ΡΩΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

15/recent/ticker-posts

Λευκωσία: Στραγγάλισε την πεθερά της σχεδόν μέχρι θανάτου: 8 χρόνια φυλακή

lefkosia-straggalise-tin-pethera-tis-sxedon-mexri-thanatou-8-xronia-fylaki

Οκτώ χρόνια φυλακή επέβαλε το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας σε γυναίκα η οποία προσπάθησε να στραγγαλίσει την πεθερά της. Η απόπειρα φόνου σημειώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2019. Παραλίγο θύμα η τέως πεθερά (72 ετών τότε) της κατηγορούμενης.

Η 72χρονη τότε πεθερά διέμενε στο σπίτι της στη Λευκωσία. Σε ξεχωριστό υποστατικό, που βρισκόταν στην αυλή πίσω από την προαναφερθείσα οικία, διέμενε ο υιός της μαζί με την κατηγορούμενη, με την οποία διατηρούσε δεσμό από τον Νοέμβριο του 2016. Κατά τον Αύγουστο του 2019 ο προαναφερθείς διέκοψε τη σχέση του με την κατηγορουμένη, λόγω διαφωνιών και εντάσεων που δημιουργούνταν και τις οποίες η κατηγορούμενη, σύμφωνα με τη δική της αντίληψη, απέδιδε στην παραπονούμενη. Ενόψει του χωρισμού τους, η κατηγορούμενη αποχώρησε από το ως άνω υποστατικό και εγκαταστάθηκε σε εγκαταλελειμμένο σπίτι, πλησίον της οικίας της παραπονούμενης.

Συγκλονίζουν οι λεπτομέρειες

Το πρωί της 4ης Σεπτεμβρίου 2019 η κατηγορούμενη εισήλθε αυτοβούλως και παρανόμως στην οικία της παραπονούμενης, την οποία συνάντησε στην κουζίνα. Κατά την ως άνω συνάντηση, η κατηγορούμενη ζήτησε τσιγάρο από την παραπονούμενη και η τελευταία της ανέφερε ότι το πακέτο βρισκόταν στο σαλόνι. Ως εκ τούτου η κατηγορούμενη μετέβη στο σαλόνι. Ελάχιστο χρόνο αργότερα και αφού η κατηγορούμενη καθυστέρησε να επιστρέψει στην κουζίνα, η παραπονούμενη μετέβη επίσης στο σαλόνι, όπου είδε την κατηγορούμενη να κλαίει.

Η παραπονούμενη έκατσε στον καναπέ δίπλα από την κατηγορούμενη, ζητώντας να μάθει το λόγο για τον οποίο αυτή έκλαιγε. Αμέσως η κατηγορούμενη άρπαξε με τα χέρια της την παραπονούμενη στην περιοχή του λαιμού, σπρώχνοντας την στο κάθισμα του καναπέ. Η παραπονούμενη προσπάθησε να αντισταθεί και να απωθήσει τηνκατηγορούμενη, που βρισκόταν από πάνω της, αλλά τούτο δεν κατέστη δυνατό λόγω της υπερβολικής δύναμης που η κατηγορούμενη ασκούσε.

Παρά το γεγονός ότι η παραπονούμενη φώναζε και καλούσε σε βοήθεια, η κατηγορούμενη έσφιγγε με ακόμη περισσότερη δύναμη το λαιμό της, προσπαθώντας να την στραγγαλίσει. Εν τέλει η παραπονούμενη απώλεσε τις αισθήσεις της. Ο υιός της παραπονούμενης εισήλθε στην οικία της μητέρας του την ίδια χρονική στιγμή που η κατηγορούμενη έβγαινε απόαυτήν και παρατήρησε αίμα στα χέρια της. Ευθύς αμέσως έτρεξε στο σαλόνι, όπου εντόπισε την παραπονούμενη να κείτεται ανάσκελα στο πάτωμα και ένα μαξιλάρι να καλύπτει το πρόσωπο της, διαπιστώνοντας ταυτοχρόνως ότι αιμορραγούσε στο πίσω μέρος του κεφαλιού της.

Όσον αφορά την παραπονούμενη, αφού εισήχθη για νοσηλεία, διαπιστώθηκε ότι, λόγω της επίθεσης, προκλήθηκε υποσκληρίδιο αιμάτωμα και υπαραχνωιδής αιμορραγία στον εγκέφαλο. Υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση και παρέμεινε στο Νοσοκομείο μέχρι τις 2.12.2019 και ακολούθως για αποθεραπεία στο Κέντρο Αποκατάστασης του Μελάθρου Αγωνιστών ΕΟΚΑ μέχρι τις 22.3.2020.

Νοσηλεύτηκε τρεις φορές στο Ψυχιατρείο

Η κατηγορούμενη είχε στο παρελθόν νοσηλευτεί σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις στο Ψυχιατρείο Αθαλάσσας. Σύμφωνα με Ψυχίατρο των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας, η προαναφερθείσα διεγνώσθη με Διαταραχή Χρήσης Αλκοόλ και Ψυχωτική Διαταραχή. Πάρα ταύτα δεν παρουσίαζε μείζονα ψυχοπαθολογία και ως εκ τούτου μπορούσε να διαμορφώσει λογική κρίση σε σχέση με την απόφαση της να διαπράξει το επίδικο αδίκημα. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ως άνω ψυχίατρο, η κατηγορουμένη είχε ικανότητα να αντιληφθεί τη φύση και ποιότητα των πράξεων της. Ωστόσο, λόγω της συναισθηματικής αστάθειας, της διαταραχής χρήσης αλκοόλ και του γενικευμένου άγχους που κατά διαστήματα παρουσιάζει, η κατηγορούμενη αντιμετωπίζει δυσκολίες στην άσκηση αυτοελέγχου και τον έλεγχο των παρορμήσεων της.

Σύμφωνα με την έκθεση του Γραφείου Ευημερίας, η κατηγορούμενη, ηλικίας 43 ετών, γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Ρωσία. Ο πατέρας της απεβίωσε πριν αρκετά χρόνια, ενώ τα τελευταία 3-4 χρόνια δεν γνωρίζει που βρίσκεται η μητέρα της, με την οποία δεν διατηρεί οποιαδήποτε επικοινωνία. Η κατηγορούμενη έχει ένα αδελφό, ο οποίος υπήρξε κρατούμενος σε φυλακές στη Ρωσία, όμως σήμερα δεν γνωρίζει τι έχει απογίνει. Η μητέρα της ήταν οικοκυρά και ο πατέρας της εργαζόταν σε εργοστάσιο. Η κατηγορούμενη είναι απόφοιτος Πανεπιστημίου με πτυχίο Λογιστικής. Το 2007 σύναψε γάμο στη Ρωσία, με τον κατά τριάντα χρόνια μεγαλύτερο της σύζυγο, ο οποίος κατάγεται από την Αγγλία και ήταν μηχανολόγος σε εταιρεία πετρελαιοειδών με πολύ καλές απολαβές.

Ο σύζυγος της με τον οποίο χώρισαν το 2017, είναι σήμερα 73 ετών και διαμένει στην Πάφο. Με τον πρώην σύζυγο της ήρθαν στην Κύπρο το 2008.

Κατά την παραμονή της στη Δημοκρατία άνοιξε το δικό της πλυντήριο αυτοκινήτων το οποίο λειτούργησε για ένα χρόνο όπως και δικό της μπαρ το οποίο λειτούργησε για δύο χρόνια. Δεν εργαζόταν ιδιαίτερα και συντηρείτο από το σύζυγο της ο οποίος είχε την οικονομική άνεση.

Ο χωρισμός της κατηγορούμενης με το σύζυγο της ήταν συνέπεια εξωσυζυγικής σχέσης που δημιούργησε η ίδια με νεαρότερο Ελληνοκύπριο άντρα με τον οποίο διέμεναν μαζί στη Λευκωσία.

Η ποινή

Σύμφωνα με την κατηγορούμενη δεν αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας, ούτε προβλήματα εξάρτησης σε ναρκωτικές ουσίες ή αλκοόλ. Επίσης ανέφερε ότι δεν είχε προηγούμενη εμπλοκή σε παρόμοια ή άλλα αδικήματα.

Δεν παύει, φυσικά, να παραμένει, ως γεγονός, ότι η κατηγορούμενη, έχουσα επίγνωση των πράξεων της και με πρόθεση να επιφέρει το θάνατο της 72χρονης μητέρας του πρώην συμβίου της, εισήλθε στην οικία της και στην εξέλιξη των γεγονότων ενήργησε ως ανωτέρω περιγράφεται, χωρίς οποιαδήποτε πρόκληση από αυτήν, προκαλώντας της τελικώς βαριά σωματική βλάβη, με αποτέλεσμα την πολύμηνη ταλαιπωρία της.

Προκύπτει, από την περιγραφή των γεγονότων, ότι η αποτυχία στην υλοποίηση της πρόθεσης της κατηγορούμενης οφείλεται περισσότερο σε τυχαία συγκυρία παρά σε οτιδήποτε άλλο, αφού, ως αναφέρθηκε, το θύμα απώλεσε τις αισθήσεις της και η κατηγορούμενη εγκατέλειψε τη σκηνή.

Στη βάση, συνεπώς, όλων των ως άνω, το Κακουργιοδικείο έκρινε ότι η μόνη αρμόζουσα ποινή είναι αυτή της άμεσης φυλάκισης. Λαμβάνοντας, συνακόλουθα, υπόψη τη σοβαρότητα των αδικημάτων και την αναγκαιότητα ικανοποίησης του στοιχείου της αποτροπής, ως αναλύεται ανωτέρω, τις περιστάσεις τέλεσης των αδικημάτων, τα ελαφρυντικά στοιχεία και προσωπικές περιστάσεις της κατηγορούμενης, ως επίσης αναλύονται ανωτέρω, επιβάλλουμε τις ακόλουθες ποινές:

- Στην 1η κατηγορία, ποινή φυλάκισης 8 ετών.

Στην 2η κατηγορία ουδεμία ποινή επιβάλλεται αφού τα γεγονότα της περιλαμβάνονται στα γεγονότα της 1ης κατηγορίας.

- Στην 3η κατηγορία ουδεμία ποινή επιβάλλεται ενόψει της ποινής που επιβλήθηκε στην 1η κατηγορία και του ότι η διάπραξη του αδικήματος της 1ης κατηγορίας εντός της οικίας του θύματος εκ των πραγμάτων περιλαμβάνει την τέλεση του αδικήματος της 3ης κατηγορίας


sigmalive.com