Ticker

15/recent/ticker-posts

Υποχρεωτική αλληλεγγύη στο μεταναστευτικό

ypochreotiki-allilengyi-sto-metanasteftiko

Στα τέλη του περασμένου μήνα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε τις προτάσεις της με τις οποίες ευελπιστεί πως θα δώσει λύσεις στο περίπλοκο θέμα της μετανάστευσης, ένα ζήτημα που έχει προκαλέσει τόσες πολλές διαφωνίες στο εσωτερικό της Ένωσης. Στόχος του νέου συμφώνου, που φιλοδοξεί να αντικαταστήσει τον Κανονισμό του Δουβλίνου είναι η βελτίωση της αποτελεσματικότητας του τωρινού συστήματος μέσω της δίκαιης κατανομής ευθύνης και αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών.
Η Ίλβα Γιόχανσον, επίτροπος Μετανάστευσης, μιλώντας στον «Φιλελεύθερο» είπε πως πρέπει να υπάρξει δικαιότερη κατανομή των βαρών του μεταναστευτικού και να ενισχυθούν χώρες όπως η Κύπρος που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του προβλήματος. Εξήγησε πως θα λειτουργήσει η διαδικασία των προελέγχων στα εξωτερικά σύνορα, αλλά και τους τρόπους ενίσχυσης των επιστροφών μεταναστών σε τρίτες χώρες. Όπως είπε, πλέον εισάγεται το υποχρεωτικό στοιχείο, το οποίο θα διασφαλίζει ότι τα κράτη - μέλη θα προσφέρουν αλληλεγγύη με διάφορους τρόπους, συνυπολογίζοντας το μέγεθος του πληθυσμού τους και την οικονομική τους δύναμη.


Πάντως, το να βρεθεί μια πρόταση που να μπορεί να γίνει αποδεκτή από όλα τα κράτη μέλη και το Ευρωκοινοβούλιο είναι μια δύσκολη αποστολή. Το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν κρίσιμες διαπραγματεύσεις. Όμως, η επίτροπος Μετανάστευσης ελπίζει πως σύντομα ο νέος κανονισμός θα πάρει πράσινο φως και θα αρχίσει να εφαρμόζεται.

Η μετανάστευση αποτελεί ένα σημαντικό ζήτημα, όχι μόνο για την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο και θα συνεχίσει να είναι και για τα επόμενα χρόνια. Τι καινούριο κομίζει το νέο Σύμφωνο για το Άσυλο και τη Μετανάστευση που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή;

Το πλέον σημαντικό είναι αυτό που είπατε στην αρχή. Το μεταναστευτικό έχει γίνει κάτι σαν νόρμα. Πάντα είχαμε μετανάστες και πάντα θα έχουμε, όχι μόνο η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά παγκοσμίως. Και είναι για αυτό που είναι σημαντικό να βοηθήσουμε τις τρίτες χώρες να διευθετήσουν το ζήτημα με ένα δίκαιο και λειτουργικό τρόπο, ώστε να σταματήσουν οι παράνομες αφίξεις ή όσων ρισκάρουν τις ζωές τους για να φτάσουν ή αναγκάζονται να πληρώσουν τους λαθρέμπορους. Αντί για αυτό, πλέον εστιάζουμε στις νόμιμες διαδικασίες, ώστε ως Ευρωπαϊκή Ένωση να μπορέσουμε να διαχειριστούμε καλύτερα το μεταναστευτικό. Αυτό είναι γενικό πλαίσιο γύρο από το νέο σύμφωνο. Η μεγάλη αλλαγή που προτείνουμε είναι ότι πρέπει να έχουμε καλύτερες διαδικασίες σε ότι αφορά τις νέες αφίξεις. Θα βοηθήσουμε ο ένας τον άλλο σε ότι αφορά τις επιστροφές. Και θα καταστεί υποχρεωτική η αλληλεγγύη όταν ένας κράτος - μέλος βρίσκεται κάτω από μεγάλη πίεση, όπως είναι η Κύπρος με την παρουσία πολλών μεταναστών σε μια μικρή χώρα. Η υποχρεωτική αλληλεγγύη θα αναγκάσει όλα τα κράτη - μέλη να συνεισφέρουν ανάλογα με το μέγεθος και τη δύναμή τους.

Με ποιο τρόπο, πιστεύετε θα βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ ευθύνης και αλληλεγγύης, όταν ήδη κάποια κράτη - μέλη δηλώνουν πως δεν θέλουν να συμμετάσχουν σε κανένα πρόγραμμα για πρόσφυγες και μετανάστες;

Αυτή η πρόταση θα ψηφιστεί σε Οδηγία, επομένως δεν υπάρχει τρόπος διαφυγής από το μηχανισμό αλληλεγγύης. Όλοι πρέπει να συνεισφέρουν αναλόγως του μεγέθους και της δύναμής τους. Θα υπάρχουν όμως διάφορες επιλογές για τα κράτη - μέλη. Στην Κύπρο, για παράδειγμα, έχετε πολλούς αιτητές ασύλου, που πιθανώς να χρειάζονται διεθνή προστασία και πρέπει να μετεγκατασταθούν σε άλλη χώρα της ΕΕ. Αλλά, επίσης, έχετε και πολλούς αιτητές ασύλου, που πρέπει να επαναπατριστούν και αυτό είναι πολύ μεγάλο βάρος για σηκώσει μια μικρή χώρα όπως η Κύπρος μόνη της, αφού χρειάζεται να κάνει τις διπλωματικές προσπάθειες για τις επιστροφές. Είναι για αυτό το λόγο που τα υπόλοιπα κράτη - μέλη πρέπει να βοηθήσουν μια χώρα που βρίσκεται υπό πίεση, αναλαμβάνοντας την ευθύνη της επιστροφής των ανθρώπων αυτών στις χώρες καταγωγής τους.

Αυτό ισχύει όμως μόνο για τις νέες αφίξεις ή ο νέος κανονισμός θα αφορά και για ανθρώπους που ήδη βρίσκονται σε κάποια χώρα της ΕΕ;

Ναι, θα αντιμετωπίσουμε με ένα ολοκληρωμένο τρόπο το θέμα της πίεσης που δέχεται ένα κράτος σε σχέση με το μεταναστευτικό ζήτημα. Και αυτό σημαίνει πως θα ληφθεί υπόψη και το τι έγινε προηγουμένως. Θα ληφθεί, επίσης, υπόψη το μέγεθος μιας χώρας και ο αριθμός των αιτητών ασύλου που έχει.

Τι πρέπει δηλαδή να γίνει ώστε η Κύπρος να μην σηκώνει τόσο βάρος από μόνη της;

Είναι για αυτό το λόγο που πρέπει να εφαρμοστεί ο μηχανισμός αλληλεγγύης ανάμεσα στα κράτη - μέλη, ώστε μια χώρα όπως η Κύπρος να έχει ανάλογη βοήθεια. Αν υιοθετηθεί η πρόταση, τότε θα είναι υποχρεωτικό για όλα τα κράτη να βοηθήσουν με τη μετεγκατάσταση και τον επαναπατρισμό των μεταναστών και των προσφύγων.

Πολλά κράτη μέλη όμως δεν έχουν συμφωνίες επανεισδοχής με τρίτες χώρες. Με ποιο τρόπο μπορεί να λυθεί αυτό το ζήτημα και πώς μπορεί να βοηθήσει η ΕΕ;

Μπορούμε να προσφέρουμε μεγάλη βοήθεια. Οι συμφωνίες επανεισδοχής που έχουμε με τρίτες χώρες πρέπει να ενισχυθούν ενδεχομένως και να υπογραφούν και καινούριες. Και σε αυτό είναι που θα δώσω έμφαση. Πρέπει να έχουμε συμφωνίες επανεισδοχής σε ένα ευρωπαϊκό επίπεδο, που να ισχύει για όλα τα κράτη - μέλη. Επίσης, πρέπει να βοηθήσουμε τα κράτη - μέλη να χρησιμοποιήσουν αυτές τις συμφωνίες. Γι’ αυτό το λόγο θα διορίσω ένα ειδικό συντονιστή, ο οποίος θα δημιουργήσει ένα δίκτυο εμπειρογνωμόνων από όλα τα κράτη - μέλη, ώστε να βοηθούμε ο ένας τον άλλο και να μοιραζόμαστε εμπειρίες και πρακτικές σε σχέση με τις επιστροφές.

Ακούγεται, πάντως, δύσκολη αποστολή.

Όχι, δεν θα το έλεγα. Από την άλλη όμως δεν μπορώ να υποσχεθώ πως θα γίνουν επιστροφές στο 100% αυτών που πρέπει να φύγουν, ωστόσο, είμαι πεπεισμένη πως μπορούν να γίνουν πολλά. Παρατηρώ τα πράγματα που πρέπει να γίνουν, ώστε να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί με τις επιστροφές και αυτά συμπεριλαμβάνονται στις προτάσεις μου για πιο γρήγορες διαδικασίες. Είναι πολύ πιο εύκολο να πειστεί κάποιος που μόλις έχει φτάσει να επιστρέψει πίσω παρά κάποιος με πολλά χρόνια παραμονής σε μια χώρα.

Ψάχνουν λύση για τις επιστροφές από Κύπρο σε Τουρκία

Η Τουρκία όμως αρνείται να δεχτεί πίσω ανθρώπους από την Κύπρο, καθώς δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία. Με ποιο τρόπο μπορεί να παρέμβει η Ευρωπαϊκή Ένωση;

Αυτό είναι πολύ σημαντικό θέμα σε ότι αφορά τις επιστροφές. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ίσως πρέπει να παρεμβαίνει ένα άλλο κράτος και να κάνει τις επιστροφές. Λοιπόν, ένα άλλο κράτος - μέλος θα αναλαμβάνει την ευθύνη μεταφοράς των μεταναστών που βρίσκονται στην Κύπρο με βάση μια συμφωνία και την ίδια στιγμή θα είναι υπεύθυνο και για τις διαπραγματεύσεις με τη χώρα προέλευσης, ώστε να είμαστε σίγουροι πως αυτοί οι άνθρωποι θα πάνε πίσω στις πατρίδες τους. Με αυτό τον τρόπο θα μπορεί να βοηθηθεί και μια χώρα όπως η Κύπρος.

Σκληρές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα κράτη - μέλη

Το επόμενο διάστημα δεν θα είναι εύκολο, καθώς θα ακολουθήσουν σκληρές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα κράτη - μέλη. Με ποιο τρόπο θα ενεργήσετε ώστε να πείσετε και τους «27» να συμφωνήσουν για το νέο Σύμφωνο;

Είμαι σε στενή επαφή με τα κράτη - μέλη στο διάστημα που προετοίμαζα την πρότασή μου, και επομένως θεωρώ πως είναι ισορροπημένη και συμβιβαστική για όλους. Φυσικά, δεν είμαι αφελής, θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και οι οποίες θα είναι κάτω από την ηγεσία της Προεδρίας και του Συμβουλίου. Όμως, θα δίνω το παρόν μου και είμαι διατεθειμένη να βοηθήσω όσο περισσότερο γίνεται.

Με ποιο τρόπο θα λειτουργήσουν οι υποχρεωτικές διαδικασίες προ-ελέγχου σε χώρες όπως η Κύπρος, η Ελλάδα η ή Ιταλία;

Δεν μπορώ να κάνω προβλέψεις πώς θα λειτουργήσει αυτό γιατί δεν έχω ακόμη παρουσιάσει την πρότασή μου. Επιπλέον, εναπόκειται στα κράτη - μέλη και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να το διαπραγματευτούν. Θα χαρώ, πάντως, να βοηθήσω αν και αυτό εξαρτάται και από την πολιτική βούληση των άλλων εμπλεκόμενων πλευρών. Πρόκειται για ένα τεράστιο όγκο δουλειάς, αφού η νέα νομοθεσία ξεπερνά τις 500 σελίδες. Πρέπει να δώσουμε χρόνο να την μελετήσουμε αλλά και να την αξιολογήσουμε.

Πόσο χρονικό διάστημα πιστεύετε θα χρειαστεί μέχρι να δούμε το νέο Σύμφωνο να τίθεται σε ισχύ.

Δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα πόσο καιρό θα κρατήσουν οι διαπραγματεύσεις. Δεν πιστεύω πως θα έχουμε αποτέλεσμα μέσα σε λίγους μήνες, ωστόσο, δεν πιστεύω πως θα είναι μια διαδικασία που θα κρατήσει πολύ καιρό.

philenews.com