Ticker

15/recent/ticker-posts

Αλ. Κόπτσης: «Και σήμερα να ξεκινούσαν τα σχολεία ήμασταν πανέτοιμοι»


"Ήμασταν όλο το καλοκαίρι σε εγρήγορση, σε ετοιμότητα", δηλώνει στον "Τύπο Θεσσαλονίκης", ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Αλέξανδρος Κόπτσης
"Και σήμερα να ξεκινούσαν τα σχολεία ήμασταν πανέτοιμοι", τονίζει εμφατικά στον "Τύπο Θεσσαλονίκης", ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Αλέξανδρος Κόπτσης. Ο ίδιος λέει χαρακτηριστικά ότι, "ήμασταν όλο το καλοκαίρι σε εγρήγορση, σε ετοιμότητα, και η παρακαταθήκη όλων αυτών που είχαμε ετοιμάσει από την προηγούμενη σχολική χρονιά, μας δίνουν τη δυνατότητα να ξεκινήσουμε άμεσα". Ο κ. Κόπτσης, με αφορμή και τα όσα ανακοίνωσε χθες η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο, και τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Δημήτρη Παπαστεργίου, λέει ότι "εμείς στην Κεντρική Μακεδονία, είμαστε φυσικά πανέτοιμοι και στις 7 Σεπτεμβρίου, αν ξεκινούσαν τα σχολεία".

"Όλοι οι εκπαιδευτικοί από σήμερα ήταν στις θέσεις τους", τονίζει, "με τη συνεννόηση και με τις οδηγίες που δώσαμε στους Διευθυντές Εκπαίδευσης όλες οι τοποθετήσεις και αποσπασμένων και αναπληρωτών έγιναν κανονικά, σήμερα δηλαδή τα σχολεία είναι έτοιμα και μπορούσαμε πράγματι να περιμέναμε ακόμη και από αύριο τους μαθητές, σε όλα. Έχουμε έρθει σε επικοινωνία και με τους δήμους και με τις σχολικές επιτροπές. Σε αναμονή είναι το προσωπικό καθαρισμού και τα υλικά καθαριότητας και οι μάσκες που είναι αρμοδιότητα των δήμων, όπως ειπώθηκε έχουν δοθεί πολλά χρήματα.

Στην Κεντρική Μακεδονία", λέει ο κ. Κόπτσης, "υπάρχουν γύρω στα 1.000 άτομα προσωπικό καθαριότητας, έχουμε μια αύξηση δηλαδή 30%, πλήρους απασχόλησης. Υπάρχουν επίσης μάσκες για όλα τα παιδιά και για όλους τους εκπαιδευτικούς. Είμαστε σε συνεννόηση με τις σχολικές επιτροπές, είμαστε σε απόλυτη ετοιμότητα", επισημαίνει. "Είχαμε κάνει το σχεδιασμό μας και από βιβλία, όλα τα βιβλία, έχουν έρθει 2.200 αναπληρωτές και 1.900 περίπου αποσπασμένοι, καλύφθηκαν στο 95 έως 99% τα κενά μας, είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε τους μαθητές".

Αναφορικά με τον κορωνοϊό και τα μέτρα προστασίας, λέει ότι υπάρχει απόλυτη ετοιμότητα, έχουν ενημερωθεί όλοι οι διευθυντές των σχολείων ώστε να φτάσει το μήνυμα, να έχουν ξεχωριστά διαλείμματα, να κρατούν κάποιες αποστάσεις, η υποχρεωτικότητα της μάσκας, να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα.

"Πρωταρχικός μας στόχος φυσικά είναι η ασφάλεια των μαθητών, η υγιεινή των χώρων", τονίζει. "Για την πιθανή αντιμετώπιση προβλήματος λόγω κορωνοϊού είμαστε έτοιμοι, με το παραμικρό να παρεμβαίνουμε, αν χρειαστεί να κλείσει κάποιο τμήμα. Δώσαμε εντολή σε όλους τους συντελεστές, οι επιμορφωτικές συναντήσεις που θα γίνουν με το ξεκίνημα της χρονιάς, με τους εκπαιδευτικούς που είναι ήδη στα σχολεία τους, να γίνει μια επικαιροποίηση όλων αυτών των υποδομών της τηλεκπαίδευσης που ξεκίνησε, ώστε αν, όταν και εφόσον χρειαστεί, είμαστε έτοιμοι να την εφαρμόσουμε σε κάθε σχολείο".

Τέλος, για τις "αντίθετες" φωνές που ακούγονται για τη χρήση της μάσκας από γονείς οι οποίοι διαφωνούν με αυτή την οδηγία, λέει χαρακτηριστικά: "Εμείς ακούμε τους ειδικούς. Όλοι αναφέρουν ότι είναι ασπίδα προστασίας, ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, κανένας κίνδυνος, απεναντίας προφυλάσσει και τον ίδιο τον μαθητή και τους υπόλοιπους κι εγώ δεν μπορώ να διανοηθώ όταν μια ομάδα επιστημόνων δίνει κάποιες οδηγίες που βγαίνουν εμπεριστατωμένα από τα επιστημονικά δεδομένα, ότι κάποιοι δεν θα υπακούσουν ή θα έχουν αντίθετη άποψη.

Φυσικά εμείς θα προσπαθήσουμε με παιδαγωγικά μέσα να μυήσουμε τους μαθητές στα σχολεία με τους εκπαιδευτικούς μας και όταν χρειαστεί, θα υπάρξουν όχι ποινές, αλλά συνέπειες των πράξεων. Γιατί πιθανόν, αν από κάποιους δεν χρησιμοποιηθεί, να διασαλευτεί η τάξη όσον αφορά την υγεία των μαθητών, οπότε αντιλαμβάνεστε...", καταλήγει ο κ. Κόπτσης.


typosthes.gr