Ticker

15/recent/ticker-posts

Διευρυμένη σύσκεψη για αγνοούμενους στην Αθήνα


Κινητοποίηση σε τρεις άξονες για το θέμα των αγνοουμένων ετοιμάζει από τον Σεπτέμβριο η Κυβέρνηση σε συνεργασία με τις οργανώσεις των συγγενών. Η στασιμότητα που υπάρχει στο θέμα των ερευνών και το οποίο αποτυπώνεται και στα στατιστικά στοιχεία των εκθέσεων της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων, συνεπεία της έλλειψης ικανοποιητικών πληροφοριών, προκαλεί πονοκέφαλο αλλά και ανησυχία τόσο στην Κυβέρνηση όσο και στους συγγενείς των αγνοουμένων. Υπό τα δεδομένα αυτά έχει αποφασιστεί η άμεση λήψη κοινής δράσης για επαναφορά του θέματος σε προτεραιότητα, ως θέμα ανθρωπιστικό και ανεξάρτητα των πολιτικών εξελίξεων. Η δράση αυτή θα κινηθεί σε τρεις άξονες όπως μας εξήγησε ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου.
Πρώτος άξονας είναι η πραγματοποίηση διευρυμένης σύσκεψης στην Αθήνα εντός του Σεπτέμβρη κατά την οποία θα λάβουν μέρους οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Κύπρου ή εκπρόσωποι των δύο υπουργείων, καθώς επίσης και οι οργανώσεις των συγγενών αγνοουμένων στις δύο χώρες και όλοι οι άλλοι εμπλεκόμενοι φορείς. Στόχος της σύσκεψης αυτής είναι ο καθορισμός ενός πλάνου δράσης των δύο κυβερνήσεων για επαναφορά του ζητήματος στην ανθρωπιστική του βάση, μέσω διεθνούς ενημέρωσης αλλά και κινητοποίησης που θα επιτρέψει να ανοίξει ξανά ο δρόμος των πληροφοριών για ανεύρεση τάφων αγνοουμένων.

Δεύτερος άξονας είναι η αξιοποίηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η οποία μπορεί να γίνει με τη συνδρομή των Ευρωβουλευτών των δύο χωρών. Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικά χρόνια υπήρξε το ψήφισμα για την περίπτωση των αγνοουμένων της Άσσιας. Με την πρώτη ευκαιρία αναμένεται να γίνουν επαφές με τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων των Ευρωβουλευτών σε Ελλάδα και Κύπρο για να καθοριστεί ένα πλάνο δράσης, σε συνεργασία πάντα και με τις οργανώσεις συγγενών αγνοούμενων.

Τρίτος άξονας είναι η αξιοποίηση των αποδήμων σε χώρες επιρροής όπως είναι οι ΗΠΑ και η Βρετανία. Η προσπάθεια είναι μετά τις αμερικανικές εκλογές και με δεδομένο ότι στον κατάλογο αγνοουμένων υπάρχουν άτομα με αμερικανική υπηκοότητα, να ασκηθούν πιέσεις προς την Τουρκία για το θέμα των αγνοουμένων. Αντίστοιχη κινητοποίηση θα γίνει και στο Ηνωμένο Βασίλειο από τους εκεί απόδημους. Κύριος στόχος είναι να ανοιχθούν τα αρχεία του τουρκικού στρατού για να αντληθούν πληροφορίες για πιθανούς ομαδικούς τάφους ή για μετακίνηση οστών, ούτως ώστε να μπορέσει να συνεχιστεί το έργο των εκταφών και των ταυτοποιήσεων οστών. Το έργο της ΔΕΑ τα τελευταία χρόνια βασίζεται κυρίως στη συλλογή πληροφοριών από Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους μάρτυρες, οι οποίες ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί σημαντικά. Προσπάθεια εντοπισμού ομαδικών τάφων γίνεται και με την αξιοποίηση της τεχνολογίας μέσω σκαναρίσματος του εδάφους από drones. Μέχρι στιγμής ωστόσο, τα αποτελέσματα δεν ήταν τα αναμενόμενα.

Σε δήλωση του στον «Φ» ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου ανέφερε ότι παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν η προσπάθεια συνεχίζεται και στόχος παραμένει η ανεύρεση και ταυτοποίηση και του τελευταίου αγνοούμενου της κυπριακής τραγωδίας.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την τελευταία έκθεση δεδομένων της Διερευνητικής Επιτροπής από την αρχή του έτους μέχρι την 31η Ιουλίου έγιναν εκταφές μόνο δέκα ανθρώπων, ενώ ο αριθμός των ατόμων που ταυτοποιήθηκαν ανέρχεται στα πέντε, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία για το 2020. Αυτή τη στιγμή εργάζονται επτά συνεργεία της Επιτροπής, έξι στα κατεχόμενα και ένα στις ελεύθερες περιοχές, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν μέχρι στιγμής οποιαδήποτε ευρήματα.

Το 2019 είχαν γίνει εκταφές 28 ατόμων και ταυτοποιήθηκαν 42 άνθρωποι. Εξάλλου το ποσοστό των ανασκαφών κατά τις οποίες εντοπίστηκαν λείψανα φέτος είναι μέχρι τις 31 Ιουλίου 17%, ενώ το 2019 το ποσοστό αυτό ήταν 25%. Από τις αρχές του 2020 μέχρι τις 31 Ιουλίου έγιναν ανασκαφές σε 1348 χώρους.

Η ΔΕΑ είχε αναστείλει από τις 13 Μαρτίου για 3,5 μήνες τις ανασκαφές της και άλλες εργασίες της λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και της άρσης λειτουργίας των οδοφραγμάτων. Αυτές επανήρχισαν την 1η Ιουλίου.

Όπως αναφέρθηκε πρόσφατα στο ΚΥΠΕ από το γραφείο του Ελληνοκυπριακού μέρους της ΔΕΑ, Λεωνίδα Παντελίδη, στα κατεχόμενα για ανεύρεση λειψάνων Ε/κ αγνοουμένων του 1974 εργάζονται αυτή στη στιγμή ένα συνεργείο στην Πέτρα, δύο στο Τέμπλος, ένα στη Λάπηθο, ένα στο Λευκόνοικο όπου γίνονται έρευνες σε διάφορα πηγάδια και ένα στην περιοχή των φυλακών στην κατεχόμενη Λευκωσία, ενώ στις ελεύθερες περιοχές εργάζεται ένα συνεργείο στον Στρόβολο όπου αναζητούνται τα λείψανα Τ/κ αγνοουμένων του 1963.

Σημειώνεται ακόμα ότι, οι επιστήμονες που εργάζονται στα συνεργεία της ΔΕΑ και περνούν από τα οδοφράγματα για να συμμετάσχουν σε ανασκαφές στις ελεύθερες και στις κατεχόμενες περιοχές υποβάλλονται κάθε 15 μέρες σε τεστ κορωνοϊού. «Ακόμα και άτομα που δεν περνούν στην άλλη πλευρά αλλά εργάζονται στο γραφείο, κάνουν τεστ για να νιώθουμε όλοι ασφαλείς», είπε στο ΚΥΠΕ αρμόδια πηγή.

Ανέφερε ακόμη πως οι ανασκαφές θα συνεχιστούν κανονικά και τον Αύγουστο, σημειώνοντας παράλληλα πως η ΔΕΑ είναι υποχρεωμένη να ακολουθεί τον κώδικα που αφορά τη θερμική καταπόνηση των εργαζομένων.

Στόχος, όπως επεσήμανε, είναι όπως κάθε έτος γίνονται ανασκαφές σε τουλάχιστον 70 χώρους. Φέτος μέχρι στιγμής έχουν γίνει ανασκαφές σε 31 σημεία.


.philenews.com