Ticker

15/recent/ticker-posts

Ανησυχία από την κατάσταση στα κατεχόμενα


Ανεβαίνει ο αριθμός των κρουσμάτων ανεβαίνει και η ένταση στα κατεχόμενα. Από χθες τέθηκαν σε ισχύ τα νέα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που αποφάσισαν οι αρχές του ψευδοκράτους τη στιγμή που οι εργαζόμενοι στον λεγόμενο δημόσιο τομέα πραγματοποίησαν ολοήμερη απεργία διεκδικώντας την εφαρμογή εκ περιτροπής εργασίας ύστερα από τον εντοπισμό θετικών στον κορωνοϊό ατόμων μεταξύ των «δημοσίων υπαλλήλων».
Οι εγχώριες μολύνσεις από τον κορωνοϊό αυξάνονται μέρα με την ημέρα και σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στα κατεχόμενα, το τελευταίο δεκαπενθήμερο έχουν καταγραφεί συνολικά 242 περιστατικά ενώ από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων στις κατεχόμενες περιοχές ανέρχεται σε 494.

Από τα περιστατικά για τα οποία είναι γνωστό το επιδημιολογικό τους ιστορικό προκύπτει ότι 82 αποτελούσαν εισαγόμενα κρούσματα, τα 86 ήταν αποτέλεσμα ιχνηλάτησης επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και τα υπόλοιπα 46 ήταν προϊόν εγχώριας μετάδοσης. Σημαντική αύξηση των περιστατικών άρχισε να καταγράφεται την τελευταία εβδομάδα κατά τη διάρκεια της οποίας ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων ήταν σταθερά διψήφιος φθάνοντας τη Δευτέρα τα 38.

Θετικό το γεγονός ότι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας δεν νοσηλευόταν μέχρι χθες κανένας ασθενής ενώ γύρω στα 200 άτομα είτε νοσηλεύονται σε νοσοκομείο είτε βρίσκονται υπό παρακολούθηση σε ξενοδοχεία.

Η κατάσταση παρακολουθείται στενά από τις αρμόδιες Αρχές της Δημοκρατίας ενώ χθες ο επικεφαλής της ελληνοκυπριακής ομάδας στη Δικοικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την Υγεία, Λεωνίδας Φυλακτού, επιβεβαίωσε ότι την Τετάρτη ύστερα από την συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου πήρε εντολή από τον υπουργό Υγείας για να ενημερωθεί λεπτομερώς από τον Τουρκοκύπριο ομόλογό του για την κατάσταση.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Φυλακτού, «η κατάσταση που επικρατεί στα κατεχόμενα προκαλεί σίγουρα ανησυχία» και εξήγησε ότι πέραν από τα αυξημένα κρούσματα που ανακοινώνονται τις τελευταίες μέρες, μεγάλος είναι και ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία ενώ άλλοι τόσοι βρίσκονται σε περιορισμό σε ξενοδοχειακές μονάδες».

Με λίγα λόγια, είπε, «στα κατεχόμενα αυτή τη στιγμή επικρατούν κατά κάποιον τρόπο συνθήκες lockdown με τα κρούσματα που καταγράφονται να έχουν σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ και εκείνο που ανησυχεί περισσότερο είναι το γεγονός ότι αν και οι αλυσίδες μετάδοσης είχαν αρχή τους εισαγόμενα κρούσματα, τώρα εντοπίζονται αρκετές εγχώριες λοιμώξεις που σημαίνει ότι άρχισε η μετάδοση του ιού στον πληθυσμό των κατεχομένων».

Λέγοντας ότι μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει ζητηθεί, μέσω της δικοινοτικής επιτροπής βοήθεια από τις ελεύθερες περιοχές, ο κ. Φυλακτού διαβεβαίωσε ότι έχει καθημερινή επικοινωνία με τον ομόλογο του, με τον οποίο ανταλλάζουν απόψεις και ενημερώνεται «για την κατάσταση που επικρατεί στις τουρκοκρατούμενες περιοχές».

Σε ό,τι αφορά τον τρόπο με τον οποίο παρακολουθείται η κατάσταση από την Κυπριακή Δημοκρατία, ο κ. Φυλακτού ανέφερε ότι ύστερα από την εντολή που έλαβε από τον υπουργό Υγείας Κωνσταντίνο Ιωάννου είχε μια ακόμα επικοινωνία με τον Τουρκοκύπριο ομόλογο του και αφού ενημερώθηκε ενημέρωσε σχετικά και τον Υπουργό.

Τη συζήτηση του θέματος στην προχθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου επιβεβαίωσε χθες και ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Παναγιώτης Σεντώνας, ο οποίος ωστόσο υποστήριξε ότι δεν τέθηκε προς το παρόν θέμα κλεισίματος των οδοφραγμάτων.

«Η συζήτηση που έγινε ήταν ως προς το ότι πρέπει να παρακολουθείται και να αξιολογείται η επιδημιολογική κατάσταση που επικρατεί στα κατεχόμενα λόγω και της έξαρσης της πανδημίας που συμβαίνει στην Τουρκία», σημείωσε ο κ. Σεντώνας και πρόσθεσε ότι «υπάρχουν διάφοροι τρόποι και ποικίλα μέτρα που μπορούν να ληφθούν έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί το εν λόγω φαινόμενο χωρίς να χρειαστεί το κλείσιμο των οδοφραγμάτων ή η αναστολή λειτουργίας τους».

Αν χρειαστεί θα μεταφερθούν ασθενείς στην Τουρκία

«Η αύξηση των κρουσμάτων άρχισε την 1η Ιουλίου, οπόταν έγινε η σύνδεση με την Τουρκία»

Το θερμόμετρο ανεβαίνει στα κατεχόμενα ενώ μεγαλύτερη ένταση άρχισαν να προκαλούν τα κρούσματα που εντοπίζονται στη «δημόσια υπηρεσία».

Χθες και ενώ σε ό,τι αφορά την επιδημιολογική εικόνα η κατάσταση είναι άκρως ανησυχητική, δεκάδες λεγόμενοι δημόσιοι υπάλληλοι πραγματοποίησαν ολοήμερη στάση εργασίας με αποτέλεσμα να μην λειτουργήσει κατά τη διάρκεια της μέρας κανένα τμήμα του «δημοσίου».

Δύο κρούσματα εντοπίστηκαν στο «υπουργείο δημοσιονομικών» αλλά και στο «ανώτατο δικαστήριο» γεγονός που προκάλεσε ακόμα μεγαλύτερες αντιδράσεις.

Την ίδια ώρα, με την έναρξη της ισχύος των νέων περιορισμών, κλειστά παραμένουν τα σχολεία ενώ έχουν σταματήσει οι πτήσεις αφίξεων στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου και η μεταφορά πολιτών με πλοία τα οποία περιορίζονται μόνο στη μεταφορά στρατιωτικών.

Ιδιαίτερες συζητήσεις προκάλεσε και η απόφαση της ψευδοκυβέρνησης να μεταφέρει τέσσερις ασθενείς με κορωνοϊό στην Τουρκία. Ωστόσο, λίγο αργότερα έγινε γνωστό ότι επρόκειτο για Τούρκους υπηκόους οι οποίοι βρίσκονταν στα κατεχόμενα ως τουρίστες.

Με γραπτή δήλωσή του ο «υπουργός υγείας» Αλλί Πιλλί ζήτησε από τον κόσμο να εφαρμόζει με αυστηρότητα τους κανόνες υγιεινής και τις αποφάσεις που έχουν ανακοινωθεί για όλους τους χώρους εργασίας και σημείωσε ότι το τουρκικό υπουργείο Υγείας δεν θα μεταφέρει μόνο δικούς τους υπηκόους στην Τουρκία για θεραπεία, αλλά σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη αυτό θα γίνει και για τους υπηκόους του ψευδοκράτους.

Εξάλλου, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή ο κ. Πιλλί είχε αναφέρει ότι για 75 μέρες στα κατεχόμενα δεν είχαν κανέναν κρούσμα, υποστηρίζοντας ότι ο αριθμός άρχισε να αυξάνεται μετά την 1η Ιουλίου, οπόταν και άρχισε η σύνδεση με την Τουρκία. Ανάφερε επίσης ότι έχουν τη δυνατότητα να διεξάγουν 500 τεστ την ημέρα σε 8 διαφορετικά εργαστήρια διαγνωστικών ελέγχων. Αναφέρεται ότι στα κατεχόμενα από την έναρξη της πανδημίας μέχρι σήμερα έχουν διενεργηθεί γύρω στις 135.000 διαγνωστικές εξετάσεις.

Παρακολουθούν την κατάσταση οι επιστήμονες

Την κατάσταση όπως εξελίσσεται στα κατεχόμενα παρακολουθούν και τα μέλη της Συμβουλευτικής επιστημονικής Επιτροπής τα οποία τις επόμενες ημέρες θα κληθούν να μελετήσουν και τα στοιχεία που έχουν εξασφαλιστεί μέσω της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Υγεία.

Στο παρόν στάδιο, ανέφερε σε δηλώσεις του το μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Πέτρος Καραγιάννης, «τα πράγματα είναι ελεγχόμενα σε ό,τι αφορά τα οδοφράγματα» και απάντησε καταφατικά σε ερώτηση για το κατά πόσον τα μέτρα που λαμβάνονται στα σημεία διέλευσης είναι επαρκή. «Θεωρώ ότι είναι επαρκή τουλάχιστον για εκείνους που διακινούνται περιστασιακά, διότι πρέπει να παρουσιάσουν πιστοποιητικό με αρνητική ένδειξη». Επομένως, είπε, «τουρίστες δεν έχουμε να πηγαίνουν και να έρχονται και επομένως, είναι μόνο οι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι που διακινούνται. Από την άλλη μεριά, πρέπει να δώσουμε λίγη περισσότερη σημασία σε αυτούς που διακινούνται πιο συχνά, που ανήκουν στις πέντε ομάδες που ανακοινώθηκαν από την Κυβέρνηση. Εκεί χρειάζεται λίγη περισσότερη προσοχή. Φυσικά, ελπίζω ότι θα καταφέρουν να το ελέγξουν, γιατί μας αφορά και εμάς άμεσα», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Καραγιάννης είπε ότι «θεωρώ πως αυτή την στιγμή τα πράγματα είναι ελεγχόμενα σε ό,τι αφορά τα οδοφράγματα».

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής εξακολουθεί να ισχύει ό,τι ίσχυε και πριν σε ό,τι έχει να κάνει με τις διελεύσεις από και προς τις ελεύθερες περιοχές. Συγκεκριμένα, όσοι περνούν στις ελεύθερες περιοχές πρέπει να φέρουν τεστ κορωνοϊού, στο οποίο θα έχουν υποβληθεί 72 ώρες πριν. Επίσης, εξακολουθούν να ισχύουν οι εξαιρέσεις που σχετίζονται με τους εργαζόμενους Τουρκοκύπριους, τους χρόνιους ασθενείς, τους μαθητές αλλά και τους φοιτητές οι οποίοι μπορούν να υποβληθούν σε εργαστηριακό έλεγχο μια μόνο φορά και όχι κάθε 72 ώρες.


philenews.com