Ticker

15/recent/ticker-posts

Κύπρος-Η απάντηση του Υπ. Υγείας για τις ελλείψεις εμβολίων


Διευκρινίσεις  για τις ελειψεις κάποιων εμβολίων γεγονός το οποίο προκάλεσε την αντίδραση της Παιδιατρικης Εταιρείας, δίνει με ανακοίνωσή του ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου.
Υπενθυμίζεται ότι, ο ελλείψεις αλλά και οι ηλικιακοί περιορισμοί που είχαν τεθεί προκάλεσαν χθες για άλλη μια φορά την αντίδραση των παιδιάτρων με την παιδιατρική εταιρεία να αποστέλλει επιστολή στον υπουργό Υγείας, Κωνσταντίνο Ιωάννου, ζητώντας την παρέμβασή του.

Σύμφωνα με τους παιδιάτρους, «η απόφαση της Εθνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής Εμβολιασμών στην οποία βασίστηκε ο ΟΑΥ, για να μας επιβάλει τα ηλικιακά όρια πρέπει να αρθεί άμεσα», ανέφερε η Παιδιατρική Εταιρεία υποστηρίζοντας ότι έχουν δημιουργηθεί «πολλά προβλήματα και αχρείαστες προστριβές με τους γονείς, για ένα ζήτημα το οποίο θα έπρεπε να επιλυθεί προ πολλού».

Ακολουθεί αυτούσια η ανακοίνωση του Υπ. Υγείας:

Σχετικά με το πιο πάνω θέμα και σε συνέχεια επιστολή σας ημερομηνίας 14 Σεπτεμβρίου 2020, αρχικά θα ήθελα να χαιρετίσω την απόφαση σας για να μετέχουν οι εκπρόσωποί σας στις συνεδριάσεις της Εθνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Πρόσθετα θα ήθελα να σας πληροφορήσω τα ακόλουθα:

1. Η αρχική απόφαση της Εθνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής Εμβολιασμών (ημερομηνίας 29 Ιουνίου 2020) για το μέγιστο χρονικό περιθώριο που έχει παρέλθει από την χρονική περίοδο εμβολιασμού και που ο γιατρός να μπορεί να εμβολιάζει ήταν 6 μήνες. Η εν λόγω απόφαση αναθεωρήθηκε και στις 17 Αυγούστου 2020 και το Υπουργείο Υγείας ενημέρωσε γραπτώς τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), ότι τα εμβόλια πρέπει να γίνονται στα παιδιά χωρίς να τεθεί το χρονικό περιθώριο των 6 μηνών.

2. Σε σχέση με τις ελλείψεις κάποιων εμβολίων, η Διεύθυνση Αγορών και Προμηθειών (ΔΑΠ) του Υπουργείου Υγείας, έχει προβεί έγκαιρα, σε όλες τις δέουσες διαδικασίες για να διασφαλίσει την διαθεσιμότητα των εμβολίων σε συνθήκες ΓεΣΥ σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Σχήμα Εμβολιασμών των Παιδιών & Εφήβων.

Συγκεκριμένα:
Τα εμβόλια της Ανεμευλογιάς, του Πνευμνονιόκοκκου, του Boostrix και της Ηπατίτιδας Α, διανέμονται ήδη στους Προσωπικούς Ιατρούς Παιδίατρους, εδώ και 3 μήνες από τον ανάδοχο.
Το εμβόλιο της Ιλαράς/Παρωτίτιδας/Ερυθράς (MMR), της Ηπατίτιδας Β και του Μηνιγγιτιδόκοκκου, έχουν παραληφθεί και άρχισε η διανομή τους από την εταιρεία διανομής στους Προσωπικούς Ιατρούς /Παιδίατρους.
Το εμβόλιο HPV, έχει παραγγελθεί και αναμένεται να παραδοθεί μέχρι 31/10/2020 και η διανομή του θα γίνει μέσω της εταιρείας διανομής από διαγωνισμό υπηρεσιών που ετοιμάζει η ΔΑΠ.
Στο παρόν παρατηρείται έλλειψη για το τετραδύναμο εμβόλιο TETRAXIM, για το οποίο ο ανάδοχος μας διαβεβαίωνε μέχρι το τέλος Αυγούστου, ότι θα το είχε παραδώσει αρχές Σεπτεμβρίου ως και η σύμβαση. Αναμένεται νέα ενημέρωση από τον ανάδοχο, εντός των ημερών. Ωστόσο, υπάρχει σ’ εξέλιξη διαγωνισμός που περιλαμβάνει το προαναφερόμενο εμβόλιο μαζί με πενταπλό και εξαπλό με ημερομηνία υποβολής στις 24 Οκτωβρίου 2020.

Σημειώνεται ότι για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών που είχαν παρουσιαστεί μετά την πανδημία και με στόχο να μην μείνουν παιδιά ανεμβολίαστα, έγινε κατ’ εξαίρεση διευθέτηση με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας ώστε μετά από παρουσίαση πιστοποίησης από τον Προσωπικό Ιατρό (παιδίατρο) του ΓεΣΥ, να εμβολιάζονται στα Κέντρα Μητρότητας και Παιδιού, μέχρι και το τέλος Αυγούστου του 2020.

Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω την εκτίμηση μου για το σημαντικό έργο που η Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου επιτελεί και τη διαβεβαίωση ότι το Υπουργείο Υγείας καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια της διατήρηση υψηλής εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού της Κύπρου.


philenews.com/