Ticker

15/recent/ticker-posts

Μηταράκης για εμπρησμό Μόριας: Οι υπαίτιοι θα εκτίσουν τις ποινές τους και θα απελαθούν

mitarakis-gia-emprismo-morias-oi-ypaitioi-tha-ektisoun-tis-poines

«Στη χώρα μας, όσοι δικαιούνται διεθνούς προστασίας, απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις. Υποχρέωση που δεν έγινε δεκτή από ορισμένους στη Μόρια, και με τις εγκληματικές τους ενέργειες οδηγήθηκαν στο δρόμο 12.000 αιτούντες άσυλο. Οι ελάχιστοι αυτοί υπαίτιοι του εμπρησμού που έθεσε χιλιάδες ζωές σε κίνδυνο, φυσικά θα λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους στην ελληνική δικαιοσύνη, θα εκτίσουν τις ποινές τους και φυσικά θα απελαθούν», τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, ενημερώνοντας την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής σχετικά με το μεταναστευτικό -προσφυγικό πρόβλημα, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι άμεσα θα ξεκινήσει η κατασκευή της μόνιμης δομής.
Ο κ. Μηταράκης δέχθηκε την έντονη κριτική σύσσωμης της αντιπολίτευσης, η οποία τον κατηγόρησε ότι «ζει σε μια εικονική πραγματικότητα», ότι «προσπαθεί να ωραιοποιήσει την κατάσταση», ενώ επέρριψε μεγάλες ευθύνες στη κυβέρνηση για τα γεγονότα της Μόριας, καταλογίζοντάς της «κακούς χειρισμούς, έλλειψη στρατηγικού σχεδίου και ανεύθυνη διαχείριση του προβλήματος».

«Πλέον η Μόρια τελείωσε, θα χτιστεί κάτι καλό από το μηδέν, κατά τα πρότυπα των ΚΥΤ των άλλων νησιών, σύγχρονα, ασφαλή και αξιοπρεπή τόσο για την εικόνα της χώρας όσο και για τους αιτούντες», αντέτεινε ο κ. Μηταράκης και συμπλήρωσε: «Τα γεγονότα της Μόριας, κατέδειξαν με τον πιο εμφατικό τρόπο την ανάγκη δημιουργίας κλειστών και ελεγχόμενων δομών, που θα εγγυώνται την ασφάλεια όλων, αιτούντων και ντόπιου πληθυσμού, που θα θωρακίζουν την υγεία όλων σε καιρό πανδημίας και που φυσικά θα εξασφαλίζουν στέγη και δικαιώματα σε όσους πραγματικά το δικαιούνται».

«Η Ελλάδα εφαρμόζει μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική. Στόχος είναι ο περιορισμός των ροών. Το 2020 είναι η μεταβατική χρονιά που μειώθηκαν οι ροές, ξεκίνησε η ταχεία αποσυμφόρηση και ενισχύεται η ασφάλεια. Στο τέλος του χρόνου θα είναι ακόμα πιο εμφανή τα αποτελέσματα της εφαρμοζόμενης στρατηγικής διαχείρισης του μεταναστευτικού προβλήματος», ανέφερε ο κ. Μηταράκης, παραθέτοντας στοιχεία σύμφωνα με τα οποία:

-Φέτος στο τρίμηνο του καλοκαιριού καταγράφηκε μείωση κατά 89% των ροών, καθώς πέρσι στο διάστημα Ιουνίου - Αυγούστου οι αφίξεις ήταν 18.519 και φέτος αφίχθησαν μόνο 2.076 άτομα.

-Συνολικά, από τον Ιανουάριο μέχρι τον Αύγουστο οι μεταναστευτικές ροές έχουν περιοριστεί κατά 65%. Το 2017, μπήκαν 16.360, το 2018 26.694, το 2019 32.853 και φέτος έφτασαν στη χώρα μας μόνο 11.492.

-Το τρίμηνο Ιουνίου - Ιουλίου - Αυγούστου 2020, οι αποφάσεις ασύλου πρώτου βαθμού αυξήθηκαν κατά 109% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

-Σήμερα, εκκρεμούν συνολικά 95.284 αποφάσεις ασύλου, έναντι των 138.653 εκκρεμών αποφάσεων που υπήρχαν τον Δεκέμβριο του 2019. Δηλαδή, μείωση κατά 31,3%.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ για τη πολιτική που ακολούθησε στο μεταναστευτικό πρόβλημα ως κυβέρνηση, κατηγορώντας τον ότι «εσκεμμένα δημιούργησε συνθήκες συμφόρησης και γέμισε την Ελλάδα δομές κάνοντας την θελκτικό προορισμό για μετανάστες».

Υποστήριξε επίσης ότι «το τελευταίο τρίμηνο, είναι η πρώτη φορά που το ισοζύγιο αποχωρήσεων-αφίξεων στη χώρα φέρει θετικό πρόσημο», σημειώνοντας ότι «στο τρίμηνο του καλοκαιριού του 2020 αυξήθηκε κατά 5,4% ο συνολικός αριθμός των αποχωρήσεων που ήταν 2.735 άτομα, σε σύγκριση με τα 2.596 πέρυσι».

«Συνολικά, από την αρχή του έτους, 5.750 άτομα έχουν αποχωρήσει από τη χώρα. Άρα ποσοστό 50% των αφίξεων, ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός, δείχνει εμφανώς την αλλαγή της τάσης», πρόσθεσε. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στις κλειστές- ελεγχόμενες δομές, σημειώνοντας ότι «ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός, με απόλυτα διαφανείς διαδικασίες, για την επιλογή αναδόχου του έργου κατασκευής των νέων κλειστών δομών σε Σάμο, Κω και Λέρο».

«Είπε χθες ο κ. Τσίπρας, τι είναι να μεταφερθούν 5.000 άτομα στην ενδοχώρα από τα νησιά. Ε, λοιπόν να τον ενημερώσω πως μόνο φέτος έχουν μεταφερθεί 25.000 άτομα από τα νησιά», υπογράμμισε ο κ. Μηταράκης και πρόσθεσε: «Το β' εξάμηνο του 2019 πραγματοποιήσαμε 14.273 μεταφορές σε αντίθεση με το πενιχρό δικό σας α' εξάμηνο με μόνο 7.231 μετακινήσεις. Αναλυτικότερα, μειώθηκαν οι διαμένοντες στα ΚΥΤ κατά 38%. Οι μεταφορές προς την ενδοχώρα το τρίμηνο Ιουνίου, Ιουλίου, Αυγούστου του 2020 σημείωσαν αύξηση κατά 534% σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2019.

Από την αρχή του έτους έχουν μεταφερθεί από τα νησιά προς τις δομές της ηπειρωτικής Ελλάδας 25 χιλιάδες άτομα. Στη Λέσβο μόνο μεταφέρθηκαν φέτος 14 χιλιάδες άτομα». Ακόμα, ο κ. Μηταράκης απέρριψε την έντονη κριτική που δέχθηκε από την αντιπολίτευση σε ό,τι αφορά τα ασυνόδευτα ανήλικα, η οποία μεταξύ άλλων, έκανε λόγο για αδιαφανή διαδικασία επιλογής τους και για απαράδεκτες και απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσής τους.

«Τα ασυνόδευτα ανήλικα όπως και όλες οι ευάλωτες ομάδες προσφύγων και μεταναστών είναι προτεραιότητα αυτής της κυβέρνησης», αντέτεινε ο κ. Μηταράκης. Ταυτόχρονα σημείωσε ότι «έχουν μεταφερθεί από τη Μόρια τετρακόσιοι έξι (406) ασυνόδευτοι ανήλικοι στο Κέντρο Ημέρας Τapuat, ενώ από τις αρχές του 2020 περίπου 800 ασυνόδευτα παιδιά, τα οποία διέμεναν στο γενικό πληθυσμό, την ασφαλή ζώνη ή και σε χώρο έξω από το ΚΥΤ Μόριας, σε επισφαλείς συνθήκες διαβίωσης, μεταφέρθηκαν με συντονισμένες και ασφαλείς διαδικασίες στην ενδοχώρα».

«Δίνεται προτεραιότητα στην απομάκρυνση ασυνόδευτων ανηλίκων από τα ΚΥΤ των νησιών. Ήδη, έχει μειωθεί δραστικά ο αριθμός τους. Από το Νοέμβριο του 2019 έχει καταγραφεί μείωση ύψους 80,53%. Από 1.746 παιδιά έχουν απομείνει σε ΚΥΤ μόλις 340. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 11 κράτη-μέλη της Ε.Ε. και στόχος είναι η μεταφορά χιλίων εξακοσίων (1.600) παιδιών», συμπλήρωσε ο κ. Μηταράκης.

Υποστήριξε δε, ότι έγινε «η μεγαλύτερη αποσυμφόρηση των νησιών, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια».

-Σάμος μεταναστευτικό 2020: αφίξεις 1.267 και αναχωρήσεις 3.668, ενώ το 2019 αφίξεις 6.812 και αναχωρήσεις 3.731.

- Λέσβος μεταναστευτικό 2020: αφίξεις 4.155 και αναχωρήσεις 13.605, ενώ το 2019 αφίξεις 16.159 και αναχωρήσεις 5.281.

- Χίος μεταναστευτικό 2020: αφίξεις 866 και αναχωρήσεις 3.263, ενώ το 2019 αφίξεις 4.486 και αναχωρήσεις 1.494

Από την πλευρά τους, «για προσπάθεια ωραιοποίησης της κατάστασης» τον κατηγόρησαν μεταξύ άλλων, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Ψυχογιός, Γιώργος Παπαηλιού και Αναστασία Γκαρά, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι, αν υπήρξε μείωση των εισροών οφείλεται στη πανδημία του κορονοϊού.

Ακόμα, επέρριψαν σημαντικές ευθύνες στη κυβέρνηση τόσο για τα γεγονότα στη Μόρια, όσο και για τα σοβαρά προβλήματα που εξακολουθούν να υπάρχουν για τα ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα και για τη διαδικασία χορήγησης ασύλου.

Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Γιώργος Καμίνης, υποστήριξε ότι «με την αναποτελεσματική και πρόχειρη πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση, δεν πρόκειται να γίνει η αποσυμφόρηση των νησιών και της χώρας», ενώ της επέρριψε μεγάλες ευθύνες για τα γεγονότα στη Μόρια, τονίζοντας ότι «παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις μας για τους κινδύνους που εγκυμονούσαν, βρέθηκε εντελώς απροετοίμαστη».

«Οι ευθύνες σας είναι πολύ μεγάλες για ό,τι συνέβη στη Μόρια. Σας είχαμε επισημάνει το κίνδυνο για τις ανεξέλεγκτες και εκρηκτικές συνθήκες που επικρατούσαν στη Λέσβο», τόνισε η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα.

Έμφαση στο θέμα των ασυνόδευτων ανηλίκων έδωσε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χήτας, σημειώνοντας, ότι από τα 4.417 που είναι συνολικά στην Ελλάδα, μόνο το 7% είναι κορίτσια ενώ το 93% είναι αγόρια και είναι «η πέμπτη φάλαγγα του Ερντογάν».

«Απουσιάζει εκκωφαντικά η ανθρώπινη μέριμνα για τους μετανάστες και πρόσφυγες. Είναι αστείο να μιλάμε για αποσυμφόρηση των δομών με 13.000 ανθρώπους να βρίσκονται στο έλεος του Θεού», υποστήριξε η βουλευτής του ΜεΡΑ25 Αγγελική Αδαμοπούλου.

Την ανάγκη διαρκούς εγρήγορσης της πολιτείας, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα τυφλά σημεία του Έβρου, επεσήμανε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης Μάξιμος Χαρακόπουλος

«Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να στείλουμε το μήνυμα ότι το κράτος παρακολουθεί με αδράνεια το ιδιαίτερο αυτό πρόβλημα, που άπτεται της εθνικής ασφάλειας της χώρας μας», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Χαρακόπουλος.

Μηταράκης προς Μουζάλα: Δεν είμαστε χώρα ξέφραγο αμπέλι - Φυλάμε τα σύνορα με σεβασμό στη Συνθήκη της Γενεύης

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Μουζάλα με θέμα καταγγελίες για παράνομη αποτροπή και push back προσφύγων και μεταναστών, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης υπογράμμισε πως «η χώρα μας φυλάσσει τα σύνορά της με απόλυτο σεβασμό στον ευρωπαϊκό κανονισμό του 2014 που ορίζει τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει ένα κράτος μέλος. Ενεργούμε με απόλυτο σεβασμό στη Συνθήκη της Γενεύης που ορίζει τι θεωρείται και τι δεν θεωρείται επαναπροώθηση».

Όπως επεσήμανε ο υπουργός «δεν θα μπω σε περιγραφή του τρόπου που λειτουργούν τα ελληνικά Σώματα Ασφαλείας. Θα ήταν ανεύθυνο εκ μέρους μου γιατί, εκτός από εσάς, αυτή τη ζωντανή συζήτηση παρακολουθούν και όλοι οι λαθροδιακινητές που βρίσκονται στα παράλια και φέτος έχασαν 100 εκατομμύρια ευρώ από την πολιτική αυτής της κυβέρνησης και με μεγάλη χαρά θέλουν να ακούσουν πως η χώρα μας, με απόλυτο σεβασμό στα συνταγματικά και κυριαρχικά δικαιώματα, όπως έχουν αναγνωριστεί από το δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε απόλυτο σεβασμό στους νόμους της θάλασσας και τηρώντας τις προϋποθέσεις τις συνθήκες της Γενεύης, φυλάει τα σύνορά της».

Σημειώνεται πως νωρίτερα, ο Γιάννης Μουζάλας είχε δηλώσει ότι σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το Συμβούλιο της Ευρώπης, σύμφωνα με τη σύμβαση της Γενεύης που έχουν επικυρωθεί από την Ελλάδα και αποτελούν εθνικό δίκαιο, η αποτροπή στη θάλασσα είναι ποινικό αδίκημα. Ο κ. Μουζάλας υπογράμμισε ότι και σύμφωνα με το Ναυτικό Δίκαιο, η αποτροπή στη θάλασσα είναι ποινικό αδίκημα το οποίο εκδικάζει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Υπενθύμισε δε ότι ήδη η Ελλάδα έχει εκκρεμότητα ως χώρα με τη θλιβερή υπόθεση στο Φαρμακονήσι, το 2014. «Αρέσει δεν αρέσει, αυτά είναι υποχρεωτικά. Σας ρωτώ λοιπόν να πείτε αν θα διερευνήσετε εάν γίνονται push back στη θάλασσα, με βάση δηλώσεις του επικεφαλής της FRONTEX, που λέει ευθέως ότι η χώρα μας κάνει push back στη θάλασσα. Σας ρωτώ με βάση μαρτυρία από Δανέζικο σκάφος της FRONTEX που λέει ότι πήρε εντολές, από την ελληνική διοίκηση, να αποτρέψει τους Τούρκους και να κάνει push back ή να τους επιστρέψει πίσω στα τουρκικά νερά και αρνήθηκε. Την καταγγελία αυτή διατύπωσε στη συνέχεια και ο Δανός υπουργός Εξωτερικών. Επίσης σας ρωτώ μετά από επιστολή που έχει στείλει στον κ. Χρυσοχοΐδη και έχει κοινοποιήσει και σε εσάς το Συμβούλιο της Ευρώπης και που ευθέως μας κατηγορεί για παράνομα push back στη θάλασσα και σας ρωτώ και μετά τις δηλώσεις του κ. Πλακιωτάκη ότι από τον Γενάρη 2020 έως σήμερα, το Λιμενικό μας κατάφερε να κάνει 3.000 αποτροπές στη θάλασσα τον Αύγουστο. Εμείς αυτό που διαβάζουμε σε όλα αυτά είναι ότι έχουμε παραβίαση του κράτους δικαίου, παραβίαση του εθνικού νόμου, παραβίαση της σύμβασης της Γενεύης, παραβίαση των νόμων του ναυτικού δικαίου», δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα κινηθεί για να αποδοθούν ευθύνες. «Δεν σας λέμε γιατί φυλάτε τα σύνορα. Σας ρωτάμε αν κάνετε push back στη θάλασσα και αν σπρώχνετε ανθρώπους στα τουρκικά νερά. Αν κάνει το επίσημο κράτος παραβιάσεις ώστε να βγαίνει ο κ. Πλακιωτάκης και να περηφανεύεται για τις αποτροπές. Ρωτάμε αν το κράτος, η κυβέρνηση, η διοίκηση υπερασπίζονται το κράτος δικαίου ή αν προβαίνουν σε αγριότητες. Οι αποτροπές, τα push back στη θάλασσα είναι ποινικά αδικήματα. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ θα διερευνηθούν και θα αποδοθούν ευθύνες. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάψουμε να τιμούμε το Λιμενικό Σώμα, το οποίο γνωρίζουμε πόσο σκληρή δουλειά έκανε. Αλλά δεν θα πάψουμε να υπενθυμίζουμε σε κάποιους οι οποίοι κάτω από κυβερνητικές πιέσεις, παραβιάζουν τους όρκους τους, ότι έχουν ευθύνη», είπε ο κ. Μουζάλας.


.enikos.gr