Ticker

15/recent/ticker-posts

Η διαφορετικότητα των Φυλακών τράβηξε το ενδιαφέρον του Netflix

-diaforetikotita-ton-fylakon-trabixe-to-endiaferon-toy-netflix

Το διαφορετικό μοντέλο στις Κεντρικές Φυλακές ήταν αυτό που τράβηξε το ενδιαφέρον της γνωστής διαδικτυακής πλατφόρμας Netflix να γυρίσουν ένα επεισόδιο της σειράς «Οι πιο σκληρές φυλακές του κόσμου».
Παρ' όλο που οι φυλακές μας τα τελευταία χρόνια ακολουθούν ένα ανθρωπιστικό μοντέλο βλέποντας τον κατάδικο ως άνθρωπο πρώτα και μετά εγκληματία, κίνησε το ενδιαφέρον του Netflix, που στέλλει σύντομα συνεργείο για γύρισμα ενός επεισοδίου. Όπως αποκάλυψε χθες ο «Φ», έκλεισε το deal μεταξύ της Διεύθυνσης των Φυλακών και του παραγωγού και υπεύθυνου των γυρισμάτων, Αλέξανδρου Λεονταρίτη και οι φυλακές της Κύπρου θα προβληθούν από το κανάλι ως μια εναλλακτική πρόταση.

Όπως δήλωσε στον «Φ» ο κ. Λεονταρίτης, η ιδέα για γυρίσματα τις φυλακές, μας έπεσε όταν ένα διεθνές πρακτορείο παραγωγής που συνεργάζεται με το Netflix, τον προσέγγισε για να κάνει γυρίσματα στην Κύπρο και τις κυπριακές φυλακές.

«Αυτό που τράβηξε την παραγωγή είναι η ανθρωποκεντρική προσέγγιση που έχουν οι φυλακές προς τους κρατούμενους, το μοντέλο που χρησιμοποιείται, το γεγονός ότι ήρθαν διευθυντές φυλακών στην Κύπρο και είδαν το μοντέλο που ακολουθείται, καθώς και το πρόγραμμα της αναμόρφωσης το οποίο είναι μοναδικό μπορώ να πω σε σχέση με τις άλλες χώρες και είναι και αρκετά πρωτοποριακό, δίνοντας ευκαιρίες σε όποιον κρατούμενο θέλει να αναπτύξει κάποιες ικανότητες του για να βελτιωθεί ως άνθρωπος, να μπορεί να βγει μετά στην κοινωνία για να έχει καλύτερες ευκαιρίες αποκατάστασης».

Οπότε αυτό ήταν που τράβηξε την ξένη παραγωγή να έρθει στην Κύπρο, πρόσθεσε ο Έλληνας παραγωγός. Παρ' όλο που ο τίτλος της σειράς μπορεί να μπερδέψει τον κόσμο «Οι πιο σκληρές φυλακές στον κόσμο», όπου ως συνήθως παρουσιάζονται οι φυλακές στις οποίες γίνονται βαρβαρότητες και υπάρχουν πιο σκληρές καταστάσεις, εντούτοις κέντρισε το ενδιαφέρον επειδή εδώ ακολουθείται ένα άλλο πιο πολιτισμένο μοντέλο και γι’ αυτό τους άρεσε αυτή η ιδέα και θέλουν να εντάξουν τις κυπριακές φυλακές στην εκπομπή τους.

Η πρώτη προσέγγιση έγινε πέρσι τον Νοέμβριο αλλά λόγω της COVID– 19 οι συζητήσεις δεν προχώρησαν, γι’ αυτό τώρα έγινε η νέα επαφή όπου φαίνεται να υπάρχει κατάληξη. Τα γυρίσματα αναμένονται να γίνουν περί τα τέλη του έτους ή αρχές του καινούριου και θα διαρκέσουν πέντε ημέρες.

Σύμφωνα με τον κ. Λεονταρίτη, θα έρθει στην Κύπρο ο παρουσιαστής της σειράς, Ράφαελ Ρόου, ο οποίος είχε καταδικαστεί παλαιότερα χωρίς να φταίει και είναι εξοικειωμένος με τις φυλακές. Θα προηγηθεί το σκάουτινγκ τόσο των χώρων όπου θα γίνουν τα γυρίσματα όσο και οι κρατούμενοι καθώς και το προσωπικό που θα μιλήσουν μαζί με τη διευθύντρια. Ο παρουσιαστής σε κάθε επεισόδιο που γυρίζεται υποδύεται έναν κρατούμενο και θα έρθει σε επαφή με άλλους όπου θα μιλήσει μαζί τους για την εμπειρία τους.

Ο ίδιος ο κ. Λεονταρίτης έχει μπει στις φυλακές μας και είδε από κοντά τους κρατούμενους. Αυτό που του έκανε εντύπωση είναι το γεγονός ότι ενώ υπάρχουν κατάδικοι που δεν έχουν να περιμένουν τίποτε λόγω της βαριάς ποινής που τους επιβλήθηκε, εντούτοις «βλέπεις πως θέλουν να συμμετέχουν σε προγράμματα εκπαίδευσης, σε θέατρα και χορό χωρίς να έχουν να κερδίσουν τίποτε».

Κατά τον ίδιο, οι φυλακές μας θα κερδίσουν την προβολή για το μοντέλο που εφαρμόζουν και ήδη άλλες χώρες άρχισαν να ζητούν λεπτομέρειες (όπως η Ελλάδα). Όσον αφορά το πώς αντιμετώπισαν οι κρατούμενοι την ιδέα να γίνουν γυρίσματα στις κυπριακές φυλακές, ο παραγωγός και υπεύθυνος των γυρισμάτων στην Κύπρο, είπε πως διέκρινε ενθουσιασμό επειδή λόγω του εγκλεισμού νιώθουν απομόνωση και δεν ντρέπονται να πουν την ιστορία τους.

Χθες η διευθύντρια των φυλακών Άννα Αριστοτέλους, ανέφερε στον «Φ» ότι μας τιμά ιδιαίτερα το γεγονός ότι μια τέτοια μεγάλη παραγωγή έχει κάνει μια τέτοια πρόταση, αφού επιβεβαιώνεται για ακόμη μια φορά η αναγνώριση του έργου που επιτελείται στις φυλακές μας σε διεθνές επίπεδο, η οποία βασίζεται στην ανθρωπιστική προσέγγιση.


.philenews.com