ΡΩΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

15/recent/ticker-posts

Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία για «στοχευμένες δολοφονίες» αντιπάλων: Προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

i-oukrania-katigorei-ti-rosia-gia-stochevmenes-dolofonies-antipalon-prosefyge-sto-evropaiko-dikastirio

Πρόκειται για την ένατη προσφυγή που καταθέτει το Κίεβο εναντίον της Μόσχας

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) προσέφυγε κατά της Ρωσίας την Τρίτη (23/2) η Ουκρανία κατηγορώντας την ότι διεξήγαγε «επιχειρήσεις στοχευμένων δολοφονιών εναντίον φερόμενων αντιπάλων».

Σύμφωνα με την προσφυγή, που κατατέθηκε την Παρασκευή (19/2), οι δολοφονίες διαπράχθηκαν «στη Ρωσία και στο έδαφος άλλων χωρών, περιλαμβανομένων μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, εκτός μιας κατάστασης ένοπλης σύγκρουσης», διευκρίνισε το Δικαστήριο που εδρεύει στο Στρασβούργο.

«Αυτή η διακρατική προσφυγή», μια διαδικασία με την οποία ένα κράτος προσφεύγει εναντίον ενός άλλου στο ΕΔΔΑ, είναι η ένατη που καταθέτει το Κίεβο εναντίον της Μόσχας, με τέσσερις από αυτές να εξετάζονται από το δικαστικό σκέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης μέλη του οποίου είναι η Ουκρανία και η Ρωσία.

Η ουκρανική κυβέρνηση κατηγορεί επίσης τη Ρωσία, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι «δεν διεξήγαγε έρευνες γι’ αυτές τις επιχειρήσεις δολοφονίας» και ότι «οργάνωσε επιχειρήσεις απόκρυψης με σκοπό να βάλει εμπόδια στις προσπάθειες για τον εντοπισμό των υπευθύνων».

Το Κίεβο επικαλείται ως εκ τούτου παραβίαση των όρων της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για το «δικαίωμα στη ζωή» όπως προσθέτει η σχετική ανακοίνωση.

Οι υπόλοιπες διακρατικές προσφυγές, τις οποίες κατέθεσε το Κίεβο εναντίον της Μόσχας και οι οποίες εξετάζονται, αφορούν «τα γεγονότα που συνέβησαν στην ανατολική Ουκρανία, περιλαμβανομένης της συντριβής της πτήσης MH17 της Malaysian Airways, που καταρρίφθηκε τον Ιούλιο του 2014», «πολλές παραβιάσεις της Συνθήκης» στην Κριμαία καθώς και ένα «ναυτικό συμβάν που έλαβε χώρα στα στενά του Κερτς το 2018 και οδήγησε στη σύλληψη τριών σκαφών του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού και των πληρωμάτων τους».

Την προσάρτηση από τη Ρωσία τον Μάρτιο του 2014 της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας ακολούθησε έναν μήνα αργότερα ένας πόλεμος με τους φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία που έχει προκαλέσει τον θάνατο σχεδόν 13.000 ανθρώπων


newsbeast.gr