ΡΩΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

15/recent/ticker-posts

Άγιος Ζωτικός ο Ορφανοτρόφος

agios-zwtikos

Μάρτυρας της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας, η μνήμη του οποίου τιμάται στις 31 Δεκεμβρίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα Ζωτικός και Ζωτική.

Ο Ζωτικός καταγόταν από τη Ρώμη και προερχόταν από ευγενή οικογένεια, η οποία τον ανέθρεψε με πολλή ευσέβεια και παιδεία.

Τα φιλάνθρωπα αισθήματά του και ο εν γένει ενάρετος βίος του, τον κατέστησαν ιδιαίτερα αγαπητό στον Μεγάλο Κωνσταντίνο, ο οποίος τον προσκάλεσε στην Κωνσταντινούπολη. Διακρίθηκε για την περιποίηση που έδειχνε στους λεπρούς, τους οποίους πλησίαζε χωρίς φόβο και τους πρόσφερε τη βοήθειά του.

Μετά το θάνατο του Μεγάλου Κωνσταντίνου, ο υιός του Κωνστάντιος, ακολούθησε άλλους δρόμους κι έτσι κακομεταχειρίστηκε τον Ζωτικό, ο οποίος πέθανε από τις ταλαιπωρίες και τις κακουχίες.

Ο θάνατός του προκάλεσε τη μεταμέλεια του Κωνστάντιου και προς τιμήν του έχτισε ένα λεπροκομείο, το οποίο προίκισε με πολλά κτήματα και εισοδήματα. Από τότε, πολλοί αυτοκράτορες, όπως ο Κωνσταντίνος Ζ' ο Πορφυρογέννητος, ο Ιωάννης Τσιμισκής και ο Ρωμανός Γ', εξασφάλιζαν την καλή λειτουργία του, χάρη στην αρχική φιλάνθρωπη ενέργεια του Ζωτικού.sansimera.gr