Ticker

15/recent/ticker-posts

Χρόνια προελαύνουν στη νεκρή ζώνη οι Τούρκοι

chronia-proelavnoyn-sti-nekri-zoni-oi-toyrkoi

Στην περιοχή του Καράολου στο «Θκυόμιση Μίλι», έξω από την Αμμόχωστο, πάει καιρός που ορθώνεται ένας πολυώροφος πύργος, που σύμφωνα με τους κατοίκους στα Στροβίλια και το συνοικισμό Βρυσούλων – Αχερίτου, χρησιμοποιείται από τους κατοίκους στα κατεχόμενα, για τη στέγαση γραφείων εταιρειών, αλλά και ως εμπορικό κέντρο, αφού εντός του υπάρχουν και πολλά καταστήματα. Στα 46 χρόνια της κατοχής, δεν είναι μόνο ο πολυώροφος πύργος κοντά στο πρώην στρατόπεδο της Εθνικής Φρουράς στον Καράολο που έφερε την χνότα της κατοχής πιο κοντά στους κατοίκους της Αχερίτου και των Στροβιλιών, όπως συνέβη και στην περίπτωση της παραλίας που άνοιξε ο Αττίλας στην κλειστή πόλη της Αμμοχώστου.
Συνομιλώντας με γεωργούς στην περιοχή πέριξ της ερημικής εκκλησίας Αγίας Ειρήνης Στροβιλιών, οι άνθρωποι μας υπέδειξαν βόρεια τα κατεχόμενα χωριά Έγκωμη και Στύλλοι Αμμοχώστου. Κυρίως στην περίπτωση της Έγκωμης, ανέφεραν, κτηνοτροφικά υποστατικά, βιοτεχνικά και βιομηχανικά υποστατικά, αλλά και οικιστική ανάπτυξη, έφεραν πλέον το κατεχόμενο χωριό να απέχει λιγότερο από ένα χιλιόμετρο από το σύνορο των Βρετανικών Βάσεων. Μια θεαματική επέκταση των Τ/κ προς τα νότια, τις ελεύθερες περιοχές, χωρίς ποτέ να τεθεί κάποιο θέμα είτε από την Κυπριακή Δημοκρατία, είτε από τα Ηνωμένα Έθνη και τους Βρετανούς. Ακόμα και όταν οι Τούρκοι στην περίπτωση και πάλι της Έγκωμης, κατέλαβαν και οικειοποιήθηκαν εγκαταστάσεις Ε/κ στην οποία πριν από το 1974 παράγονταν πλαστικά είδη. Και όχι μόνο αυτό, επέκτειναν τη βιομηχανία και δημιούργησαν πλάι της και άλλες.
θεωρούνταν νεκρή ζώνη και αφήνονταν ακαλλιέργητα. Δημιουργώντας θερμοκήπια και άλλες μόνιμες καλλιέργειες, χωρίς και πάλι να υπάρξει παρέμβαση και έστω μια καταγγελία από πλευράς Δημοκρατίας και Ηνωμένων Εθνών. «Έφτασαν στο σημείο οι Τούρκοι στρατιώτες να περιπολούν στη νεκρή ζώνη των Στροβιλιών, δίπλα από τους άντρες του ΟΗΕ. Λες και ανέλαβαν από κοινού την επιτήρηση της νεκρής ζώνης σε αυτή τη ξεχασμένη γωνιά της Κύπρου», είπαν επίσης κάτοικοι των Στροβιλιών στο «Φ». Επισημαίνοντας και υπό μορφή παραπόνου ταυτόχρονα, ότι ενώ κατάγγελλαν εδώ και χρόνια τα πιο πάνω, ουδέν έπραξε η κυπριακή Πολιτεία. Όπως ακριβώς συνέβη και στην περίπτωση της Βιοτεχνικής Ζώνης, έξω από την Αχερίτου. Η κυπριακή Πολιτεία σπεύδει, επισήμαναν επίσης οι κάτοικοι, να καταγγείλει τώρα το άνοιγμα της παραλίας στην κατεχόμενη Αμμόχωστο από την άλλη πλευρά.
Οι κάτοικοι των Στροβιλιών, επ’ ευκαιρία της επίσκεψης μας στον οικισμό, για μια φορά ακόμη έθεσαν το ζήτημα που δημιουργείται γ’ αυτούς, εξαιτίας της λειτουργίας χωματερής σκουπιδιών στην περιοχή τους, η οποία σύμφωνα με τις πληροφορίες τους, εξυπηρετεί την κατεχόμενη Αμμόχωστο και κατεχόμενα χωριά της επαρχίας. «Η κατάσταση είναι αφόρητη. Οι Τούρκοι κάνουν την δουλειά τους και οι λιγοστοί Ε/κ κάτοικοι υποφέρουν από τη δυσωδία. Πνιγόμαστε στη μπόχα και υποφέρουμε από τα σμήνη των μυγών. Ιδιαίτερα το καλοκαίρι που επικρατούν ψηλές θερμοκρασίες. Ενημερώνουμε τις Αρχές, την Επαρχιακή Διοίκηση Αμμοχώστου, αλλά καμιά ανταπόκριση. Την ίδια αδιαφορία επιδεικνύουν και τα Ηνωμένα Έθνη», ανέφεραν ακόμη στον «Φ» κάτοικοι στον οικισμό των Στροβιλιών.
Στα Στροβίλια οι άνθρωποι θέτουν πλέον και θέμα που αφορά την ραγδαία εξάπλωση των τ/κ κτηνοτροφικών υποστατικών στην περιοχή τους. Πρόκειται για υποστατικά αγελάδων κυρίως, αλλά και προβάτων, τα οποία σε συνδυασμό με τη χωματερή των σκουπιδιών, επιδεινώνουν ακόμη περισσότερο την αποπνικτική ατμόσφαιρα στην περιοχή. Το μήνυμα ότι αισθάνονται αποκομμένοι, ξεχασμένοι από την υπόλοιπη Κύπρο και την Πολιτεία, ήταν κάτι που επίσης μας ζήτησαν να μεταφέρουμε οι κάτοικοι Στροβιλιών.


philenews.com