Ticker

15/recent/ticker-posts

Έντονο παρασκήνιο στην ΟΕΛΜΕΚ για νέα ηγεσία

entono-paraskinio-stin-oelmek-ga-nea-igsia

Οι εκλογές της ΟΕΛΜΕΚ τελείωσαν και η επόμενη τους μέρα άρχισε ήδη να προκαλεί μεγάλο ενδιαφέρον. Κι αυτό διότι, ήδη έχουν αρχίσει οι διαβ
ουλεύσεις και το έντονο παρασκήνιο για το ποια τελικά συνεργασία Κινήσεων θα οδηγήσει στον καταρτισμό της νέας Γραμματείας της οργάνωσης και κατ΄ επέκταση ποια θα έχει τον πρόεδρο. Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι το Σαββατοκύριακο θα είναι ιδιαίτερα έντονο σε παρασκήνιο, συζητήσεις και διαβουλεύσεις όχι μόνο μεταξύ των Κινήσεων αλλά και στο εσωτερικό της κάθε μίας ξεχωριστά. Το ενδιαφέρον όλων αυτές τις μέρες θα είναι στραμμένο στη ΔΗΚΙ, η οποία με βάση τα δεδομένα έχει καθοριστικό ρόλο. Η απόφαση της για στήριξη ή μη στήριξη κάποιων Κινήσεων, θα έχει αντίκτυπο στη νέα ηγεσία.
Όσον αφορά στην Αλλαγή, η οποία είναι η μεγάλη νικήτρια των εκλογών, παρά την αισθητή αύξηση των ποσοστών της και την εξασφάλιση επιπλέον δύο εδρών στο Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο (ΚΔΣ), δεν εξασφαλίζει αυτομάτως και την προεδρία της οργάνωσης των καθηγητών. Για τον καταρτισμό της Γραμματείας απαιτούνται 11 έδρες και άνω, κάτι που προϋποθέτει τις συνεργασίες μεταξύ των Κινήσεων.

Τα σενάρια που ήδη έχουν πέσει στο τραπέζι είναι τρία, εκ των οποίων τα δύο πιο πιθανά και με βασικό ρυθμιστή τη ΔΗΚΙ και τις τέσσερις της έδρες, ενώ το τρίτο αρκετά απομακρυσμένο.

>> Το πρώτο σενάριο συνεργασίας είναι: Αλλαγή και ΔΗΚΙ. Οκτώ και τέσσερις έδρες οδηγούν σε καταρτισμό.

>> Το δεύτερο σενάριο είναι να συνεχίσει εκ νέου η συνεργασία των τριών Κινήσεων, όπως ήταν την προηγούμενη τριετία. Δηλαδή, Προοδευτική, ΔΗΚΙ και Νέα Κίνηση με συνολικά 11 έδρες και άρα καταρτισμό.

>> Το τρίτο και πιο απομακρυσμένο σενάριο είναι η συνεργασία Αλλαγής, Νέας Κίνησης και Νέας Πνοής. Συνασπισμός που θα οδηγήσει σε 12 έδρες και άρα σε καταρτισμό.

Υπάρχει πάντα και το ορατό ενδεχόμενο, να μην σχηματιστούν κοινά μέτωπα και Κινήσεις να αποφασίσουν όπως δεν συνεργαστούν με άλλες.

Εντός των επόμενων ημερών, οι 180 γενικοί αντιπρόσωποι θα κληθούν να επικυρώσουν τα αποτελέσματα των εκλογών ούτως ώστε να κυλήσουν και οι υπόλοιπες διαδικασίες. Θα ακολουθήσει ο καταρτισμός του ΚΔΣ που αριθμεί 21 μέλη (οκτώ από την Αλλαγή, πέντε από την Προοδευτική, τέσσερα από τη ΔΗΚΙ και από δύο για τη Νέα Κίνηση και τη Νέα Πνοή), όργανο που καθορίζει και τον καταρτισμό της Γραμματείας, μεταξύ των οποίων και την ανάδειξη του νέου προέδρου της ΟΕΛΜΕΚ.

Όσον αφορά στις αυξομειώσεις των Κινήσεων, όπως αυτές προέκυψαν στις εκλογές της Πέμπτης, η Αλλαγή είναι η μοναδική κίνηση που σημείωσε άνοδο ποσοστών. Συγκεκριμένα, η δύναμη της αυξήθηκε κατά 6,3% καθώς έλαβε 36,93% σε σύγκριση με το 30,63% που έλαβε το 2017.

Η Προοδευτική έχει πτώση της τάξης του 2,08% αφού στις εκλογές του 2017 έλαβε 26,47% ενώ τώρα 24,39%.

Η ΔΗΚΙ έπεσε κατά 1,85% με το ποσοστό της να είναι 19,28% ενώ το 2017 έλαβε 21,13%.

Η Νέα Κίνηση σημείωσε πτώση της τάξης του 1,61% με το ποσοστό της να ανέρχεται στο 12,04% σε σχέση με το 13,65% των εκλογών του 2017.

Η Νέα Πνοή σημείωσε πτώση 0,44% καταλαμβάνοντας ποσοστό 7,36% σε σύγκριση με το 7,80% του 2017. Σημειώνεται επίσης ότι η Νέα Πνοή χάνει την εκπροσώπηση της στη νέα Γραμματεία της ΟΕΛΜΕΚ και την έδρα της την παίρνει η Αλλαγή.

Από μία έδρα στο ΚΔΣ έχασαν οι Προοδευτική και Νέα Κίνηση. Πρόκειται για τις επιπλέον δύο έδρες που έλαβε η Αλλαγή.

Καρδιοχτύπησε αλλά συνεχίζει στην προεδρία η ΠΑΔΕΔ

Έμεινε με γλυκόπικρη γεύση η ΑΚΙΔΑ στις εκλογές της ΠΟΕΔ

Σε αντίθεση όμως με την ΟΕΛΜΕΚ, το σκηνικό στην ΠΟΕΔ είναι πιο ξεκάθαρο. Κι αυτό διότι, με βάση το καταστατικό της οργάνωσης των δασκάλων, η πρώτη σε εκλογικό ποσοστό Κίνηση εκλέγει τον πρόεδρο της ΠΟΕΔ, η δεύτερη Κίνηση τον γενικό γραμματέα, η τρίτη σε δύναμη τον αντιπρόεδρο κ.ο.κ. Με αυτά, λοιπόν, τα δεδομένα, η ΠΑΔΕΔ-Πρωτοπορία που έπιασε την πρωτιά, έστω και με τη διαφορά των 11 ψήφων, θα συνεχίσει και την επόμενη τριετία με δικό της πρόεδρο. Η ΑΚΙΔΑ συνεχίζει με τον γενικό γραμματέα της ΠΟΕΔ, η Προοδευτική με τον αντιπρόεδρο, η ΔΗΑΝΑ βοηθό γενικό γραμματέα κ.ο.κ. Όπως έχει γνωστοποιηθεί, η ΑΚΙΔΑ θα καταλάβει και τη θέση του γενικού οργανωτικού. Σημειώνεται ότι οι ισορροπίες μεταξύ των Κινήσεων δεν αλλάζουν στη Γραμματεία καθώς οι έδρες μένουν ως έχουν (3 η ΠΑΔΕΔ, 2 η ΑΚΙΔΑ και από μία η Προοδευτική και η ΔΗΑΝΑ), ωστόσο οι διαφοροποιήσεις αφορούν τις έδρες του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου (ΚΔΣ). Με βάση τα νέα δεδομένα, η ΠΑΔΕΔ στο 25μελες ΚΔΣ απώλεσε μία έδρα, η οποία πέρασε στην ΑΚΙΔΑ. Το σκηνικό διαμορφώνεται ως εξής:

>> ΠΑΔΕΔ 8 έδρες

>> ΑΚΙΔΑ 8 έδρες

>> Προοδευτική 5 έδρες

>> ΔΗΑΝΑ 4 έδρες

Τα τελικά αποτελέσματα όπως προέκυψαν από την κάλπη είναι:

>> ΠΑΔΕΔ 1.667 ψήφοι (31,69% και μείωση της τάξης του 2,47%)

>> ΑΚΙΔΑ: 1.656 (31,48% και αύξηση 2,43%)

>> Προοδευτική: 1.080 (20,53% και αύξηση 1,11%)

>> ΔΗΑΝΑ: 839 (15,9% και πτώση 1,42%)

>> ANEΞΑΡΤΗΤΟΣ: 18 (0,34%)

Η επόμενη μέρα στην ΠΟΕΔ βρίσκει τις Κινήσεις να τροχοδρομούν τις εσωτερικές τους διαδικασίες ούτως ώστε να επιλεχθούν τα πρόσωπα που θα αναλάβουν στην ηγεσία της οργάνωσης. Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι οι Κινήσεις έχουν ενώπιον τους διάφορες εναλλακτικές σε πρόσωπα, τις οποίες και θα αξιολογήσουν για να προκρίνουν για τις διάφορες θέσεις. Πάντως, μέχρι τις 15 Οκτωβρίου θα πρέπει ο καταρτισμός της ηγεσίας της ΠΟΕΔ να έχει ολοκληρωθεί.

Εκτός όμως από αυτές τις διαδικασίες, η επόμενη μέρα έφερε προβληματισμό στην ΠΑΔΕΔ, η οποία καρδιοχτύπησε μέχρι και την τελευταία ψήφο καθώς για μεγάλο χρονικό διάστημα της καταμέτρησης ήταν πίσω από την ΑΚΙΔΑ, με τρανταχτές τις επαρχίες Λευκωσίας και Αμμοχώστου. Στο στρατόπεδο της ΑΚΙΔΑ, η γεύση αυτής της εκλογικής αναμέτρησης είναι γλυκόπικρη. Αφενός, η σχεδόν ισοψηφία με τη μεγαλύτερη παραδοσιακά Κίνηση στην ΠΟΕΔ για πολλά χρόνια και το γεγονός ότι η ΑΚΙΔΑ άγγιξε την πρωτιά και μάλιστα ως Ανεξάρτητη Κίνηση, δεν μπορεί να μην σκορπίσει χαμόγελα στα στελέχη και στους εκπαιδευτικούς που την στήριξαν. Αφετέρου, το ότι έφτασε τόσο κοντά και τελικά έμεινε στη δεύτερη θέση για μόλις 11 ψήφους, είναι κάτι που την στεναχωρεί.


philenews.com/