Ticker

15/recent/ticker-posts

Γλυκό του κουταλιού βερίκοκο


Μέτριας Δυσκολίας
Μερίδες: 2 βάζα των 250 ml

Υλικά
  • 1 κιλό βερίκοκα
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 1 ξυλάκι βανίλιας ή 5 - 6 κουκούτσια βερίκοκου
  • λίγα ασπρισμένα αμύγδαλα, ψημένα στο φούρνο
  • χυμός ενός λεμονιού

Διαδικασία

Διαλέγουμε σφιχτά, υποώριμα βερίκοκα μετρίου μεγέθους. Tα πλένουμε καλά και με μια πρόκα σπρώχνουμε τα κουκούτσια τους από το κάτω μέρος του καρπού προς τον ομφαλό, ώστε να βγουν.

Βράζουμε στην κατσαρόλα τη ζάχαρη με 3 ποτήρια νερό και το ξύλο της βανίλιας. Όταν αρχίσει να δένει το σιρόπι ρίχνουμε και τα βερίκοκα. Tα αφήνουμε να βράσουν σε ζωηρή φωτιά, μέχρι να δέσει το σιρόπι.

Tα αποσύρουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε σκεπασμένα με μια πετσέτα για ένα 24ωρο. Έτσι διευκολύνουμε τυχόν υγρά που έχουν μείνει στο κενό του κουκουτσιού να απλωθούν και να μη μείνουν εκεί εγκλωβισμένα και σας χαλάσουν το γλυκό.

Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και βράζουμε μέχρι να δέσει το σιρόπι. Τότε ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα ψημένα αμύγδαλα και το χυμό του λεμονιού. Μόλις πάρει 2 - 3 βράσεις, την αποσύρουμε, αφαιρούμε τη βανίλια και την βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα.

Σφίγγουμε καλά το καπάκι και τα τοποθετούμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν εντελώς.

kathimerini.gr