ΡΩΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

15/recent/ticker-posts

Προνίκες (pryanik), τα ρώσικα Χριστουγεννιάτικα μπισκότα

pronikes-pryanik-ta-rosika-hristoygenniatika-mpiskota

Υλικά (όλα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου)

Για την προ ζύμη

  • 200 ml γάλα
  • 100 γραμμάρια αλεύρι γ.ο.χ.
  • 220 γραμμάρια ζάχαρη
  • 35 γραμμάρια άοσμο λάδι (ηλιέλαιο, αραβοσιτέλαιο)
  • 1 κρόκος αυγού
  • 50 γραμμάρια κακάο
  • +- 250 γραμμάρια αλεύρι
  • 15 γραμμάρια μπείκιν πάουντερ
  • Μια πρέζα αλάτι και σόδα
  • Μπαχαρικά και μυρωδικά της αρεσκείας σας είναι προαιρετικά όπως: κανέλα, γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο, τζίντζερ, καρδάμωμο (κακουλές).

Για το γλάσο

  • 1 ασπράδι αυγού (από τον παραπάνω κρόκο που κρατήσατε)
  • 100-150 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
  • 1-2 κουταλάκια του γλυκού χυμό λεμόνι

Εκτέλεση

  1. Αρχικά σε ένα κατσαρολάκι ζεστάνετε το γάλα, χωρίς να φτάσει σε σημείο βρασμού. Σε ένα μπολ ανακατέψτε 100 γραμμάρια αλεύρι και τη ζάχαρη. Ρίξτε αργά το ζεστό γάλα στο μπολ με το αλεύρι και ανακατέψτε καλά. Αφήστε το στην άκρη να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και όταν είναι έτοιμο, προσθέστε το λάδι και μια πρέζα αλάτι. Ξεχωρίστε το ασπράδι από τον κρόκο και ρίξτε τον στη ζύμη.
  2. Βάλτε το μπέϊκιν, το κακάο, τα μυρωδικά αν χρησιμοποιήσετε και μια πρέζα σόδα και ανακατέψτε καλά. Προσθέστε το αλεύρι σταδιακά γιατί μπορεί να μην το πάρει όλο. Ανακατέψτε με ένα κουτάλι ή μια σπάτουλα γιατί σε αυτό το στάδιο η ζύμη πρέπει να κολλάει.
  3. Εντωμεταξύ προθερμάνετε το φούρνο στους 180ο C . Βάλτε λίγο αλεύρι στον πάγκο σας και λίγο πάνω στη ζύμη και ανοίξτε την με τη βοήθεια του πλάστη σε λιγότερο από ένα εκατοστό πάχος (8mm). Κόψτε με τη βοήθεια ενός κουπ πατ στρογγυλούς δίσκους και τοποθετήστε τους αραιά σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί. Ψήστε τα μπισκότα για 10 λεπτά ή κάντε το τεστ της οδοντογλυφίδας όπως στα κέικ. Δεν χρειάζονται πολύ ψήσιμο.
  4. Όταν κρυώσουν εντελώς, είναι έτοιμα για το γλάσο. Για να το φτιάξετε, ανακατέψτε όλα τα υλικά καλά μέχρι να έχετε ένα ρευστό μίγμα. Μπορείτε να αντικαταστήσετε το ασπράδι με γάλα, χυμό λεμόνι ή νερό.
  5. Βουτήξτε τα μπισκότα ένα- ένα στο γλάσο και με τα χέρια σας, απλώστε το καλά πάνω τους. Απλώστε τα στη λαδόκολλα και αφήστε τα να κρυώσουν εντελώς και να σφίξει καλά το γλάσο.


 topontiki.gr