Ticker

15/recent/ticker-posts

Μη παραδοχή απήντησαν οι 9 κατηγορούμενοι για τον φόνο στη Χλώρακα


Μη παραδοχή στις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν απήντησαν και οι εννιά κατηγορούμενοι για τον φόνο 20χρονου στην Χλώρακα.

Ενώπιον του μόνιμου Κακουργιοδικείου που συνεδριάζει στην Πάφο προσήχθησαν σήμερα εννέα πρόσωπα για την υπόθεση φόνου εκ προμελέτης σε βάρος 20χρονου στη Χλώρακα, που διαπράχθηκε την Παρασκευή 10 Απριλίου του 2020

Οι οκτώ εξ αυτών μεταφέρθηκαν κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, από τις κεντρικές φυλακές όπου κρατούνταν και ο ένας είναι ελεύθερος με όρους. Όλοι τους είναι ηλικίας από 19 μέχρι 31 χρόνων.

Στη σημερινή  δικάσιμο οι 1ος, 2ος, 3ος, 4ος, 5ος, 6ος, 7ος και 8ος κατηγορούμενοι απάντησαν μη παραδοχή στην πρώτη κατηγορία ότι προκάλεσαν τον εκ προμελέτης θάνατο του 20χρονου.

Επίσης μη παραδοχή απάντησαν οι 1ος, 2ος, 3ος, 4ος, 5ος, 6ος, 7ος και 8ος κατηγορούμενοι στις κατηγορίες 2η και 3η ,ότι όλοι συνωμότησαν μεταξύ τους για να φονεύσουν τον 20χρονο και ότι απήγαγαν το θύμα με σκοπό να τον φονεύσουν εκ προμελέτης,

Εξάλλου οι κατηγορούμενοι 2ος, 3ος, 4ος, 7ος και 8ος απήντησαν μη παραδοχή στην 4η κατηγορία, σύμφωνα με την οποία, οι πιο πάνω κατηγορούμενοι την 10η Απριλίου εσκεμμένα κατέστρεψαν το νήσον και τέμνον όργανο που θα χρησιμοποιείτο ως αποδεικτικό στοιχείο στην συγκεκριμένη υπόθεση.

Ακόμη μη παραδοχή απήντησε και ο 9ος κατηγορούμενος στην 5η κατηγορία ότι μεταξύ των ημερομηνιών 10ης και 13ης Απριλίου ενώ γνώριζε ότι οι άλλοι κατηγορούμενοι διέπραξαν φόνο τούς παρείχε βοήθεια.

Ο εκπρόσωπος της κατηγορούσας αρχής, Δικηγόρος της Δημοκρατίας, Ανδρέας Αριστείδης στη σημερινή δικάσιμο ζήτησε από το Δικαστήριο όπως εκτός από τον 9ο κατηγορούμενο και ο 5ος να αφεθεί ελεύθερος με εγγυητικούς όρους. Όπως εξήγησε ο κ. Αριστείδης, η μαρτυρία για τον 5ο κατηγορούμενο είναι πολύ πιο περιορισμένη , είναι μόλις 19 ετών και μπορεί να διασφαλιστεί η παρουσία του με εγγυητικούς όρους στο Δικαστήριο.

Όπως είπε, να υπογράψει χρηματική εγγύηση ύψους 2.000 ευρώ, προσωπική εγγύηση 5.000 ευρώ,να εμφανίζεται καθημερινά στον κεντρικό αστυνομικό σταθμό Πάφου, να παραδώσει  τα ταξιδιωτικά του έγγραφα και το πρόσωπο του να τεθεί στο stop list.

Ο κ. Αριστείδης αναφέρθηκε στη σοβαρότητα των κατηγοριών που αντιμετωπίζουν οι υπόλοιποι  κατηγορούμενοι και ζήτησε όπως παραμείνουν υπό κράτηση, αναφερόμενος στην πιθανότητα της καταδίκης τους.

Αναφερόμενος ο κ. Αριστείδης στα γεγονότα, τα αδικήματα είπε, εξελίχθησαν σε τρεις διαφορετικούς τόπους  στην περιοχή της Μεσόγης, όπου το θύμα απήχθη, στο σπίτι του 7ου κατηγορούμενου όπου το θύμα μεταφέρθηκε μετά την απαγωγή του και η παραλία με την ονομασία ’Βρέξη’ στη Χλώρακα, όπου εν τέλει το θύμα μεταφέρθηκε και φονεύτηκε.

Σύμφωνα με την κατάθεση του 8ου κατηγορούμενου, ημερομηνίας 14.4.20, αυτός μαζί με τον 1ο, 2ο και 7ο κατηγορούμενο συμφώνησαν στις 10.4.20 , ότι έπρεπε να βρουν  το θύμα για να του θυμώσουν ώστε να σταματήσει τη σχέση που είχε η γυναίκα φιλικού τους προσώπου, το οποίο καταζητείται ως ο συνεργός του αδικήματος του φόνου.

Ο 8ος κατηγορούμενος επιβιβάστηκε στο όχημα του 7ου κατηγορούμενου και ξεκίνησαν για να εντοπίσουν το θύμα συνοδευόμενοι από τον 1ο και 2ο κατηγορούμενο, οι οποίοι επέβαιναν σε άλλο όχημα.

Σύμφωνα με τον  3ο κατηγορούμενο, ο οποίος ήταν και συγκάτοικος του θύματος, ο ίδιος δέχτηκε τηλεφώνημα από τον 2ο κατηγορούμενο, με κλήση η οποία έγινε από το κινητό του 8ου κατηγορούμενου, και του ζητήθηκε να τους βοηθήσουν να εντοπίσουν το θύμα για να το δείρουν. Ο 3ος κατηγορούμενος μετέβη με το 4ο κατηγορούμενο στην περιοχή όπου κλείστηκε το ραντεβού με το θύμα.

Όταν συνάντησαν το θύμα, συνέχισε ο κ. Αριστείδης, το θύμα εγκατέλειψε το μέρος και ο 3ος με τον 4ο κατηγορούμενο τον ακολούθησαν.Ο 4ος κατηγορούμενος επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον 1ο και 2ο κατηγορούμενο και τους ενημέρωσε για τις κινήσεις του θύματος, το οποίο κατευθυνόταν προς την Μεσόγη.

Με όχημα που οδηγούσε ο 2ος κατηγορούμενος, το θύμα μεταφέρθηκε στο σπίτι του 7ου κατηγορούμενου. Μάλιστα είπε ο εκπρόσωπος της ΚΑ, κατά τη μεταφορά του το θύμα, καθόταν στη μέση του πίσω καθίσματος ενώ αριστερά του και δεξιά του ήταν ο 1ος και 7ος κατηγορούμενος.

Το θύμα μεταφέρθηκε στο σπίτι του 7ου κατηγορούμενου, όπου εκεί ήδη βρισκόταν ο αυτουργός του φόνου, που καταζητείται, ένα ακόμα καταζητούμενο πρόσωπο και ο 4ος, 5ος και 6ος κατηγορούμενος.

Το θύμα στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην περιοχή «Βρέξη» της Χλώρακας όπου οι κατηγορούμενοι,4ος, 5ος και 6ος και οι δύο καταζητούμενοι, τον χτυπούσαν με τα χέρια και με τα πόδια τους, ενώ αυτό είχε πέσει στο έδαφος.

Σύμφωνα επίσης με τη μαρτυρία ο ένας εκ των δύο καταζητούμενων προσώπων μαχαίρωσε τον 20χρονο. Μετά τη διάπραξη του φόνου όλοι οι κατηγορούμενοι αποχώρησαν από την σκηνή.

Εξάλλου είπε ο κ. Αριστείδης, σύμφωνα με την κατάθεση του 8ου κατηγορούμενου αυτός μαζί με τους κατηγορούμενους 3, 7 επέστρεψαν στη σκηνή του φόνου, τοποθέτησαν τη σορό του θύματος σε ρούχο που είχαν πάρει μαζί τους, και το έριξαν σε κοντινό σημείο όπου υπήρχαν καλάμια και το σκέπασαν για να μην φαίνεται.

Στη συνέχεια, μετέβησαν σε τοποθεσία στο χωριό Έμπα, όπου έκαψαν το ρούχο στο οποίο τοποθέτησαν το θύμα για να το ρίξουν στον καλαμιώνα, τα γάντια που χρησιμοποίησαν και τη ζακέτα του θύματος.

Ο 7ος κατηγορούμενος μαζί με τον 2ο και 8ο, ακολούθως, οδήγησαν το όχημα σε περιοχή στη Χλώρακα και το εγκατέλειψαν σε σημείο όπου αργότερα εντοπίστηκε από την Αστυνομία. Το εν λόγω όχημα ήταν αυτό, όπως είπε ο εκπρόσωπος της ΚΑ, με το οποίο το θύμα μεταφέρθηκε από τη Μεσόγη προς το σπίτι του 7ου κατηγορούμενου.   

Όπως ανέφεραν οι συνήγοροι υπεράσπισης των εννέα κατηγορουμένων,ο δικηγόρος Αλέξανδρος Αλεξάνδρου για τους κατηγορούμενους 1, 2 και 9, ο δικηγόρος Αντώνης Κουβαρτάς για τον κατηγορούμενο 3, η δικηγόρος Έλενα Μαλά για τους κατηγορούμενος 4,5 και 6, η δικηγόρος  δρ. Άρτεμις Σαββίδου για τον κατηγορούμενο 7 και η δικηγόρος Μύρια Σαββίδου για τον κατηγορούμενο 8, στην υπόθεση φέρεται να εμπλέκονται άλλα δύο πρόσωπα ομοεθνείς των εννέα, ηλικίας 22 και 25 ετών, τα οποία αναμένεται να παραδοθούν στις κυπριακές αρχές . Οι 22χρονος και 25χρονος είχαν καταφύγει στα κατεχόμενα και καταβάλλονται προσπάθειες μέσω της Τεχνικής Επιτροπής για το Έγκλημα και Θέματα Εγκληματικότητας, να παραδοθούν στις αρχές της Δημοκρατίας για να δικαστούν.

Ένσταση στην κράτηση των πελατών τους έφεραν οι συνήγοροι υπεράσπισης , ο δικηγόρος Αλέξανδρος Αλεξάνδρου για τους κατηγορούμενους 1, 2 και 9, ο δικηγόρος Αντώνης Κουβαρτάς για τον κατηγορούμενο 3, η δικηγόρος  δρ. Άρτεμις Σαββίδου για τον
κατηγορούμενο 7 και η δικηγόρος Μύρια Σαββίδου για τον κατηγορούμενο 8.

Η δικηγόρος του 4ου και 6ου κατηγορούμενου Έλενα Μαλά δεν έφερε ένσταση στην κράτηση των πελατών της .

Ο δικηγόρος Αλέξανδρος Αλεξάνδρου αναφέρθηκε στην απόλυτη συνεργασία και συναίνεση που επέδειξε με την ελπίδα, όπως είπε, ότι οι δύο καταζητούμενοι  που έχουν συλληφθεί στα κατεχόμενα,να παραδοθούν στην ΚΔ.Νιώθω βάρος στην συνείδηση μου που οι πελάτες μου κρατούνται, είπε ο κ.Αλεξάνδρου και ζήτησε όπως αυτοί αφεθούν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

Επί τούτου ο εκπρόσωπος της ΚΑ , ανέφερε στο Δικαστήριο πως δεν έχει καμία ενημέρωση για το πότε θα παραδοθούν στις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Από την πλευρά της η Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου που συνεδριάζει στην Πάφο ανέφερε πως θα πρέπει να εξεταστεί ότι έχουμε σήμερα ενώπιον μας, σημειώνοντας πως μπορεί στην συνέχεια το μαρτυρικό υλικό να διαφοροποιηθεί.
Πρόσθεσε ότι δεν ευθύνεται η κατηγορούσα αρχή, για την μη προσκόμιση των δύο καταζητούμενων προσώπων στο Δικαστήριο.

Ένσταση στην κράτηση του 3ου κατηγορούμενου έφερε και ο Δικηγόρος του Αντώνης Κουβαρτάς ο οποίος ανέφερε πως ο πελάτης του διαμένει για χρόνια στην Κύπρο, το ίδιο και ο πατέρας του και δεν έχει απασχολήσει ποτέ την Αστυνομία στο παρελθόν.

Από την πλευρά της η συνήγορος υπεράσπισης του 7ου κατηγορούμενου, ποινικολόγος Δρ. Άρτεμις Σαββίδου διαφώνησε με την τοποθέτηση της ΚΑ ότι ο 5ος  κατηγορούμενος μπορεί να αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους λόγω της περιορισμένης μαρτυρίας. Η περιορισμένη μαρτυρία συνέχισε, ισχύει για όλους τους κατηγορούμενους.  Όσο για το νεαρό του 5ου κατηγορούμενου που επικαλέστηκε η κατηγορούσα αρχή, η κ. Σαββίδου είπε πως όλοι οι κατηγορούμενοι είναι νεαρής ηλικίας και δεν διαφέρει αν ο 5ος είναι 19 χρόνων και ο άλλος είναι 22 ετών.

Το Δικαστήριο όρισε την υπόθεση για τις 31.7.2020 στις 09:00 το πρωί προκειμένου να απαντήσει στην ένσταση που έφεραν οι δικηγόροι των κατηγορουμένων 1,2,3,7,8 στο θέμα της κράτησης των πελατών τους.

Το Δικαστήριο διέταξε επίσης όπως μέχρι την 31η Ιουλίου οι κατηγορούμενοι ,1,2,3,4,6,7,και 8 παραμείνουν υπό κράτηση και όπως οι κατηγορούμενοι 5και 9 αφεθούν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

Όρισε επίσης την 12η Νοεμβρίου του 2020 στις 09:30 ως την ημερομηνία για συνέχιση της ακροαματικής διαδικασίας.

Το Δικαστήριο κατόπιν τούτου διέταξε όπως ο ένατος κατηγορούμενος αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Συγκεκριμένα  κατέθεσε τις μετρητοίς το χρηματικό ποσό των 3.000 ευρώ ως προσωπική εγγύηση, παρέδωσε  τα ταξιδιωτικά του έγγραφα, το όνομα του τοποθετήθηκε  στο stop list και όπως εμφανίζεται πέντε φορές την εβδομάδα Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη και Σάββατο στον πλησιέστερο αστυνομικό σταθμό μεταξύ των ωρών 17:00 με 21:00.

Επίσης διέταξε όπως ο 5ος κατηγορούμενος αφεθεί ελεύθερος με όρους, όπως, να υπογράψει χρηματική εγγύηση ύψους 2.000 ευρώ, προσωπική εγγύηση 5.000 ευρώ,να εμφανίζεται καθημερινά στον κεντρικό αστυνομικό σταθμό Πάφου, να παραδώσει τα ταξιδιωτικά του έγγραφα και να τεθεί στο stop list.

Σύμφωνα με τους ανακριτές της υπόθεσης, ο 31χρονος (9ος) , φέρεται να είναι ο ιδιοκτήτης του οχήματος που χρησιμοποιήθηκε μετά τη διάπραξη του εγκλήματος. Εναντίον του 31χρονου προέκυψε μαρτυρία σχετικά με το αδίκημα της συνέργειας μετά τη διάπραξη ποινικού αδικήματος.

Οι υπόλοιποι οκτώ αντιμετωπίζουν τα αδικήματα της συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος και φόνου εκ προμελέτης.

Ανακρινόμενοι κάποιοι εκ των συλληφθέντων ανέφεραν στις καταθέσεις τους στις ανακριτικές αρχές, ότι τοποθετούν τον εαυτό τους στην περιοχή της “Βρέξης “που έγινε το επεισόδιο και ότι μετέβησαν στο μέρος με σκοπό να εκφοβίσουν τον 20χρονο. Επίσης ανέφεραν ότι αυτή ήταν η πρόθεση τους και ότι προσπάθησαν να αποτρέψουν τον θανάσιμο τραυματισμό του 20χρονου, αλλά δυστυχώς αυτό δεν κατέστη δυνατό.

sigmalive.com