ΡΩΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

15/recent/ticker-posts

Σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής οι Ένοπλες ΔυνάμειςΑπό χθες νωρίς το πρωί οι Ένοπλες Δυνάμεις (Ε.Δ.) ανά την επικράτεια βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής, καθώς παρατηρήθηκε αυξημένη κινητικότητα από την πλευρά της Τουρκίας, ιδιαιτέρως σε ναυτικό επίπεδο. Η Αθήνα είχε πληροφορίες από το βράδυ της Δευτέρας, ενώ βρισκόταν σε αυξημένη ετοιμότητα ήδη τις προηγούμενες εβδομάδες για τον ίδιο λόγο. 

Ωστόσο χθες, περίπου 20 τουρκικές ναυτικές μονάδες, ανάμεσα στις οποίες και τουλάχιστον πέντε φρεγάτες, έπλευσαν εξοπλισμένες πλήρως και με τα όπλα τους ανεπτυγμένα, στα νότια της Ρόδου και του Καστελόριζου.

Επιστροφή Φλώρου

Η τουρκική κινητοποίηση οδήγησε τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο στην απόφαση να επισπεύσει την επιστροφή του από την Κύπρο, όπου βρισκόταν για τις εκδηλώσεις μνήμης των 46 ετών από την τουρκική εισβολή. Η τουρκική αεροπορία υπήρξε, επίσης, ιδιαιτέρως επιθετική καθώς τα μαχητικά της ενεπλάκησαν εννέα φορές σε εικονικές αερομαχίες με ελληνικά F-16, ενώ πραγματοποίησαν συνολικά 14 υπερπτήσεις στα δύο εκ των τριών νησιών του συμπλέγματος της Μεγίστης (Καστελόριζου και Ρω). Συνολικά καταγράφηκαν 82 παραβιάσεις, οι περισσότερες από τα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας CN-235.

Οι περισσότερες από τις μονάδες του τουρκικού ναυτικού παρέμεναν χθες σε μια περιοχή στα νότια της Ρόδου και του Καστελόριζου, όχι εντός της περιοχής που οριοθετήθηκε για έρευνες, αλλά αρκετά βορειότερα. Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, οι Ε.Δ. παρέμεναν σε καθεστώς αυξημένης επιφυλακής, ενώ παρακολουθούνταν και οι τουρκικές κινήσεις, τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και στο Αιγαίο και στον Έβρο. Επιπλέον, στις βασικές πτέρυγες μάχης, αλλά και στους Ναυστάθμους Σαλαμίνας και Κρήτης, υπάρχει αυξημένη ετοιμότητα, σε περίπτωση που απαιτηθεί άμεση αντίδραση. Αναλόγως αυξημένη είναι η επιφυλακή και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Στην Αλεξανδρούπολη

Ένα οξύμωρο της χθεσινής ημέρας ήταν ότι κατέπλευσε στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης το αμερικανικό πλοίο «Endurance», το οποίο μεταφέρει άρματα και άλλα οχήματα και οπλικά συστήματα που θα κατευθυνθούν στην Ανατολική Ευρώπη για τις ανάγκες της νατοϊκής άσκησης «Atlantic Resolve ’20». Όπως μεταδίδει από την Αλεξανδρούπολη ο ανταποκριτής της «Κ» Σταύρος Τζίμας, χθες επρόκειτο να γίνει ενημέρωση για αυτή την επιχείρηση διέλευσης σημαντικών χερσαίων μονάδων προς την Ανατολική Ευρώπη από Έλληνες και Αμερικανούς αξιωματικούς, ωστόσο αυτή ακυρώθηκε. Υπάρχει προγραμματισμένη παρουσία του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρεϊ Πάιατ, ο οποίος αναμένεται να μιλήσει για τη σημασία του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, μαζί με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλο. Χθες, στην Αλεξανδρούπολη βρέθηκε επίσης ο υπουργός Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκης, ο οποίος και μίλησε για τη στρατηγική σημασία του λιμανιού.

kathimerini.gr