Ticker

15/recent/ticker-posts

Νέα βήματα στο Βαρώσι

nea-bimata-sto-barosi

Το σενάριο άνοιγμα της Αμμοχώστου, όπως το σχεδίασε η Άγκυρα και το υλοποιεί το κατοχικό καθεστώς, περιλαμβάνει ακόμα πολλά επεισόδια. Ήδη το κατοχικό καθεστώς ετοιμάζεται, αφού πρώτα ξεμπερδέψει με τις εκλογικές διαδικασίες, να προχωρήσει σε νέα βήματα στο Βαρώσι τα οποία θα έχουν να κάνουν με το περιουσιακό της κλειστής πόλης.
Οι σχετικές αποφάσεις που έλαβε η τουρκική πλευρά προβλέπουν μεταξύ άλλων και την επιστροφή των περιουσιών στην κλειστή περιοχή στους ιδιοκτήτες τους. Κίνηση που αν υλοποιηθεί (όπως προαγγέλλουν στα κατεχόμενα) θα έχει σίγουρα αναταράξεις αφού θα πρόκειται για ενέργεια, η οποία θα στοχεύει στους Ελληνοκύπριους ιδιοκτήτες των περιουσιών αυτών. Και ήδη εντός της ελληνοκυπριακής κοινότητας άρχισε να αναπτύσσεται μια σχετική συζήτηση γύρω από μια πιθανή κίνηση ανοίγματος της κλειστής πόλης.

Σε όλες τις περιπτώσεις η τουρκική πλευρά προσπαθεί να κρατά τις κινήσεις της στην Αμμόχωστο εντός ενός πλαισίου που της επιτρέπει να δηλώνει ότι ενεργεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Όπως η ίδια η Τουρκία ερμηνεύει το διεθνές δίκαιο προκειμένου να καλύπτει τις αποφάσεις και τις πράξεις της.

Ο Ερσίν Τατάρ στις δηλώσεις του υποστηρίζει πως «έγινε ένα βήμα σε αρμονία με το διεθνές δίκαιο». Όπως και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έτσι και ο Ερσίν Τατάρ δεν αποκρύβει ότι το άνοιγμα της παραλίας στην κλειστή περιοχή των Βαρωσίων ήταν το πρώτο βήμα και θα ακολουθήσουν κι άλλα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Κίπρις (πηγή ΓΤΠ) σε δηλώσεις του ο Ε. Τατάρ σημείωσε πως το θέμα της επιστροφή της Αμμοχώστου συζητείτο στο πλαίσιο μιας ομοσπονδιακής λύσης. Μέσα από τις δηλώσεις ο διεκδικητής της ηγεσίας της τουρκοκυπριακής κοινότητας κατέγραψε τα απόμενα βήματα ως έχουν σχεδιαστεί από την Άγκυρα:

ä Πρώτα θα ληφθεί απόφαση από την «επιτροπής ακίνητης περιουσίας» να επιστραφούν οι περιουσίες.

ä Προβλέπεται επιστροφή αυτών των περιουσιών στους παλιούς τους ιδιοκτήτες.

ä Θα κληθούν οι Ελληνοκύπριοι ιδιοκτήτες των περιουσιών, που είχαν προσφύγει στην «επιτροπή», να επιστρέψουν σ’ αυτές, υπό τ/κ διοίκηση.

Όπως δήλωσε ο Τατάρ «εκατοντάδες Ελληνοκύπριοι έχουν υποβάλει αίτηση» στην «επιτροπή». Επίσης ανέφερε τα εξής: «Το να μην ανοίξει το μέρος αυτό και να μην μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να επιστρέψουν στις περιουσίες τους είναι ουσιαστικά μια κατάσταση αντίθετη με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Με αυτό το άνοιγμα, πλέον θα είναι δυνατόν να έρθουν στις περιουσίες τους οι παλιοί ιδιοκτήτες».

Η τουρκική εφημερίδα Μιλιέτ σε άρθρο της για την Αμμόχωστο αναφέρθηκε και στα έργα που γίνονται τόσο στην περιοχή της πόλης όλο και ευρύτερα στα κατεχόμενα: «Πραγματοποιείται το έργο μεταφοράς ηλεκτρισμού από την Τουρκία. Το νερό ήδη έφθασε.

Η ΕΕ και η Ε/κ πλευρά ήδη προσπαθούν να βάλουν εμπόδια για τον ηλεκτρισμό. Από άποψη ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πρέπει να αρθεί πια το εμπάργκο για τις συγκοινωνίες. Γίνονται εργασίες επέκτασης του αεροδρομίου, αλλά πρέπει τα Ηνωμένα Έθνη να κάνουν ένα βήμα εδώ».

Σε προηγούμενο της δημοσίευμα η Μιλιέτ (πηγή ΓΤΠ) αναφερόταν σε δηλώσεις που αφορούν τις αποφάσεις για το Βαρώσι. Ο Ογουζχάν Χασίπογλου, ο οποίος είναι «συντονιστής για την περιφραγμένη περιοχή των Βαρωσίων» καθώς και του δικηγόρου Μουράτ Μετίν Χακκί, που είναι ένας από τους δικηγόρους στην πιλοτική δίκη για το Βαρώσι στο ΕΔΑΔ, υποστήριξαν ότι δεν χρειάζεται απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου» για να ανοίξει για το κοινό η περιφραγμένη περιοχή του Βαρωσιού.

Ο δικηγόρος Χακκί ανέφερε ότι «ήταν σωστό το άνοιγμα των Βαρωσίων υπό τουρκική διοίκηση από πολιτική και νομική άποψη, προσθέτοντας: «(…) Δεν πιστεύω ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα επιβάλλουν οποιαδήποτε κύρωση. Επειδή τα βήματα, που γίνονται έχουν σκοπό την δημιουργία σταδιακά ενός εσωτερικού ένδικου μέσου και την εναρμόνιση με τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ.

Μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, θα δημιουργηθεί το δικαίωμα στους ιδιοκτήτες περιουσιών, που ήταν εγγεγραμμένοι το 74’, να επιστρέψουν πίσω στις περιουσίες τους. Θα δοθεί σταδιακά το δικαίωμα πρόσβασης στις περιουσίες τους σε 40 χιλιάδες άτομα. Για αυτό τον λόγο, δεν γίνεται βήμα εναντίον των Ηνωμένων Εθνών».

Τη Δευτέρα στο ΣΕΥ

Τη Δευτέρα συνεδριάζει το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο. Τα βασικά θέματα που θα τεθούν, θα είναι η Ρωσία, για την οποία αναμένεται να γίνει στρατηγική συζήτηση, η Λευκορωσία, ο διάλογος Βελιγραδίου-Πρίστινας, η Λευκορωσία, η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική.

Στο τραπέζι αναμένεται να μπει και το ζήτημα των Βαρωσίων αναφέρει ευρωπαϊκή πηγή, η οποία τονίζει ότι «κινήσεις από την πλευρά της Τουρκίας σαν αυτή στα Βαρώσια δεν βοηθούν» και προσέθεσε ότι «υπάρχει ανάγκη για σταθερές κινήσεις αποκλιμάκωσης».

ΗΠΑ: Πράξεις ασύμβατες με τα ψηφίσματα 550-789

Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής μέσω της πρεσβείας τους στη Λευκωσία καταγράφουν την αντίθεσή τους στις ενέργειες της τουρκικής πλευράς σημειώνοντας ότι αυτές έρχονται σε αντίθεση με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Στην ανακοίνωση της η αμερικανική πρεσβεία στη Λευκωσία αναφέρει ότι «παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στα Βαρώσια». Περαιτέρω σημειώνει πως «το άνοιγμα των Βαρωσίων είναι ασύμβατο με τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και πολύ αντιπαραγωγικά ως προς την συνέχιση των συνομιλιών για διευθέτηση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και συνεχίζει να καλεί για επίλυση των ζητημάτων μέσω διαλόγου και στη βάση του διεθνούς δικαίου».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, καταλήγει η ανακοίνωση, υποστηρίζουν μια συνολική λύση για επανένωση του νησιού σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία η οποία θα ωφελήσει όλους τους Κύπριους αλλά και την ευρύτερη περιοχή.

Οι Τούρκοι δεσμεύτηκαν να δώσουν ημερομηνίες

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δεσμεύθηκε να προτείνει ημερομηνία για τις διερευνητικές επαφές, επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων, μετά την ολοκλήρωση των επαφών του στην Πρίστινα.

«Η τουρκική πλευρά, ο κ. Τσαβούσογλου, δεσμεύθηκε να προτείνει συγκεκριμένη ημερομηνία. Όπως ξέρετε, η επόμενη συνάντηση πρόκειται να γίνει στην Τουρκία», ανέφερε ο κ. Δένδιας.

«Έτσι είναι η σειρά. Η τελευταία είχε γίνει το 2016 στην Αθήνα, οπότε η Τουρκία που πρόκειται να φιλοξενήσει την επόμενη συνάντηση πρέπει να προτείνει και τη σχετική ημερομηνία. Αναμένουμε από την τουρκική πλευρά» σημείωσε. Αναφορικά με την επίσκεψή του στην Πρίστινα, όπου πραγματοποίησε σειρά επαφών, ο κ. Δένδιας επεσήμανε πως στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι η Ελλάδα να καταστεί ενεργειακός κόμβος για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Όπως ανέφερε, στις επαφές του στην Πρίστινα συζητήθηκαν θέματα που αφορούν «τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή, τον διάλογο Πρίστινας-Βελιγραδίου, αλλά και τις δυνατότητες συνεργασίας με την Ελλάδα. Την επαύξηση των οικονομικών μας συναλλαγών».

«Ιδίως, είχαμε συζητήσεις που αφορούν τα θέματα της ενέργειας», είπε και πρόσθεσε: «Όπως ξέρετε, η κυβέρνηση καταβάλει μία μεγάλη προσπάθεια να καταστεί η Ελλάδα ενεργειακός κόμβος για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων».

Κατά την επίσκεψή του στην Πρίστινα, ο κ. Δένδιας πραγματοποίησε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αβντούλα Χότι (Avdullah Hoti), την υπουργό Εξωτερικών, Μελίζα Χαραντινάι-Στούμπλα (Meliza Haradinaj-Stublla) και την πρόεδρο της Βουλής Βιόσα Οσμάνι (Vjosa Osmani). Συναντήθηκε ακόμη με στελέχη της Ελληνικής Δύναμης (ΕΛΔΥΚΟ) που μετέχει στην KFOR, ενώ επισκέφθηκε το Σερβο-Ορθόδοξο Μοναστήρι της Gracanica. Τον κ. Δένδια συνόδευσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία Κώστας Φραγκογιάννης.


philenews.com