Ticker

15/recent/ticker-posts

«Έπεσε» το οχυρό Μπαρσάκ

epese-to-ochyro-barsak

Τεράστιοι ογκόλιθοι που αιωρούνται στο ύψωμα Μπαρσάκ στην περιοχή του Αγίου Σωζομένου οδήγησαν σε οριστικό κλείσιμο του δρόμου μετά από το ναυάγιο που σημειώθηκε ύστερα από αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις και επιτόπιες επισκέψεις των εμπλεκομένων υπηρεσιών για απομάκρυνσή τους. Υπέρ της διόρθωσης της κατάστασης τάχθηκε το Υπουργείο Εσωτερικών και εναντίον τα Υπουργεία Μεταφορών (Τμήμα Αρχαιοτήτων) και Γεωργίας.
Ο δρόμος ουσιαστικά παραμένει κλειστός από τον περασμένο Ιανουάριο, μετά την πτώση βράχων λόγω πολυομβρίας. Παραμένει επικίνδυνος και προς το σκοπό αυτό παρεμποδίζεται η κυκλοφορία για οχήματα, ενώ έχουν τοποθετηθεί σημάνσεις ώστε να μη χρησιμοποιείται από πεζούς και ποδηλάτες. Δύο είναι οι κύριοι λόγοι που αποτράπηκε η απομάκρυνση των επικίνδυνων βράχων και έχουν να κάνουν με το καθεστώς προστασίας της περιοχής, τόσο περιβαλλοντικά, όσο και αρχαιολογικά. Η περιοχή εμπίπτει στο δίκτυο Φύση 2000 και αρχαιολογικά όλες οι ενδείξεις επιβεβαιώνουν ότι η περιοχή του Αγίου Σωζομένου ήταν ένα σημαντικό οικονομικό και πολιτικό κέντρο της Κύπρου στην Ύστερη Εποχή του Χαλκού.

Στις 28 Αυγούστου 2020 με ανακοίνωση η Επαρχιακή Διοίκηση Λευκωσίας γνωστοποιούσε πως λόγω κατολισθήσεων έχει αποκοπεί μέρος του δρόμου «Άγιος Σωζόμενος – Ποταμιάς» μήκους 270 μέτρων. Επισημαίνει, ότι έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας και έχουν τοποθετηθεί οι κατάλληλες πινακίδες και σημάνσεις που πληροφορούν το κοινό για την Κυκλοφοριακή Διαχείριση. Το κοινό, προστίθεται, προτρέπεται να ακολουθεί πιστά αυτές τις οδηγίες για τη δική του ασφάλεια και προστασία.

Η κατολίσθηση των ογκόλιθων σημειώθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2020, με αποτέλεσμα το κλείσιμο του δρόμου προς που οδηγεί στο βιολογικό σταθμό Βαθιάς Γωνιάς. Την περιοχή επισκέπτονται εκδρομείς και ιδιαίτερα ποδηλατιστές και μοτοσυκλετιστές, αφού είναι ένας από τους χώρους προστατευόμενων φυσικών περιοχών του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου «Natura 2000». Η Αστυνομία, σε συνεργασία με τις τοπικές Αρχές, κάλεσε από την πρώτη στιγμή τους επισκέπτες να αποφεύγουν να διακινούνται στο σημείο όπου σημειώθηκαν οι κατολισθήσεις, αφού υπάρχει κίνδυνος περαιτέρω κατολισθήσεων.

Για τις διακινήσεις του, το κοινό καλείται όπως χρησιμοποιεί το δρόμο Ιδαλίου – Ποταμιάς, που διαπερνά την κτηνοτροφική περιοχή Ιδαλίου και Ποταμιάς, τον οποίο επίσης καλούνται να χρησιμοποιούν οι οδηγοί οχημάτων που κατευθύνονται προς την περιοχή λυμάτων.

Η άποψη της Επαρχιακής Διοίκησης είναι, όπως οι δύο βράχοι που έμειναν στο ύψωμα, κατεδαφιστούν με εκρήξεις, ωστόσο ήταν αρνητικές όλες οι κυβερνητικές Υπηρεσίες (Τμήματα Περιβάλλοντος, Γεωλογικής Επισκόπησης, Αρχαιοτήτων, Υπηρεσία Μεταλλείων. Ακολούθησε νέα απόπειρα της Επαρχιακής Διοίκησης ώστε να συγκατατεθούν οι υπόλοιποι καταθέτοντας εισήγηση με βάση την οποία η όλη εργασία να εκτελεστεί με μηχανικά μέσα, με παράλληλη διαμόρφωση του πρανούς κατά τέτοιο τρόπο ώστε να γίνει μετακίνηση από συνεργεία, για να πάρει εκ νέου αρνητικές απαντήσεις και προς το σκοπό αυτό υποχρεώθηκε να κλείσει τον δρόμο για λόγους ασφαλείας. Ακολούθως τοποθετήθηκαν προειδοποιητικές πινακίδες στο συγκεκριμένο δρόμο και λήφθηκαν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας σύμφωνα με τις υποδείξεις των υπηρεσιών και της Αστυνομίας με στηθαία ασφαλείας κάθετα του δρόμου. Παρόλα αυτά υπάρχουν άτομα και κυρίως ποδηλάτες που δεν αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο εξακολουθούν να κάνουν χρήση του οδοστρώματος.

Παραστάσεις για το άνοιγμα του δρόμου έκαναν και οι αγρότες στον υπουργό Εσωτερικών, οι οποίοι ακόμα αναμένουν να εξευρεθεί λύση. Ανέφεραν ότι δυσκολεύονται στις καθημερινές γεωργικές δραστηριότητές τους συνεπεία του κλεισίματος του δρόμου.

Στο ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000

Τη διαφωνία του με την μετακίνηση των επικίνδυνων βράχων με τη χρήση εκρηκτικών κατέθεσε το Τμήμα Περιβάλλοντος από τη στιγμή που η περιοχή τυγχάνει περιβαλλοντικής προστασίας. Συγκεκριμένα, πρόκειται για περιοχή εντός των ορίων της Ζώνης Ειδικής Διατήρησης Αλυκός Ποταμός Άγιος Σωζόμενος του ευρωπαϊκού δικτύου Φύση 2000. Συγκεκριμένα, πρόκειται για πλαγιά με διάφορα είδη πετρωμάτων γεωλογικής αξίας όπου φιλοξενείται άγρια ζωή όπως αλεπούδες, λαγοί ερπετά, αλλά και είναι χώρος φωλεοποίησης πτηνοπανίδας μεταξύ αυτών και άγριων αρπακτικών. Η Υπηρεσία Μεταλλείων από πλευράς της επισήμανε ότι δεν ενδείκνυται η χρήση εκρηκτικών.

Μεσαιωνικά οχυρά της ύστερης εποχής του χαλκού

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων αναφέρει ότι στην περιοχή Αγίου Σωζομένου υπάρχουν αρχαία μνημεία και συγκεκριμένα μεσαιωνικά οχυρά που βρίσκονται στο βουνό. Οι αρχαιολογικές ανασκαφές στο Μπαρσάκ έφεραν στο φως διπλό τοίχος της ύστερης περιοχής του χαλκού. Σύμφωνα με τα ευρήματα, το εξωτερικό τοίχος απέχει 15 μέτρα από το εσωτερικό. Σύμφωνα με το Τμήμα Αρχαιοτήτων οποιαδήποτε εργασία με εκρηκτικά, βαριά μηχανήματα ή οτιδήποτε άλλο θα απειλήσει το εξωτερικό αρχαίο τοίχος. Ως εκ τούτου, η απάντηση του Τμήματος ήταν οριστικά αρνητική.


philenews.com