Ticker

15/recent/ticker-posts

Βλιτόπιτες στη σχάρα με κινόα και κρέμα φέτας


Μέτριας δυσκολίας
Προετοιμασία: 1 ώρα
Μαγείρεμα: 40΄ 
Ψήσιμο: 20΄ (συνολικά)

Υλικά (για 6-7 τμχ.)

Για τη ζύμη
  • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 5 γρ. αλάτι
  • 30 ml ελαιόλαδο
  • 50 γρ. γιαούρτι αγελάδος
  • 25 γρ. βούτυρο αγελάδος
  • 1 αυγό
  • 50 ml νερό

Για τη γέμιση
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 120 γρ. κινόα (τη βρίσκουμε σε παντοπωλεία και μεγάλα σούπερ μάρκετ), βρασμένη για 7 λεπτά και στραγγισμένη
  • 350 ml σπιτικός ζωμός κότας ή νερό
  • 30 γρ. άνηθος, ψιλοκομμένος
  • 500 γρ. βλίτα (μόνο τα φύλλα - καθαρό βάρος)
  • 5 γρ. αλάτι
  • 30 ml χυμός λεμονιού
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για την κρέμα φέτας
  • 100 γρ. φέτα της αρεσκείας μας, θρυμματισμένη
  • 25 γρ. γιαούρτι αγελάδος
  • 10 φύλλα φρέσκου δυόσμου, ψιλοκομμένα (τα ψιλοκόβουμε την τελευταία στιγμή για να μη μαυρίσουν)
  • 30 ml ελαιόλαδο

Διαδικασία

Ζύμη: Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ πάγκου το αλεύρι, το αλάτι, το λάδι, το γιαούρτι, το βούτυρο, το αυγό και το ελαιόλαδο και τα δουλεύουμε πολύ καλά με τον γάντζο, μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε το νερό και ζυμώνουμε για περίπου 10 λεπτά, σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι να φτιάξουμε μια σχετικά ελαστική ζύμη. Την τυλίγουμε σε διάφανη μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.

Γέμιση: Στο μεταξύ, σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε καλά το ελαιόλαδο μέχρι να κάψει και σοτάρουμε το φρέσκο και το ξερό κρεμμύδι για 3-4 λεπτά. Ρίχνουμε το σκόρδο και την κινόα, ανακατεύουμε, ρίχνουμε τον ζωμό, τον άνηθο και τα βλίτα και μαγειρεύουμε για 20-30 λεπτά, μέχρι τα βλίτα να μαλακώσουν καλά.

Προσέχουμε να μη στεγνώσει εντελώς το μείγμα και κολλήσει στην κατσαρόλα. Λίγο πριν αποσύρουμε, προσθέτουμε το αλάτι και τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αδειάζουμε τη γέμιση σε ένα ταψί, την απλώνουμε και την αφήνουμε να κρυώσει και να σφίξει λίγο.

Κρέμα φέτας: Δουλεύουμε πολύ καλά όλα τα υλικά στον πολυκόφτη μέχρι να φτιάξουμε ένα λείο, πυκνό ενιαίο μείγμα, το οποίο βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να το σερβίρουμε.

Πίτες: Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την κόβουμε σε κομμάτια των 70 γρ. (βγαίνουν περίπου 6-7 κομμάτια). Ανοίγουμε κάθε κομμάτι σε αλευρωμένη επιφάνεια, με τον πλάστη, σε μικρό δίσκο με διάμετρο 10 εκ. Βάζουμε στη μία άκρη κάθε δίσκου 1 κουταλιά σούπας γέμιση και διπλώνουμε τη ζύμη σκεπάζοντας τη γέμιση, φτιάχνοντας ένα μισοφέγγαρο.

Βάζουμε να ζεσταθεί πολύ καλά ένα βαρύ αντικολλητικό τηγάνι, κατά προτίμηση σχαροτήγανο, το λαδώνουμε ελαφρώς και ψήνουμε τα πιτάκια σε δόσεις, για λίγα λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν και να αποκτήσουν τις γραμμές του ψησίματος.

Μεταφέρουμε όλα τα πιτάκια σε ένα μεγάλο ταψί και τα ψήνουμε για 5-10 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 200° C. Σερβίρουμε κάθε πιτάκι κομμένο στα δύο και σερβίρουμε με την κρέμα φέτας.

Τι πίνουμε: Μια δροσερή Ντεμπίνα.

kathimerini.gr