λιμάνια της Αργεντινής και μέχρι τον Σεπτέμβρη είχε φτάσει ως τις ακτές της Αφρικής.

Τα μέιλ του ήταν ενθουσιώδη. Οι γονείς και ο αδερφός του όμως, είχαν αρχίσει να ανησυχούν. Ο Κρις δεν είχε λείψει ποτέ στο παρελθόν για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Τότε, ο πατέρας του σκέφτηκε να κάνει στον Κρις δύο ερωτήσεις που μόνο ο ίδιος και οι πολύ κοντινοί του άνθρωποι γνώριζαν: «Δίπλα σε ποια λίμνη μέναμε όταν ήσουν μικρός; Τι μοντέλο ήταν το πλοίο που έκανες θαλάσσιο σκι;». Ο Κρις άργησε, αλλά απάντησε, τουλάχιστον στην μία ερώτηση. Την δεύτερη την αγνόησε με μία έξυπνη υπεκφυγή.

«Δεδομένου ότι μία από αυτές τις απαντήσεις είναι ο κωδικός ενός λογαριασμού μου, σε ποια πόλη γεννήθηκες; Μετά θα σου πω για την λίμνη Kelly.» 

Η απάντηση καθησύχασε τους γονείς του, που πείστηκαν ότι μιλούσαν με τον Κρις. Έτσι, η επικοινωνία μέσω μέιλ συνεχίστηκε.

Αποκάλυψη 

Οι υποψίες ότι κάτι δεν πήγαινε καλά επιβεβαιώθηκαν μόνο όταν ο αδερφός του συναντήθηκε τυχαία σε ένα μαγαζί με την Τίφανι Τέιλορ. Εκείνη, που σύμφωνα με τα μέιλ υποτίθεται ότι ήταν μαζί με τον Κρις τουλάχιστον στην αρχή του ταξιδιού, είπε ότι δεν τον είχε συναντήσει ποτέ. Αυτή η αποκάλυψη συντάραξε την οικογένεια.

Αποφάσισαν να δηλώσουν την εξαφάνισή του στις αρχές και ταυτόχρονα να προσλάβουν έναν ιδιωτικό ντετέκτιβ. Πέρα από τα μέιλ, ο 31χρονος δεν είχε δώσει σημεία ζωής από τις 4 Ιουνίου και πλέον είχε μπει Δεκέμβρης.

kris-smith-i-dolofnia-toy-diafimisti

Η φωτογραφία από την σύλληψη του Εντ Σιν. YouTube


Όταν οι αρχές και ο ιδιωτικός ερευνητής ξεκίνησαν την αναζήτηση, άρχισε να «ξετυλίγεται» το κουβάρι της μυστηριώδους εξαφάνισης. 

Γρήγορα, διαπιστώθηκε ότι, βάσει των στοιχείων του διαβατηρίου του, ο Κρις Σμιθ δεν είχε βγει ποτέ από την χώρα. Έτσι, οι έρευνες μετατοπίστηκαν στις τελευταίες του κινήσεις τον Ιούνιο του 2010.

Στις 4 Ιουνίου, ημέρα Παρασκευή, ο Κρις ενημέρωσε τον δικηγόρο του ότι θα συναντιόταν με τον Εντ Σιν για να μιλήσουν. Τρεις μέρες αργότερα, την Δευτέρα, έστειλε τα πρώτα μέιλ ανακοινώνοντας το απροσδόκητο ταξίδι του. 

Εν τω μεταξύ, το Σαββατοκύριακο εκείνο, ο Εντ προσέλαβε ένα συνεργείο καθαρισμού που έκανε μία ολική απολύμανση στο κτίριο που στέγαζε την 800Xchange. Ο αδερφός του Κρις, που επίσης δούλευε στην επιχείρηση, θυμήθηκε ότι όταν επέστρεψαν στο γραφείο, βρήκαν ακόμα και τους τοίχους φρεσκοβαμμένους. Την ίδια βδομάδα, προσλήφθηκε ένας νέος εργαζόμενος, που με την δικαιολογία ότι θα ήταν το «δεξί χέρι» του Εντ, εγκαταστάθηκε στο πρώην γραφείο του Κρις.

Έχοντας τα στοιχεία αυτά στα χέρια τους, οι αρχές διέταξαν να ερευνηθεί ο χώρος. Με ειδικό εξοπλισμό, οι αστυνομικοί δεν άργησαν να εντοπίσουν ίχνη αίματος στο ταβάνι του γραφείου του Κρις. Τότε κάλεσαν τον Εντ Σιν σε ανάκριση. Αντιμέτωπος με έναν καταιγισμό ερωτήσεων στις οποίες δεν μπορούσε να δώσει πειστικές απαντήσεις, ο 33χρονος πολύ γρήγορα «λύγισε». Παραδέχθηκε ότι ο ίδιος έστελνε τα μέιλ και ότι ο Κρις ήταν νεκρός από τις 4 Ιουνίου. Ισχυρίστηκε ωστόσο, ότι ο θάνατός του ήταν ατύχημα. Ενώ λογομαχούσαν στο γραφείο του, ο συνέταιρός του παραπάτησε και χτύπησε το κεφάλι του στη γωνία του επίπλου. Ο Εντ πανικοβλήθηκε και προτίμησε να μην ειδοποιήσει τις αρχές. Αντ’ αυτού, κάλεσε έναν Ρώσο έμπιστο συνεργάτη του, ο οποίος ανέλαβε να εξαφανίσει το πτώμα. Ο Ρώσος αυτός δεν εντοπίστηκε ποτέ, όπως δεν εντοπίστηκε ούτε το σώμα του Κρις Σμιθ. Το δικαστήριο δεν πίστεψε την εκδοχή του Εντ Σιν και δεν του αναγνώρισε ελαφρυντικά λόγω μετάνοιας. 

Κρίθηκε ένοχος για την δολοφονία του συνεργάτη του και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη. Μέχρι σήμερα, εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι δεν ευθύνεται για τον θάνατο και δεν γνωρίζει τι απέγινε η σορός.


mixanitouxronou.gr