Ticker

15/recent/ticker-posts

Τα βασικά στοιχεία της φροντίδας ενός καναρινιού


Γνωριστείτε με το καναρίνι σας

Δώστε αρκετό χρόνο στο καναρίνι σας ώστε να εξοικειωθεί με το νέο του περιβάλλον. Το καναρίνι χρειάζεται περισσότερο ύπνο από ότι ένας ενήλικας και, συνήθως, κοιμάται το βραδάκι όταν δύει ο ήλιος. Έτσι, καλό είναι να το έχετε σε ένα δωμάτιο δίχως φασαρία ή τεχνητό φως στη διάρκεια της νύχτας. Κάποιοι σκεπάζουν το κλουβί του το βράδυ – αυτό αποτελεί περισσότερο προτίμηση του καθενός και όχι αναγκαιότητα.

Τα καναρίνια ζουν οκτώ με δέκα χρόνια, αν και κάποιες φορές φτάνουν μέχρι και τα δεκαπέντε χρόνια ζωής. Ένας παράγοντας που μπορεί να εξασφαλίσει τη μακροζωία του καναρινιού είναι η σωστή του διατροφή. Ακόμη, υπάρχουν κοινωνικά πτηνά που απολαμβάνουν την παρέα άλλων πτηνών – ειδικά άλλων καναρινιών.

Το κελάηδημα του καναρινιού συνήθως έχει σκοπό να προσελκύσει ένα άλλο, αντίθετου φύλου. Αν το αρσενικό καναρίνι αποκτήσει θηλυκή παρέα στο κλουβάκι του, θα συνεχίσει μεν να κελαηδά αλλά ενδεχομένως όχι με την ίδια συχνότητα. Φυσικά, το κελάηδημα του αρσενικού καναρινιού είναι μελωδικότερο από αυτό πολλών άλλων πτηνών.

Προσέξτε πως δεν πρέπει να κόβετε ούτε στο ελάχιστο τα φτερά του καναρινιού σας, ως μια μορφή “εξημέρωσής” του. Τα καναρίνια βασίζονται εξ ολοκλήρου στα φτερά τους για να κινούνται και να φτάνουν στα δοχεία τροφής και νερού τους. Η κοπή, έστω και στο ελάχιστο, των φτερών του καναρινιού αποτελεί για το ίδιο τραυματική εμπειρία!

Το κλουβί του καναρινιού

Το κλουβί αποτελεί ολόκληρο τον κόσμο του καναρινιού σας. Γι αυτό πρέπει να είναι χαρούμενο και ευρύχωρο. Πρέπει να προσφέρει στο καναρίνι αρκετό χώρο για άσκηση, βασικό στοιχείο για την υγεία του πουλιού. Επιλέγετε πάντα ορθογώνιο κλουβί, σχεδιασμένο για οριζόντιες πτήσεις, αφού τα καναρίνια αρέσκονται να πετούν μπρος – πίσω, όχι πάνω – κάτω. Να θυμάστε λοιπόν πως το μεγάλο μήκος προτιμάται από το μεγάλο ύψος. Συστήνεται κλουβί με ελάχιστες διαστάσεις 45 x 45 x 45 εκατοστά. Αν έχετε το χώρο, πάντως, μη διστάσετε να προμηθευτείτε κάποιο μεγαλύτερο. Για να εξασφαλίσετε πως το καναρίνι σας νιώθει ασφαλές, τοποθετήστε το σε κάποιον τοίχο ή μια γωνία του σπιτιού σας.

Έχει σημασία να διατηρείτε, επίσης, τα νύχια του καναρινιού σας κομμένα γιατί τα μακριά, γαμψά νύχια μπορούν να πιαστούν στα κάγκελα του κλουβιού και να σπάσουν, προκαλώντας ζημιά ακόμα και στα δάκτυλα και τα πόδια του πουλιού. Χρησιμοποιώντας έναν νυχοκόπτη, κόψτε τα νύχια του καναρινιού ακριβώς μπροστά από τη φλέβα του, η οποία είναι εύκολα ορατή υπό δυνατό φως.

Προσέξτε τα παράθυρα του σπιτιού σας

Αν επιλέξετε να αφήσετε το καναρίνι να πετάξει ελεύθερα, καλύψτε τα παράθυρα με κάποιο ύφασμα. Τα καναρίνια δεν βλέπουν πάντα το τζάμι και, νομίζοντας πως δεν υπάρχει, πετούν απ’ ευθείας πάνω στο παράθυρο και τραυματίζονται. Προφανώς, τα παράθυρα πρέπει να παραμένουν κλειστά. Κάποια φυτά, επίσης, ενδεχομένως να είναι βλαβερά για το καναρίνι σας – συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας.

Τι να ταΐζετε το καναρίνι σας

To βρεγμένο κανναβούρι και οι σπόροι αποτελούν υγιέστερη εναλλακτική πρόταση διατροφής για το καναρίνι. Τα καναρίνια, επίσης, αρέσκονται σε φέτες φρούτων όπως μήλα, πορτοκάλια, αχλάδια και μπανάνες. Κάποια πράσινα λαχανικά που μεγαλώνουν στους κήπους μας είναι επίσης κατάλληλα για τα καναρίνια, αλλά προσέξτε να μην έχουν ραντισθεί με φυτοφάρμακα πριν τα ταΐσετε στο καναρίνι. 

Πρέπει, προφανώς, να πλένονται εξ αρχής. Ακολουθεί μια λίστα κατάλληλων ειδών διατροφής για τα καναρίνια:

Λάχανο, απανάκι, γογγύλι
Μπρόκολο, αντίδια, ραδίκια
Καλαμπόκι (ωμό ή μαγειρεμένο), γλυκοπατάτες, τριμμένο ωμό καρότο ή μαγειρεμένο
Μπιζέλια, αγγούρια
Μήλα, πορτοκάλια, αχλάδια, μπανάνες

Είναι καλό να παρέχουμε ποικιλία στη διατροφή των πτηνών μας. Δίαιτες που περιλαμβάνουν αυστηρά σπόρους και νερό είναι ανεπαρκείς. Προσπαθήστε να παρέχετε στο καναρίνι σας μια επαρκή δίαιτα, αποτελούμενη από φρέσκο νερό, σπόρους, πράσινα λαχανικά, πρωτεΐνες και μέταλλα. Προσφέρετέ του διάφορα είδη τροφής, δίνοντάς του τη δυνατότητα να τρώει όσο περισσότερα διαφορετικά τρόφιμα μπορεί.

Για όλα τα πτηνά και, προφανώς, τα καναρίνια είναι πολύτιμο το ασβέστιο. Για πολλά χρόνια, το ασβέστιο χορηγούταν στα πτηνά μέσω του κόκκαλου της σουπιάς. Πάνω από το 90% των οικιακών πτηνών στις Η.Π.Α. δεν παίρνουν το ασβέστιο που απαιτείται. Γι’ αυτό λοιπόν, φροντίστε να ενσωματώνετε συμπληρώματα ασβεστίου στη διατροφή του καναρινιού σας.

Πτερόρροια

Η φυσιολογική περίοδος της πτερόρροιας (μαδήματος) των καναρινιών είναι οι μήνες μεταξύ του Ιουλίου και του Σεπτεμβρίου. Στη διάρκεια των μηνών αυτών τα καναρίνια κελαηδούν ελάχιστα. Ενδέχεται, στην περίοδο αυτή, το καναρίνι σας να μην αισθάνεται πολύ καλά και να είναι περισσότερο ευαίσθητα σε ρεύματα και αλλαγές θερμοκρασίας. Καλό είναι να εξασφαλίσετε, λοιπόν, πως τους μήνες αυτούς το καναρίνι σας θα παραμένει μακριά από ρεύματα και να διατηρείτε τη θερμοκρασία του χώρου που θα βρίσκεται σε σταθερό επίπεδο.

Η διατροφή του, την περίοδο αυτή, πρέπει να είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, οι οποίες βοηθούν στην ανάπτυξη του φτερώματος του πτηνού. Καλό είναι επίσης να το βοηθάτε να πλένεται όσο συχνότερα γίνεται, ώστε να χαλαρώνει το παλιό του φτέρωμα και να αναπτύσσεται ευκολότερα το καινούριο.

Διατηρείτε το κλουβί καθαρό

Το κλουβί του καναρινιού σας πρέπει να καθαρίζεται τακτικά, όσο συχνότερα γίνεται και όχι σπανιότερα από μια φορά την εβδομάδα. Έτσι αποτρέπετε την εμφάνιση βακτηριδίων μέσα στο κλουβί, τα οποία μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία του πτηνού.

blog.petcity.gr