ΡΩΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

15/recent/ticker-posts

Με το ζόρι παρέλαβαν το παιδάκι οι ΥΚΕ


Με το ζόρι οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας ανέλαβαν την περίπτωση του 19μηνου παιδιού, ακόμα και την υστάτη όταν πλέον τα σημάδια κακοποίησης στο κορμάκι του ήταν εμφανή.
Πληροφορίες του «Φ» από την Αστυνομία, αναφέρουν ότι όταν η μητέρα του παιδιού κλήθηκε και πήγε μαζί με το παιδάκι στην Αστυνομία Λεμεσού μετά από καταγγελία της μητέρας του συμβίου της για κακοποίησή της, οι αστυνομικοί πρόσεξαν ότι αυτό έφερε σημάδια παραμέλησης και κακοποίησης. Αμέσως ειδοποιήθηκε το Γραφείο Ευημερίας (ήταν παρών και λειτουργός του) όπου τους ζητήθηκε να παραλάβουν το παιδί. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το Γραφείο φέρεται να έδειξε απροθυμία να παραλάβει το παιδί και ζητήθηκε από τους αστυνομικούς όπως αφεθεί η μητέρα ελεύθερη αντί να κρατηθεί, ώστε να συνεχίσει να έχει και την φροντίδα του παιδιού της. Όταν οι αστυνομικοί επέμεναν πως η μητέρα έπρεπε να κρατηθεί και το παιδί να τύχει εξέτασης και ιατρικής φροντίδας, τότε οι αρμόδιες υπηρεσίες κίνησαν τις διαδικασίες για να παραλάβουν το παιδί.

Παράλληλα, πληροφορίες επίσης από την Αστυνομία, αναφέρουν ότι από τις 12 Ιουνίου η Αστυνομία είχε ενημερώσει το Γραφείο Ευημερίας για το θέμα του παιδιού και των πληροφοριών περί κακοποίησης. Παράλληλα, η Αστυνομία είχε ενημερωθεί από μη κυβερνητική οργάνωση για θέμα της παραμέλησης του παιδιού, ενώ σε αντιπαραβολή στα όσα δηλώνονται περί υποχρέωσης της Αστυνομίας να ενημερώνει το ΣΠΑΒΟ για κάθε περιστατικό κακοποίησης, η Αστυνομία αναφέρει ότι στις 11 Ιουνίου συμφωνήθηκε πρωτόκολλο με τον Σύνδεσμο για να μην χρειάζεται αυτή η ενημέρωση.

Στο μεταξύ, σήμερα θα εμφανιστούν εκ νέου, ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού οι γονείς του παιδιού ώστε να κατηγορηθούν για την υπόθεση κακοποίησης, αφού πρώτα ο φάκελος καταχωρηθεί στο πρωτοκολλητείο.

Χθες η υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Έμιλυ Γιολίτη, δήλωσε ότι οι έρευνες για το κακοποιημένο νήπιο έχουν πάρει το δρόμο τους. Σε δηλώσεις στο πλαίσιο συνάντησής της με τον πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργο Λιλλήκα, η κ. Γιολίτη ανέφερε: «Δεν θα ήθελα να τοποθετηθώ στο συγκεκριμένο ζήτημα, οι έρευνες έχουν πάρει το δρόμο τους». Σε διευκρινιστική ερώτηση κατά πόσον οι έρευνες αφορούν και το χειρισμό της υπόθεσης από πλευράς της Αστυνομίας, η οποία, σύμφωνα με καταγγελίες, ήταν ενήμερη για το όλο θέμα από τις 3 Ιουνίου, η υπουργός ανέφερε ότι το θέμα διερευνάται, «άρα δεν θα ήθελα να προβώ σε καμία δήλωση».

Απαντήσεις στα όσα καταλογίζονται από μη κυβερνητικές οργανώσεις ότι γνώριζε από τις 3 Ιουνίου για το παιδί, έδωσε χθες η Αστυνομία μέσω του εκπροσώπου Τύπου της Χρίστου Ανδρέου. «Η σιωπή μας εκλαμβάνεται ως αδυναμία» ανέφερε ο κ. Ανδρέου ο οποίος είπε ότι από την 1η Ιουνίου η Αστυνομία έχει σχηματίσει τρεις ποινικούς φακέλους. «Όποιες πληροφορίες είχαν έρθει στην Αστυνομία είχαν διερευνηθεί άμεσα. Από την 1η Ιουνίου και μέχρι σήμερα έχουν σχηματισθεί τρεις ποινικοί φάκελοι για αυτά τα πρόσωπα (γονείς του παιδιού) και κάποιες από αυτές τις υποθέσεις έχουν οδηγηθεί ενώπιον δικαστηρίου», τόνισε.

Όπως εξήγησε ο κ. Αντρέου, οι υποθέσεις αυτές είναι ψηλά στις προτεραιότητες της ηγεσίας της Αστυνομίας και προσθεσε ότι οι φορείς και οι οργανισμοί, όπως και η Αστυνομία, οι οποίοι χειρίζονται τέτοια θέματα, πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί στη δημοσιοποίηση ή στις όποιες δηλώσεις. Αντιλαμβάνεστε ότι πίσω από κάθε τέτοια υπόθεση υπάρχει μια τραγική ιστορία, ευάλωτες ομάδες πληθυσμού όπως ανήλικα παιδιά που ενδεχομένως κακοποιούνται, ζητούν εμπιστευτικότητα και εχεμύθεια από τις Αρχές και να μην δημοσιοποιούνται ώστε να μπορούν να προβαίνουν στις καταγγελίες. Η πολιτική της Αστυνομίας είναι αυτή και θα συνεχίσει να είναι αυτή και δυστυχώς από κάποιους η σιωπή αυτή εκλαμβάνεται ως αδυναμία, παρατήρησε. Ο ίδιος επεσήμανε επίσης ότι ο νόμος προβλέπει ότι αν στοιχεία που αφορούν τέτοιες υποθέσεις δουν το φως της δημοσιότητας, αυτό συνιστά ποινικό αδίκημα.

Ο κ. Αντρέου τόνισε περαιτέρω ότι η Αστυνομία διερευνά καθημερινά τέτοιες σοβαρές υποθέσεις που αφορούν παιδιά. Από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα, έχει διερευνήσει 104 υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης ανήλικων παιδιών και σε αυτές εμπλέκονται ως θύματα 125 ανήλικα παιδιά.

«Ανάγκη για συντονισμό δράσεων»

Την ανάγκη για συντονισμό δράσεων φορέων, επισημαίνει το «Hope For Children» με αφορμή την περίπτωση κακοποίησης του παιδιού. Σύμφωνα με ανακοίνωση, το "Hope For Children» διευκρινίζει ότι στις 3 Ιουνίου 2020 κατά τις 1:30 το πρωί είχε λάβει κλήση στην Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000, την οποία λειτουργεί σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια (ΣΠΑΒΟ) από τρίτο άτομο, κατά την οποία έγινε αναφορά για άσκηση βίας από τον σύντροφο ενάντια στη μητέρα του εν λόγω παιδιού. Βάσει της αναφοράς, το παιδί δεν βρισκόταν με τους γονείς του το συγκεκριμένο βράδυ, προστίθεται.

«Δεδομένου ότι η ίδια αναφορά είχε ληφθεί και από τον ΣΠΑΒΟ τη δεδομένη χρονική στιγμή, μετά από συνεννόηση των δύο οργανισμών, ο ΣΠΑΒΟ προχώρησε σε γραπτή αναφορά σε σχέση με το αναφερόμενο περιστατικό στην Αστυνομία και στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, καθώς έγινε και τηλεφωνική επικοινωνία εκ μέρους του «Hope For Children» με τον αρμόδιο αστυνομικό σταθμό, με στόχο την προώθηση περαιτέρω ενεργειών. Τις επόμενες μέρες το «Hope For Children» δέχθηκε τηλεφώνημα από τη γιαγιά του παιδιού κατά το οποίο γινόταν αναφορά σε περιστατικό βίας εναντίον της ίδιας για το οποίο είχε ήδη κάνει καταγγελία στην Αστυνομία.

Κόμματα: Άμεσα διορθωτικές κινήσεις

«Η πολιτεία οφείλει να προχωρήσει άμεσα σε διορθωτικές κινήσεις εξάλειψης κενών και δυσλειτουργιών του συστήματος πρόνοιας», αναφέρει το μέλος της Γραμματείας του ΔΗΚΟ Χρύσης Παντελίδης. Η απόφαση για διεξαγωγή έρευνας σε σχέση με τους χειρισμούς των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας στην υπόθεση κακοποίησης 19μηνου βρέφους, είναι ορθή. Η πολιτεία οφείλει να προχωρήσει άμεσα σε διορθωτικές κινήσεις εξάλειψης κενών και δυσλειτουργιών του συστήματος, τονίζει.

Είναι η ώρα για ριζικές αλλαγές και αποφάσεις, τονίζει με δήλωσή της η πρόεδρος της Συμμαχίας γυναικών Ρένα Γιαβάση, εκφράζοντας παράλληλα θλίψη και αποτροπιασμό για την περίπτωση του κακοποιημένου 19μηνου μωρού. Δυστυχώς, δεν πρόκειται για μεμονωμένο ή σπάνιο γεγονός και δεν είναι η πρώτη φορά που η Αστυνομία και οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας κατηγορούνται για ολιγωρία και αμέλεια.

Επίσης, η γυναικεία Κίνηση Οικολόγων αναφέρει ότι καμία δικαιολογία δεν είναι αποδεκτή για την αδράνεια του κράτους. Μετά και το νέο περιστατικό κακοποίησης παιδιού η κοινωνία της Κύπρου μένει άφωνη με την επαναλαμβανόμενη αδράνεια και ανικανότητα του κράτους να χειριστεί άμεσα τα θέματα βίας και κακοποίησης. Όπως όλα δείχνουν από τις συνεχόμενες περιπτώσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, η υποστελέχωση των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας καταντά πλέον εγκληματική, αναφέρει η Κίνηση.


philenews.com