ΡΩΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

15/recent/ticker-posts

Οριστικοποιούνται οι προτάσεις της Κύπρου για το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ

oristikopoioyntai-oi-protaseis-tis-kyproy-ga-to-tameio-anakampsis-tis-ee

Οριστικοποιείται την ερχόμενη εβδομάδα (23-27 Νοεμβρίου) το πλάνο προτάσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας για χρηματοδότηση συνολικού ποσού €968 εκατομμυρίων από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Recovery and Resilience Facility - Next Generation EU), σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ. Το Ταμείο της ΕΕ έχει στόχο τη βιώσιμη ανάκαμψη από την κρίση της νόσου COVID-19, την αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών της και τη μακροπρόθεσμη θωράκιση των οικονομιών της ΕΕ.

Με την οριστικοποίηση των προτάσεων, οι οποίες θα αφορούν επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις σε ένα ευρύ φάσμα τομέων πολιτικής για τα έτη 2021 - 2023, το Υπουργείο Οικονομικών θα τις καταθέσει στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DGECFIN) ώστε να ξεκινήσουν οι συζητήσεις επί του άτυπου κειμένου προτάσεων που θα κατατεθεί.

Στόχος, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ πηγή που εμπλέκεται στο θέμα, είναι να ολοκληρωθεί η προεργασία επί των προτάσεων στην Γενική Διεύθυνση Οικονομικών της Κομισιόν μέχρι τον Απρίλιο του 2021, όταν και θα κατατεθεί σε επίσημη μορφή στην Κομισιόν για να τύχει έγκρισης.

Κατά τις προηγούμενες εβδομάδες, όπως είπε η ίδια πηγή, προηγήθηκαν συναντήσεις του Υπουργείου Οικονομικών με το κάθε Υπουργείο χωριστά όπου συζητήθηκαν τα σχέδια που κατάρτισαν σε σχέση με επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις σε ένα ευρύ φάσμα τομέων πολιτικής και στη συνέχεια το Υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε επιλογή έργων από τον κατάλογο του κάθε Υπουργείου.

Ακολούθως, το τελικό πλάνο που κατάρτισε το Υπουργείο Οικονομικών αποστάληκε στα Υπουργεία για να μελετήσουν τις προτάσεις ανάλογα με την αρμοδιότητα του κάθε Υπουργείου και να εκφράσουν απόψεις.

«Την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνουν συναντήσεις με τα Υπουργεία έτσι ώστε να οριστικοποιηθεί το πλάνο του κάθε Υπουργείου», σημείωσε.

Στην Κύπρο εκτιμάται ότι αναλογούν από το Ταμείο γύρω στα €968 εκατομμύρια χορηγήσεων, κατανομή που είναι από τις ψηλότερες στην ΕΕ, κατά κεφαλήν. Στην πρώτη φάση της κατανομής στην Κύπρο αναλογούν €764 εκ. (70% το 2021 και 2022) και στη δεύτερη φάση €204 εκ. (30%, μέχρι το 2023). Τα Σχέδια θα επανεξεταστούν και προσαρμοστούν αναλόγως το 2022 για να ληφθεί υπόψη η τελική κατανομή των πόρων για το 2023.

Η χρηματοδότηση δύναται να παραχωρείται για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις σε ένα ευρύ φάσμα τομέων πολιτικής όπως η απασχόληση, η ανάπτυξη δεξιοτήτων, η εκπαίδευση, η έρευνα και καινοτομία, η υγεία, το επιχειρηματικό περιβάλλον, η δημόσια διοίκηση, ο χρηματοπιστωτικός τομέας, η δικαιοσύνη, η ανταγωνιστικότητα και παραγωγικότητα καθώς και κοινωνικά θέματα, με ιδιαίτερη έμφαση στην ψηφιακή και πράσινη μετάβαση.


philenews.com